Da jeg for hundrede år og desværre en krig siden gik i 1. real på Munkebakkeskolen i Frederikshavn, havde vi ”Skolekøkken” på skemaet…
Egentligt husker jeg ikke så meget fra timerne, og der blev ikke grundlagt nogen glorværdig karriere ud i den ædle kunst at lave god og varieret mad til min familie og mig… til gengæld blev jeg vist god til at vaske op, hvilket selvfølgelig også gav en form for aflastning for min Mor, der i øvrigt satte pris på at opvaskeriet blev suppleret med en sang eller to…
På et tidspunkt satte opvaskemaskine og spolebåndoptager en stopper for begge dele, og hvad så…
Senere i mit liv havde jeg den fornøjelse at fungere som lærer i ”Hjemkundskab” for en specialklasse, men det er jo en helt speciel og anden historie…
Denne lørdag var der dømt skolekøkken på Tversted Skole, og der var ganske velbesøgt, så der var god gang i ”kasseapparatet”, og personalets balanceringsevner blev beundringsværdigt demonstreret, når fyldte kopper og skåle skulle finde vej gennem de små passager mellem gæsterne…
I januar holder Skolekøkkenet åbent hver lørdag mellem 11 og 15, og senere på året udvides åbningstiden… Tjek det ud på www.tverstedskole.dk/skolekoekkenet/
Jeg valgte denne lørdag en omgang tapas med en siciliansk appelsinvand… Det var udmærket, men jeg foretrækker smagen af øl, og midt på dagen foretrækker jeg en alkoholfri øl, så det kan jeg da anbefale, at
Skolekøkkenet får med på menukortet…
Dagens tapaskombi bestod af
Italienske kødboller i sugo,
Coppa – lufttørret filet af gris med lokalt tilsnit,
Bønnemos med vinaigrette
… og hertil et fantastisk sprødt og velsmagende surdejsbrød…
Jeg blev både mæt og udfordret… for, hvordan angriber man lige noget, man ikke har prøvet før… Skal det på brødet, under eller ved siden af… nå, ned kom det sammen med den sicilianske appelsinvand…
Jeg må nok indrømme, at bønnemos vist aldrig bliver min livret, men respekt for at insistere på, at vi madgæster tester og afsøger nye græsningsmuligheder i det grønne og det lokale…
Har jeg fortalt, at betjeningen var i behagelig top…
I øvrigt oplevede jeg, at fem ud af de seks elever i føromtalte specialklasse vidste mere om at lave mad, end jeg gjorde, så jeg fik lært en del… De unge mennesker fik desuden udbetalt kontanter, så de kunne købe ind til den middag, som de selv planlagde… lærerigt for alle parter, og det skulle ikke undre mig, om det stadig er dem, der svinger grydeskeerne i deres nuværende familier… fantastik, hvad mad og madlavning kan gøre ved os… få os til at tale sammen f.eks…. således også stadig på Tversted Skole…
Prøv det, det gør godt…
Foto: Elling.