I mere end 20 år har det danske hav fungeret som losseplads for millioner af tons giftigt spildevand fra den norske olieindustri. Men nu er det endelig slut.
Miljøstyrelsen har netop truffet afgørelse i to sager om import af spildevand til virksomheden IWS, som tidligere hed RGS Nordic, skriver Danmarks Naturfredningsforening.
Afgørelsen slår fast, at der er tale om import med henblik på “bortskaffelse” af spildevand fra den norske olieindustri og ikke “nyttiggørelse”, som virksomheden ellers påstod.
Afgørelsen kommer på baggrund af, at Danmarks Naturfredningsforening og en lang række andre organisationer, medier og borgere har protesteret mod den mangeårige praksis, hvor danske virksomheder har fået lov til at importere industrispildevand fra udenlandske virksomheder, behandle det og udlede resten direkte i dansk hav.
– Vi er meget glade, og jeg vil gerne rose miljøministeren for at have gået så konkret ind i denne sag, som har stået på i mange år, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
– Tidligere har vi oplevet at få at vide, at der ikke var noget at gøre, og at det var fuldt lovligt. Det har vist sig ikke at være rigtigt. Nu bliver det her stoppet, og det er en afsindig god nyhed for det danske hav, siger hun.
Det er blandt andet virksomheden IWS, der siden 1997 har importeret millioner af tons giftigt spildevand fra den norske olieindustri til deres rensningsanlæg ved Stigsnæs, hvor de har behandlet spildevandet og ledt resten ud i Storebælt ved Agersø Sund.
Vandprøver har vist, at selv efter behandling indeholdt spildevandet bl.a. tungmetaller, PFAS og tjærestoffer langt over grænseværdi. Det er stoffer, som er stærkt skadelige for levende organismer.
De store mængder giftigt industrispildevand fra den norske olieindustri, har været en væsentlig presfaktor på havnaturen i Agersø Sund, som i forvejen også lider under udledning af kvælstof fra landbruget og intensivt fiskeri.
Det er ikke kun i Agersø Sund, at der udledes giftigt industrispildevand. Det sker flere steder i Danmark og ifølge DR afventede flere virksomheder i 2021 myndighedernes godkendelse af deres ansøgninger om at udlede mere industrispildevand.
Med Miljøstyrelsens afgørelse i sagen om IWS, sættes der nu en effektiv stopper for udledning af udenlandsk industrispildevand til bortskaffelse i danske farvande.
Fremover skal Miljøstyrelsen anvende de nye, strammere regler til sagsbehandlingen af alle sager, der vedrører import af olieholdigt spildevand til Danmark.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.
Endelig er det lykkes DN, at finde en sag, med kød på, i stedet for alle de skræmmekampagner, som de har forsøgt sig med igennem en lang årerække, som alligevel kun var “en dråbe i havet”. Mon de har erkendt, at medlemmerne fremover vil have fokus på de forhold, som virkelig betyder noget for miljøet og ikke om det er farlig, dagligt for en person, at drikke 200.000 liter godt drikkevand, for at man nærmer sig grænseværdien, for, hvad der anbefales at indtage på 24 timer, i de næste 127 år.