Borgmester Søren Smalbro og direktøren for Teknik – og Miljøforvaltningen, Bettina Hedeby, har onsdag eftermiddag holdt et møde med repræsentanter fra Mærsk.
– Helt overordnet er det jo vores strandfogeder, der er myndigheden lige under politiet, men vi som kommune er nu også blevet involveret, lyder det efter mødet indledningsvis fra borgmesteren til NordsøPosten.
– Det korte af det lange er, at 46 containere er mistet, og at man kun kender til 4 af disse, altså er der stadig 42 containere i havet. Der er ikke noget decideret farligt affald i containerne, men en masse af det affald vi allerede har set. Det ser forfærdeligt ud, men indeholder ikke væsker, kemikalier med mere, fastslår Søren Smalbro.
– Mærsk har lovet at betale for oprydningen, også på den lange bane, og er desuden i kontakt med de forskellige fiskeriforeninger vedrørende tabt indtjening og så videre. Der er allerede igangsat fysisk oprydning i Jammerbugten, og vi forventer at kunne gå i gang med fysisk oprydning i vores berørte områder i morgen torsdag, tilføjer Søren Smalbro.
– Hele situationen er meget beklagelig, men jeg har lyst til at understrege, at når nu uheldet er sket, så er vi heldige med, at det er Mærsk, der er skadeforvolder. Mange andre udenlandske rederier havde nok allerede været over alle bjerge eller have, slutter Søren Smalbro.
Mødet var sat i stand på initiativ fra Mærsk.
Rederiet redegjorde ifølge borgmesteren for hændelsesforløbet på følgende måde:
- Tilgangen fra Mærsk er:
- Vi skal gøre det rigtige
- Vi er der indtil, der er ryddet op
- Der skal være bund i det vi foretager os
- Vi må ikke gøre mere skade end gavn
- Vi stiller op til fortsat dialog
- Det faktuelle:
- Der er tabt 46 containere, hvilket først registreres, da skibet ankommer til Skagen.
- Der er redegjort for 4 containere, mens der fortsat ledes efter 42 containere.
- Containerne indeholder ikke farligt gods.
- Endelig besigtigelse da skibet ankommer til Gdansk julemorgen.
- Der indmeldes til Politi og Beredskabsstyrelse.
- Undersøgelse i gang med den Maritime Havarikommission.
- SOK har udstedt varsel i stort område, da de containere, der endnu ikke er redegjort for, udgør fare for sejladsen. Der arbejdes for at præcisere udstrækningen af varslet.
- Oprydning:
- Er i gang til søs i Jammerbugten med fly og bjærgningsfirma.
- På strandene er indsatsen sat i gang via strandfogederne (der hører under politiet). Konkret skete dette på møde mellem strandfogederne på strækning fra Bulbjerg til Nr. Lyngby, nord for denne strækning er der ikke koordineret pt.
- Det er aftalt med strandfogederne, at de koordinerer og holder register med, hvem der bidrager.
- Status er derudover, at der mangler hænderne til nænsom oprydning i klitterne.
- Det fremadrettede:
- Det er aftalt, at kommunerne kan iværksætte egne tiltag og sende regning til Mærsk.
- Materielgården går d. 28. december i gang med første indsats, formentligt med hjælp fra private entreprenører fra lokalområdet. (Det finder vi ud af i eftermiddag/i morgen tidlig).
- Der skal laves system med registrering af, hvilket gods kommunerne finder, da det kan hjælpe Mærsk med at lokalisere, hvilke containere, der er åbne.
Link til en af flere relaterede artikletr
Vraggodset afstedkommer skarp debat om ansvar og oprydning på Vestkysten