Hjørring Kommune er overraskende nok blevet tildelt en hovedrolle i en temaartikel hos specialmediet kommunen.dk.
Artiklen handler om, hvilke tanker kommunale aktører gør sig ved udsigten til, at der skal etableres 10 til 15 store energiparker i Danmark inden 2030.
Årsagen til, at det er overaskende, at Hjørring Kommune har fået en hovedrolle i artiklen, er, at Hjørring Kommune ikke af egen kraft bød ind med arealer, da Bolig- og Planstyrelsen kontaktede landets kommuner, for at få landets kommuners bud på, hvor der eventuelt vil kunne etableres energiparker.
Kommunen.dk har talt med formand for Teknik- og Miljøudvalget, Søren Homann (K) og direktør for Kultur-, Teknik- og Miljøforvaltningen i Hjørring kommune Bettina Hedeby Madsen.
Overfor Kommunen.dk anerkender Søren Homann, at Hjørring Kommune er et af de områder i Danmark, hvor der er meget plads og tilføjer: “…når man ser på de politiske mål, er der en masse kommuner, hvor man ikke kommer til at kunne sætte en energiø op (på land). Det kan ikke lade sig gøre. Derfor frygter jeg en administrativ beslutning hen over hovedet på os, hvor vi ender med hele balladen.”
Bettina Hedeby Madsen bekymrer sig ikke kun over, hvordan borgerne vil reagere på de statslige planer. Til Kommunen.dk siger hun: “Vi er allerede i gang med at samle forslag sammen, så vi kan arbejde mere strategisk og langsigtet med planlægningen. Men på grund af den statslige screening og det nye regeringsgrundlag står vi med flere spørgsmål uden svar”.
På den baggrund er hun bekymret for, at den statslige proces ligefrem kan spænde ben for kommunens arbejde og i anden sammenhæng har hun givet udryk for, at den statslige indblanding i planlægningen kan forårsage, at de projekter som Staten ønsker gennemført kommer forrest i køen.
“Den statslige screening er blevet præsenteret som en lille, lidt ufarlig rundspørge fra styrelsens side. Det harmonerer ikke med den virkelighed, vi befinder os i. Vedvarende energi er højpolitisk og sprængfarlige sager i kommunerne,” mener Bettina Hedeby Madsen i følge Kommunen.dk.
Søren Homann er heller ikke begejstret: “Det er noget værre miskmask.”
Det er dog uklart, hvor aktiv en rolle staten kommer til at spille. I Klimaaftale om grøn strøm og varme fra juni 2022, står der, at aftalepartierne er indstillet på, at det kan blive nødvendigt at vedtage anlægslovgivning eller landplansdirektiver for at få energiparkerne realiseret.
Den mulighed er Søren Homann opmærksom på: “Hvis det ender sådan, at det er staten, der kommer til at udpege områderne, er det fint. Så må de gøre, hvad de vil, og tage balladen for det, men meld dog for pokker noget ud. Vi kan godt blive bange for, at vi bliver taget med bukserne nede.”
I forbindelse med screeningen har staten udpeget et areal på 769 Ha mellem Tversted Plantage og Aalbæk Klitplantage. Læs tidligere omtale af udpegningen her Læs tidligere omtale af udpegningen her.
Link til tidligere artikel
Energiø mellem Tversted Plantage og Aalbæk Klitplantage kan være på vej