Af Peder Nickelsen
Direktør i Stiesdal SkyClean
For nylig delte vi de første målinger af luftudledninger fra pyrolyseanlægget ved Agri Energy Vrå. Nu er de sidste analyser også gennemført, og vi har sendt den samlede rapport til Hjørring Kommune.
Med den står billedet klart: Også udledningerne af dioxiner, partikler, PCB og PAH er meget lave og udgør kun en brøkdel af de koncentrationer, Miljøstyrelsens angiver i Luftvejledningen – altså de niveauer, myndighederne bruger til at vurdere, om luftforurening kan udgøre en sundhedsrisiko.
Vi er fortsat kede af de bekymringer som pyrolyseanlægget har forårsaget blandt naboer til anlægget, men vi håber, at de omfattende analyser bidrager til at skabe tryghed.
Dioxiner under kontrol – ingen målbar påvirkning af omgivelserne
Der har lokalt været fokus på dioxiner, og det giver god mening, da dioxiner kan være sundhedsskadelige i selv meget små mængder.
Resultatet fra analysen viser, at niveauet af dioxiner fra skorstenen er 5 gange lavere end grænsen for affaldsforbrændingsanlæg, hvor der er risiko for dioxiner. Når man beregner, hvad der reelt når ud til naboerne, viser spredningsberegningen, at påvirkningen er så lav, at den ikke vil kunne måles. Det er et meget betryggende resultat.
Samlet billede: Meget lave påvirkninger
De samlede målinger og beregninger viser, at påvirkningen fra anlægget ligger betydeligt under de grænseværdier, myndighederne har fastsat for, hvad omgivelserne må udsættes for, udtrykt i såkaldte B-værdier.
Det gælder alle målte stoffer, herunder formaldehyd, ammoniak, svovldioxid, NOx og partikler. Flere andre stoffer – fx PAH og PCB – er til stede i så små mængder, at det ligger under detektionsgrænsen, og mange øvrige stoffer ligger under én procent af det tilladte niveau.
Det gælder både i Smidstrup og Rakkeby, hvor der har været størst lokal bekymring.
Emissionsgrænser i skorstenen overskredet
Som nævnt i forbindelse med vores først indrapportering af målinger, så har vi under målekampagnen overskredet de tilladte emissionsgrænser i miljøgodkendelsen for svovldioxid og NOx, målt direkte i skorstenen.
Påvirkningen af omgivelserne – altså den luft, naboer og omgivelser reelt udsættes for – ligger dog fortsat langt under myndighedernes grænseværdier (de såkaldte B-værdier). For eksempel viser spredningsberegningen, at svovldioxid ved nærmeste nabo udgør kun 2 % af det tilladte niveau. Det svarer til en sikkerhedsmargin på faktor 50.
Vi er i gang med at implementere en teknisk løsning, som vil reducere svovldioxid i røggassen. Forbedringerne indgår i igangværende ombygning.
Lugten – et reelt problem vi arbejder på at løse
Vi er helt klar over, at lugten fra anlægget har været – og til tider stadig er – et problem for naboerne. Det skyldes især ventilationsluften fra tørringen af de restfibre, vi modtager fra biogasanlægget. Tidligere blev denne luft udledt uden rensning, hvilket har givet anledning til berettigede gener for omgivelserne.
Den del af processen er nu ændret: Ventilationsluften ledes i dag via det, vi kalder fiberhallen, hvor den bliver renset, inden den udledes til det fri.
Vi arbejder fortsat målrettet på at forbedre forholdene yderligere. Når ombygningen af tørreanlæggets sluser og øvrige forbedringer er færdige, forventer vi en væsentlig reduktion i lugten.
Målinger foretaget under normal drift
Siden mit sidste indlæg har der i lokalområdet været rejst spørgsmål til, hvorvidt målingerne er foretaget på en måde, der reelt afspejler den normale drift. Det er forståeligt – og derfor vil jeg gerne være helt tydelig:
Målingerne er foretaget, mens anlægget var i normal drift med belastning svarende til det, der er typisk for anlægget. Det gælder både pyrolyseprocessen, tørringen af biogasrestfiber og de øvrige processer.
Vi har ikke ændret eller justeret driften i forbindelse med målingerne, som blev gennemført umiddelbart før anlægget blev lukket ned til den tekniske ombygning, vi er i gang med nu.
Uvildige målinger og analyser
Alle analyser og beregninger i rapporten er udført af eksterne eksperter og akkrediterede laboratorier, blandt andet:
- Teknologisk Institut (lugt og ammoniak)
- Eurofins (biokul og restprodukter)
- Dansk Gasteknisk Center (analyse af pyrolysegas)
- PlanEnergi (spredningsberegninger/OML)
- DGtek (røggasmålinger)
- SGS (analyser af partikler, PAH, PCB og dioxiner)
I et enkelt tilfælde har vi selv stået for prøveopsamlingen under tilstedeværelse og kontrol af Hjørring Kommune. Alle prøver er analyseret af uafhængige specialister.
Er én målekampagne nok?
Når man præsenterer resultater fra en enkelt målekampagne, er det naturligt at spørge, om det giver et dækkende billede. Det spørgsmål har vi også stillet os selv.
Vores vurdering er, at målingerne er repræsentative for den måde, anlægget har været drevet på. De blev gennemført under normal drift og dækker både lugt og udledninger fra alle væsentlige kilder. Analyserne er udført af uafhængige og akkrediterede laboratorier efter myndighedernes retningslinjer – og resultaterne viser entydigt lave påvirkninger i omgivelserne.
Der skal desuden foretages målinger igen, når anlægget er i drift for at dokumentere, at svovldioxid (SO₂) og kvælstofoxider (NOₓ) er bragt under kontrol med de forbedringer, vi nu gennemfører, herunder etablering af røggasrensning.
Invitation til åbent hus
Vi vil meget gerne fortsætte dialogen med både naboer og alle andre interesserede – ikke kun gennem rapporter og tal og indlæg her i Nordsøposten, men også ved at mødes ansigt til ansigt.
Derfor inviterer vi til åbent hus på anlægget i løbet af foråret. Her vil vi vise rundt, svare på spørgsmål og fortælle mere – både om de forbedringer, vi har gennemført, og om hvordan teknologien bidrager til den grønne omstilling i en landbrugskommune. Vi vender snart tilbage med dato og program – og vi håber, at mange har lyst til at kigge forbi.
God påske.