Af Kurt Simonsen
Silkehalevej 16
Hjørring
For 2 år siden skrev jeg bl.a. følgende i et åbent brev til alle byrådets medlemmer:
”Ifølge min aktindsigt hos kulturministeriet har teatret modtaget i alt kr. 5.480.000,- i Coronastøtte. Det vil måske hjælpe teatret gennem 2020 og 2021 uden større underskud, men vil ikke hjælpe til et overskud. I tilfælde af et overskud vil der nok ske en delvis tilbagebetaling af støtten.
Det er åbenlyst, at teatrets nuværende ledelse ikke formår, at drive teatret på en økonomisk ansvarlig måde. Derfor bør ledelsen enten udskiftes eller også skal vi bare erkende, at et teater i denne størrelsesorden er for stor en mundfuld for en kommune af Hjørrings størrelse.
Kommunens indbyggere må så acceptere, at der hvert år vil opstå et stort driftsunderskud som løbende skal dækkes af kommunekassen og acceptere at det er strengt nødvendigt for Hjørring Kommune at holde liv i den nuværende drift af et nyt teater som efter manges mening har været en fejl helt fra starten. Det betyder nedskæringer på andre områder.”
Det åbne brev skrev jeg efter offentliggørelsen af et katastrofalt underskud på kr. 1.900.000,- vedrørende sidste halvår 2019 opstået før Coronarestriktionerne blev indført. Et brev som politikerne måske ikke læste eller slet ikke ikke reagerede på.
Jeg gjorde politikerne opmærksom på den manglende økonomistyring og truende tilbagebetaling af coronastøtte samt en nødvendig udskiftning i ledelsen/bestyrelsen. Det undrer mig utroligt meget, at det f.eks. ikke ligesom hos mig sprang i øjnene på ledelse/bestyrelse og politikere at der var noget galt når coronastøtten i 2020 og 2021 resulterede i store overskud i forhold til et budgetteret resultat på omkring kr. 0,- i 2021 og et budgetteret underskud i 2020 på kr. 570.000,-
Politikerne er lige nu i et dybt chok og giver udtryk for, at underskuddene for 2022 og 2023 samt kravet om tilbagebetaling af coronastøtte kommer som en kæmpe overraskelse.
Allerede for mindst to år siden burde politikerne have indført et skærpet tilsyn. Man har desværre lyttet til og troet for meget på en uduelig og inkompetent ledelse/bestyrelse der med gode talegaver har bildt økonomiudvalget og byrådet ind, at det går fantastisk godt uden særlige problemer. Politikere og administrationen har tilsyneladende aldrig analyseret regnskabstallene nærmere.
Heldigvis er der nu ansat en ny direktør. Den tidligere stoppede jo på et for ham belejligt tidspunkt inden skeletterne begyndte at vælte ud af skabet.
Jeg forudser allerede nu, at hvis teatret slavisk følger udgiftsbudgettet for 2023 vil der opstå et yderligere underskud måske på omkring kr. 1.000.000,- i år på grund af manglende billetsalg i forhold til budgettet. Indtægtsbudgettet vil efter min opfattelse ikke blive opfyldt med det minimale billetsalg der har været i foråret. Jeg tvivler på, at den manglende billetindtægt i foråret vil blive opvejet af billetindtægter i efteråret. Det kræver nogle virkelig publikumsvenlige forestillinger i efteråret der kan sælge mange billetter. Hvilket jeg tvivler meget på vil ske.
Jeg forventer derfor, at teatret inden længe kommer med tiggerstaven igen for at kunne genoprette egenkapitalen.
Bestyrelsen har ifølge budgetterne kun reduceret de faste lønudgifter med et mindre beløb på kr. 750.000,- af de samlede lønudgifter som udgør kr. 15.000.000,- (gennemsnitligt kr. 575.000,- pr. medarbejder), og først med virkning fra 2024.
På Aalborg Teater har man for længst indset nødvendigheden af at tilpasse de faste omkostninger og har som en konsekvens af et svigtende billetsalg opsagt 6 faste medarbejdere. I enhver organisation er man nødt til at tilpasse udgifterne ved svigtende indtægter ellers går det galt. De faste lønudgifter er noget af det første man normalt kigger på.
Ved en effektiv økonomistyring havde ledelsen/bestyrelsen tidligt sidste år konstateret, at 2022 ville ende med et stort underskud. Hvis man samtidig havde den gamle A. P. Møller´s motto i baghovedet: ”intet tab bør ramme os, som kan undgås ved rettidig omhu” kunne bestyrelsen have taget de nødvendige skridt for at minimere underskuddene for 2022 og 2023. Desværre manglede økonomistyringen totalt.
