Røræg, blødkogt æg, spejlæg, pandekager og andre kager. Måske har der været mere tid til brunch og bagværk i 2020.
Året med hjemmeskole, hjemmearbejde og hjemmeferier. Hvor gær blev revet ned fra hylderne og tilsyneladende blev fulgt af en hel del æg ned i indkøbskurven. Nærmere betegnet blev der solgt 61 millioner kilo æg til danskerne i 2020. Svarende til en velvoksen milliard æg. Det er en stigning på næsten 11 procent i forhold til 2019.
Skrabeæg har erstattet buræg
Hver gang vi spiser et æg, har en høne lagt krop til, og der er stadig stor forskel på livet i de forskellige produktioner. Mens buræg er forsvundet fra butikkernes hylder med æggebakker – og mest optræder som ingrediens i andre fødevarer, så er salget af skrabeæg steget. Over halvdelen af de solgte æg i 2020 var et skrabeæg.
”Da buræggene forsvandt fra hylderne, blev skrabeæggene det billigste og hyppigste valg. Det lyder måske hyggeligt med skrabeæg. Næsten som om at der går høns og pirker mellem brostenene på gårdspladsen. Men virkeligheden er helt anderledes. Skrabehøns går indenfor i staldanlæg uden vinduer. Der er ikke en øvre grænse for flokstørrelsen, og der må være ni høns pr. kvadratmeter. Selvom de kan bevæge sig mere rundt end burhøns, så bliver de holdt mange tusinde høner i samme flok og går meget tæt sammen uden mulighed for at komme udenfor,” siger Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr og fjerkræ i Dyrenes Beskyttelse.
Stor forskel for små penge
For få ekstra kroner pr. æggebakke kan du gøre en stor forskel for hønen før ægget ved at købe økologiske æg, som er “Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.
”De økologiske høns har adgang til det fri, de har meget mere plads, de kan støvbade, og der er beplantning, som de kan skjule sig i og hoppe op på. Det er alle de naturlige ting i et hønseliv. For Dyrenes Beskyttelse er adgang til det fri en forudsætning for at begynde at tale om god dyrevelfærd,” siger Pernille Fraas Johnsen.
Sol til påskehønen
Op til påske lancerer Dyrenes Beskyttelse derfor i samarbejde med ægleverandøren Dava Foods en kampagne, der skal give flere læggehøner adgang til det fri ved at få flere af os til at vælge økologiske æg. Derfor kan du opleve, at der står ’Tak, fordi du vælger god dyrevelfærd’ på æggebakker med økologiske æg, som også er “Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.
Den korte fortælling om forskellen for hønen før ægget kan ses i den miniguide, som Dyrenes Beskyttelse har lavet til æggene.
Hvis du gerne vil være med til at lukke hønsene ud i hønsegården og lade solen stå op over de høns, som lægger æggene til påskebordet, så gå efter de økologiske æg, når du køber ind.
FAKTA: Ægendaen i 2020
• Vi har alt i alt spist 61 millioner kg æg i 2020, både hele æg og æg som ingrediens i anden mad. Det er en stigning på 10,6 procent i forhold til 2019.
• Høns i skrabeægproduktionen lagde i alt 32,5 millioner kg æg til danskernes spiseborde.
• Mere end hvert andet æg var således skrabeæg (53,4 procent), mens cirka en tredjedel (31,1 procent) var økologiske æg (19 millioner kg).
• Siden 2005 er salget af skrabeæg firdoblet, økoæg firdoblet og buræg faldet til en fjerdedel i runde tal.
• Buræg toppede dog undervejs med næsten 29 millioner kg i 2012. Siden da er faldet i buræg stort set spejlet som stigning i skrabeæg. I 2020 var antallet af buræg faldet til cirka 5 millioner kg. Kurverne krydser hinanden i 2017.
• Et æg i størrelsen medium eller large vejer i omegnen af 60 gram. Der går altså et sted mellem 16 og 17 æg på et kilo. I 2020 spiste vi dermed i alt 1.016.666.667 æg eller cirka 175 æg hver.
Tallene er for salg af æg til detail og foodservice i Danmark i 2020. Det vil sige, at de både indeholder salg af skalæg (hele æg i bakker) og æg, som indgår i andre fødevarer.
Kilder: Landbrug & Fødevarer, Dava Foods
MINIGUIDE: Stor forskel for hønen før ægget
Det er sikkert og vist, at hønen kommer før ægget. I hvert fald, når der skal købes æg ind. Hver gang du spiser et æg, har en høne lagt krop til.
I vedlagte guide, kan du se, hvordan livet er for høns i de forskellige produktioner. Du kan vælge, om du vil være med til at lukke hønen ud i det fri.
Hvis du vil være helt sikker på at undgå skjulte buræg som ingrediens i fødevarer, kan du gå efter økologiske produkter og produkter “Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.