Mens de russiske styrker er tæt på centrum af Ukraines hovedstad Kiev, breder panikken sig blandt det ukrainske folk, hvor flere gør klar til en flugt ud af Ukraine ved at tanke bilerne og købe langtidsholdbare fødevarer.
Samtidig stiger sandsynligheden for, at man i vesten bliver stillet overfor spørgsmålet om, hvordan man i givet fald vil hjælpe ukrainere på flugt. Det er der flere bud på i det nordjyske.
Østeuropæere er velkomne
Borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V) synes, det er en forfærdelig situation, og siger at han personligt er klar til at hjælpe øjeblikkeligt.
For det er en medmenneskelig sag at hjælpe folk, der er i nød på den måde, vi ser i Ukraine lige nu, lyder det.
– Nu tager jeg det op med kommunalbestyrelsen på torsdag, men jeg er ret sikker på, at vi er klar til at tage imod, siger Mogens Gade.
Når vi fordømmer med den ene hånd, så skal vi også være klar til at hjælpe med den anden hånd. Søren Smalbro (V), borgmester, Hjørring.
Han mener, at der er to mulige scenarier efter ankomst af eventuelle ukrainske flygtninge. Den ene er, at det bliver en mere langsigtet, permanent integrationsproces, hvor det vil handle om at få integreret flygtningene med permanent ophold som målsætning.
– Hvis det bliver den situation, så er det heldigt, at østeuropæere også tidligere har vist sig at være villige og dygtige til at integrere sig hos os. Desuden har vi en god mængde kommunale boliger, der står ledige, som vi kan bruge, siger Mogens Gade.
Den anden mulighed er, at det bliver en nu og her løsning, hvor det handler om et rimeligt kort ophold.
– I det tilfælde så er det vores asylcenter i Tranum, vi kan tage i brug.
Endnu ingen planer, men beredvillighed i Hjørring Kommune
Der er ingen aktuelle planer i Hjørring Kommune, men borgmester Søren Smalbro (V), siger, at kommunen er klar til at hjælpe.
– Når vi fordømmer med den ene hånd, så skal vi også være klar til at hjælpe med den anden hånd, siger han.
Borgmesteren er i Stavanger i Norge og har endnu ikke drøftet situationen med sine byrådskollegaer. Han kan derfor ikke sætte tal på, hvor mange flygtninge, man skal tage i mod i Hjørring, eller hvor de i givet fald skal indkvarteres.
– Hvis der kommer flygtninge til Hjørring Kommune, så skal vi hjælpe så godt vi kan, og det er jeg sikker på, at der er velvilje til, siger Søren Smalbro.
Læsø vil gerne hjælpe
Der bor 2.551 ukrainere i Nordjylland. Den kommune, hvor der er færrest er på Læsø, hvor der ifølge Danmarks Statistik kun bor en enkelt fra det krigshærgede land.
Borgmester Tobias Birch Johansen (V), er klar til at tage modtage flere ukrainere på øen, hvis der måtte være et behov for det.
– Vi er villige til at hjælpe, hvis vi kan. Hvis der er et behov, så støtter vi op om det, siger han.
Borgmesteren forudser dog, at det kan være svært at finde boligplads til flygtninge på Læsø. Kommunen har ikke selv ledige bygninger lige nu.
– Hvis det bliver aktuelt, at vi skal hjælpe, så må vi ud og spørge hotellerne, om de kan hjælpe, siger Tobias Birch Johansen.
Frederikshavn Kommune: – Vi er klar.
I Frederikshavn er borgmester Birgit S. Hansen (S) også klar til at tage i mod flygtninge.
– Det vil være Udlændingestyrelsen som fordeler, og når vi konkret bliver bedt om at tage imod, så går vi i gang med at finde boliger og andet, lyder det.
Borgmesteren afventer lige nu situationen.
– På nuværende tidspunkt er vi ikke blevet kontaktet med konkret opgave, siger Birgit S. Hansen.
Brønderslev Kommune
I Brønderslev Kommune er eder samme melding fra borgmester Mikael Klitgaard (V).
– Kommer der flygtninge, så skal vi kunne løse opgaven. Vi kan tage imod dem, der er behov for, at vi skal tage imod, siger Mikael Klitgaard.
Hvor mange ukrainske flygtninge, kommunen kan tage imod, ved borgmesteren ikke. Men han siger, at kommunen kan tage en del, og der er ledige boliger.
– Vi har ledige boliger i boligselskaberne i Brønderslev, og her kan vi indkvartere en del, siger Mikael Klitgaard.
Ifølge borgmesteren kan det også blive aktuelt at indkvartere i andre tomme boliger i kommunen.
Kan være klar på 14 dage
Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen, melder sig også på banen til at hjælpe ukrainske flygtninge.
– Vi er i forvejen asylkommune, så så vi er så klar, som vi kan være, siger Par Bach Laursen, (V).
Borgmesteren påpeger, at der lige nu og her vil være mulighed for at indlogere flygtninge på et tidligere plejecenter. Det har tidligere fungeret, da der kom syriske flygtninge til.
Kilde: TV2 Nord.