Statens Naturhistoriske Museum havde på forhånd inviteret alle til at rejse med tilbage i tiden og blive klogere på natur, klima og biodiversitet gennem Jordens historie, da der traditionen tro lørdag den 21. september blev afholdt Fossildag blandt andet hos Vendsyssel Stenklub ved Hirtshals Fyr.
Medlemmer fra Vendsyssel Stenklub præsenterede på dagen forskellige fossiler fra primært Nordjylland. Der var i den anledning eksperter tilstede med særligt fine eksemplarer. Derfor var det også muligt af få bestemt egne medbragte fossiler. Desuden kunne nybegyndere få et søpindsvin, et lille stykke fossilt træ og en stump af en såkaldt Hirtshalsblok.
Dagens højdepunkt var utvivlsomt, da Lars Danielsen flækkede en større Hirtshalsblok for at se nærmere på, hvad der dukkede op. En Hirtshalsblok er kort fortalt en geologisk enhed, der refererer til en type sedimentær blok, der er dannet i forbindelse med de tektoniske bevægelser i den nordlige del af Danmark og herunder i sagens natur især omkring Hirtshals. Disse blokke består typisk af forskellige lag af sedimenter, såsom sand, ler og kalk, men de kan indeholde fossiliserede rester af organismer.
Hirtshalsblokkene er dermed vigtige for forståelsen af regionens geologi og kan give indsigt i de miljøforhold, der har eksisteret i fortiden. Geologer studerer sådanne blokke for at forstå de processer, der har formet landskabet over tid.
Under manøvren med at flække blokken var den ellers garvede stenfinder så uheldig at skære sig, men heldigvis ikke mere alvorligt, end det kunne klares med lidt køkkenrulle.
Derudover blev der blandt meget andet vist fossiler fra Gotland, hvor Vendsyssel Stenklubs årlige tur gik til 2024.
Foto: Niels Skipper.