Christian Andersen var ikke født endnu, men ulykken er alligevel tæt forbundet med filminstruktørens eget liv, lyder det indledningsvis i artiklen hos Fagavisen Søfart.
Christian Andersens mor var gift med en af de mænd, som omkom i 1981 ud for Hirtshals. Her forliste en fiskekutter ved indsejlingen med tre besætningsmedlemmer.
Redningsfartøjet RF2 drog ud for at redde mændenes liv, men blev også besejret af det voldsomme stormvejr. Det blæste 20 meter i sekundet fra nordøst. Ni mænd måtte lade livet i løbet af den skæbnesvangre vinternat, seks fra redningsfartøjet og tre fra fiskekutteren Hanne Dorte, noterer Fagavisen Søfart.

– Det er en ulykke, som er tæt knyttet på min familie. Det var et kæmpe slag for byen, hvor de fleste havde en relation til en af dem, som omkom. Jeg er siden begyndt at lave film. Det kan man kalde tilfældigt, men det er det ikke, når jeg vælger at lave en film forliset, siger Christian Andersen til Fagavisen Søfart om det projekt, hvis nødvendighed der ikke hersker enighed om i Hirtshals.
– Jeg fokuserer på dem, der står tilbage. Det har ofte været kvinder og børn. Deres perspektiv har historisk set været fraværende i ulykker som disse. Jeg har samtidig et behov for at fortælle en historie om det, jeg selv kender til. Om hvordan det er at være derhjemme og kigge ud over det åbne hav og vente på, at far kommer hjem, uddyber, Christian Andersen.
Handlingen udspiller sig i 1981, ligesom ulykkestidspunktet, hvor fiskeriet er det absolut største erhverv i havnebyen Hirtshals. Christian Andersen håber forsigtigt på, at filmen med arbejdstitlen Synkefri kan vises i landets biografsale i 2024.
Læs hele artiklen her hos Fagavisen Søfart.
Link til tidligere artikel
Prøveoptagelser til filmen om tragedien med RF2 og fiskefartøjet Hanne Dorthe