Fondsejede Sol og Strand Feriehusudlejning har i dette efteråret skudt gang i sin helt egen to-årige erhvervsuddannelse, som skal bane vejen for at mange flere får øjnene op for job- og uddannelsesmulighederne i den succesrige feriehusbranche.
Formålet er også at sikre Sol og Strand Feriehusudlejning kvalificeret arbejdskraft til en række af de centrale discipliner, som udgør hverdagen på de 27 Sol og Strand-bureauer over hele landet.
Det er simpelthen nødvendigt, hvis feriehusbranchen også i de kommende år skal fortsætte den store succes, branchen har oplevet.
Og i løbet af de to års uddannelse kommer eleverne til at sidde tæt på bureaucheferne, så de også kommer til at snuse til mere strategiske overvejelser og beslutninger, som bureauerne står med.
Foreløbig fem elever, som alle har gennemført erhvervsgrunduddannelsen på erhvervsskoler over hele landet, udgør det første hold af elever på Sol og Strand-uddannelsen.
Og de fem startede formelt på uddannelsen 1. september, fortæller Jonas Balle Pedersen, der er driftschef for Sol og Strand og Marianne Koch Fischer, der er HR-konsulent i Sol og Strand.
Velgørende fondsejer gør uddannelse naturlig for Sol og Strand
Sol og Strand Feriehusudlejning er ejet af den erhvervsdrivende Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld opkaldt efter de to stiftere af Sol og Strand, Margit og Kjeld Andersen. Via overskuddet fra Sol og Strand støtter fonden hvert år almenvelgørende og humanitære formål, og inklusive uddelinger i 2024 har fonden siden sin etablering uddelt 10 mio. kr. til større og mindre velgørende formål.
-Det er unikt i den danske feriehusbranche, at Sol og Strand er ejet af en velgørende fond. Og gennem den nye uddannelse er Sol og Strand med til at vise, at erhvervsuddannelserne er attraktive for vores unge – og at en erhvervsuddannelse kan føre til mange interessante job i fremgangsrige brancher.
-Vi ser som en opgave for virksomheder at være med til at uddanne elever, og det er helt naturligt for Sol og Strand at være med til at løfte denne opgave, da det passer med vores værdisæt og fondens ejerskab, siger driftschef Jonas Balle Pedersen fra Sol og Strand.
Skal styrke hele feriehusbranchen
For Jonas Balle Pedersen giver den nye uddannelse oven i købet mulighed for at Sol og Strand i fremtiden blive endnu bedre til at udvikle sine tilbud til feriegæster og de husjere, som Sol og Strand samarbejder med.
-Feriehusbranchen sælger ferier til både danske og udenlandske feriegæster overe hele Danmark. Vi gør mere end det – for før vi kan leje feriehuse ud, skal vi også have skabt et stærkt og attraktivt samarbejde med ejerne af de feriehuse, vi lejer ud. Der skal virkelig tre til en god tango i vores branche. Og succeserne kommer altså ikke af sig selv.
-Både for Sol og Strand som virksomhed, men også for hele feriehusbranchen, mener vi, at vi med den nye uddannelse styrker os selv og baner vejen for, at vi også i de kommende år bliver endnu dygtigere til at udvikle vores service og samarbejde med både feriegæster og ejerne af de feriehuse, som vi lejer ud, siger driftschef Jonas Balle Pedersen.
Perfekt blanding af teori og praksis
HR-konsulent Marianne Koch Fischer tilføjer:
-Vi er lige gået i gang med det første hold af elever. Så uden at vi kan drage en masse konklusioner allerede, så kan vi sige, at vi har bevæget os ind på det her felt, fordi vi mener, at vi i Sol og Strand har noget at tilbyde de mennesker, der kunne tænke sig at arbejde hos os i feriehusbranchen.