Bestyrelsen fokuserer desværre næsten kun på de manglende indtægter, herunder billetsalg og skyder udelukkende skylden for det økonomiske kaos over på covid-19 / inflationen og indirekte til hjørringenserne for ikke at bakke op om teatret. Jeg skal ikke her komme ind på de eventuelle repertoiremæssige grunde til den manglende opbakning. En nødvendig større tilpasning af de faste udgifter bliver slet ikke prioriteret.
Efter al sandsynlighed bliver det ekstraordinære tilskud/lån på kr. 5.200.000,- bevilget på næste byrådsmøde den 31. maj.
Det samlede offentlige tilskud i 2023 vil derefter inklusive det ekstraordinære tilskud på kr. 5.200.000,- udgøre i alt omkring kr. 23.000.000,-. Det svarer, baseret på min og andres forventning om billetsalget i 2023, til et offentligt tilskud på ikke under kr. 3.000,- pr. solgt billet !!
Det er mit håb, at der som en af betingelserne for udbetaling af tilskuddet/lånet kræves, at der bliver luget ud med en tættekam i bestyrelsen og i stedet indsat kompetente medlemmer der har forstand på økonomistyring. De to af kommunen udpegede bestyrelsesmedlemmer har efter min opfattelse ikke varetaget kommunens interesser men efter min mening rent ud sagt været direkte illoyale !
Det skærpede tilsyn som byrådet nu kræver og som primært drejer sig om en kvartalsvis økonomirapportering med beskrivelse af hvilke tiltag bestyrelsen iværksætter, er kun en præcisering af hvad ledelsen/bestyrelsen altid har haft pligt til at udføre.
Den manglende økonomistyring er blevet kraftigt kritiseret i den nyligt offentlige revisorrapport. Som pensioneret økonomichef gennem 27 år i en større koncern er jeg dybt chokeret over hvor dårlig og nærmest helt manglende økonomistyringen er og altid har været ifølge revisorrapporten, og vel at mærke en manglende styring af betydelige offentlige midler. Jeg havde ikke overlevet længe i mit tidligere job hvis jeg havde leveret den samme kvalitet i mit arbejde.
Har man mon i øvrigt spurgt RealDania om konsekvenserne hvis man lod det nuværende teater gå konkurs og der efter en pause blev genetableret et nyt teater i nyt regi ligesom det skete i Fredericia. Jeg kan ikke forestille mig at RealDania ville kræve tilbagebetaling af støtten på kr. 65.000.000 hvis der fortsat er teater i huset.
Men som den tidligere direktør og den nuværende bestyrelsesformand ifølge pålidelige kilder og i fuld alvor har udtalt:
”Så længe Hjørring Kommune støtter Vendsyssel Teater bliver der aldrig overskud”.
Den lader vi lige stå.
Læs eller genlæs hele Kurt Simonsens åbne brev til byrådet fra juni 2021
Vendsyssel Teater er en dyr fornøjelse for skatteborgerne i Hjørring Kommune
Hjørring kommune byråd Det er det glade vanvid
Til Kurt
En fuldstændig gennemført analyse, helt igennem så klart som glas, enkelt og ligetil.
Nu er det så spændende, om Hjørring Kommune´s ansvarlige ledelse, er i stand til samme øvelse 😉 Mit gæt er, at der nedsættes yderligere kommiteer og andre tidspildende undersøgelser. Disse ender jo ofte ud i, at ansvarsforflygtigelse er den politiske løsning. Kommunen har brugt, og bruger, uanede mængder af midler på underlige og halve projekter. Sjovt er det også, at hver gang, der kommer rigtige lokale “ildsjæle” til, munder de oftest ud i succes, da kriteriet er: strategi, plan, mål, intiativ og mådehold med økonomien.En klog mand/kvinde sagde en gang: “jeg bruger først een krone, når jeg har 1,25 på kontoen.
Iøvrigt lyder rygtet, at kommunens vedligeholdelses strategi for vores vejnet, bliver en ekskursion til
LAP(PE) – Land
Det er synd at dårlig styring af økonomi giver stor regning til skatteyderne. De blev ikke spurgt, inden huset blev bygget.
Vi er mange, der havde bange anelser hvad angår driften af teatret. De er desværre blevet opfyldt.
Et er at bygge, noget andet er at drive. Store planer har det med at blive dyre. Stadion til eliten, der er privatejet. havde vi også råd til. Det giver dårlig stemning ude blandt almindelige skatteborgere, når intet projekt er for skørt eller dyrt.
Det næste er musikhuset, så bliver den lokale undervisning vel skåret væk. Det er måske godt for dem der bor i Hjørring, men hvad med resten.
Næste gang en ny ide kommer på banen, prøv at sige nej tak!!
Vi har mange ting der bliver sparet på i det daglige, det er måske ok. hvis der også bliver sparet på skøre ting. Luk teatret lad det gå konkurs, og se om det kan startes op i ny form.
Luk nu den rust bunke. Hjørring er ikke stor nok til et teater af den størrelse.
Huset bør rumme flere aktiviteter.