-Vi har rigtig mange spændende og varierende opgaver i hverdagen, som vi tror på, at mange mennesker vil opleve som meget attraktive. Og med to års uddannelse, hvor der er syv ugers skoleophold hos EUC Nord i Hjørring, så tænker vi faktisk, at vi kan tilbyde den perfekte blanding af teori og praksis, siger hun.
-Da eleverne jo i dagligdagen er geografisk spredt, håber vi også på, at de – ved at tage skoleopholdene samme sted – mødes med jævne mellemrum og derigennem har mulighed for at opbygge et elevnetværk.
-Der bliver af variation under uddannelsen på vores bureauer. Der er næsten ikke to dage, der er ens. Det strækker sig fra kundeservice, salg, kvalitetssikring, arbejdsplanlægning, økonomi og diverse udviklingsprojekter, som eleverne selv kan få stor indflydelse på, når vi kommer til de måneder uden for vores travle højsæson, hvor der er bedre tid til at udvikle og lave nogle af de ting, man ikke når, når der er virkelig travlt. Desuden kommer man altså til at arbejde tæt sammen med vores bureauchefer – tæt på mange vigtige beslutninger.
Vil også lære af unge
Sol og Strand er grundlæggende ikke bange for at tage unge ind i organisationen. For det er man vant til – især fra sommerens højsæson, hvor rigtig mange unge bliver ansat i korte og længere perioder i forskellige servicefunktioner. Og mange i øvrigt kommer igen år efter år gennem ferierne i deres studieår.
-Vi er vant til unge. Især i servicefunktionerne. Men vi har med den her uddannelser også den ambition, at vi ikke bare vil lære de unge noget, men også lære noget af dem. Møde dem nysgerrigt, med åbenhed og drage nytte af deres tanker og ideer og energi, så de også allerede under uddannelsen hos os er med til at gøre Sol og Strand bedre end vi er i dag. Det er i hvert fald vores ambition, siger HR-koordinator HR Konsulent Marianne Koch Fischer.
Syv ugers skolegang på EUC Nord i Hjørring
Den nye uddannelse gennemføres i samarbejde med EUC Nord i Hjørring, hvor eleverne i løbet af de to år skal tilbringe syv ugers skolegang. Af de syv uger er fire uger fyldt ud med valgfag.
Og for EUC Nord er samarbejdet om Sol og Strand-uddannelsen “ekseptionel”, fortæller konsulent Ellen M. Thomsen:
-Det samarbejde, vi har fået opbygget med Sol og Strand er meget sjældent for ikke at sige ekseptionelt. Vi har taget os virkelig god tid over de sidste år til at få opbygget det, der giver Sol og Strand mest mening. Og for os er det også helt nyt, at en landsdækkende virksomhed Sol og Strand samler et hold elever fra hele landet og lader dem starte sammen på en uddannelse hos os, siger Ellen M. Thomsen.
-Nu kommer der fem på det første hold på Sol og Strand-uddannelsen. Og den eneste anden virksomhed som har sendt flere – op til til tre elever på samme hold til os er MAN ES i Frederikshavn. De har en gang sendt tre elever til os på samme tid. Og så går der nogle år imellem. Sol og Strand kommer løbende til at køre elever gennem forløb til os. Det er vi meget glade for og spændte på at realisere sammen med Sol og Strand.
Fordel for virksomheder
For EUC Nord kan virksomheder høste store fordele af at lade elever uddanne sig sammen, lige som Sol og Strand:
-Både for virksomhederne, men da også for de unge, er der fordele ved at samle elevhold et sted i landet, lige som Sol og Strand gør det her. Virksomhederne ved mere om, hvad det er de får ud i virksomheden efter uddannelsen. Man kan skabe en unik kultur blandt fremtidige nøglemedarbejdere. Men det er også en fordel for eleverne, at er en del af et hold – både mens de er på skolen, men også når de sidder hjemme i deres virksomheder i hverdagen. De kan dele vigtig erfaringer, som også binder holdet sammen og gør uddannelsen endnu mere attraktiv for eleverne, mener konsulent Ellen M. Thomsen fra EUC Nord.