Torfinn Johansen har skabt virksomheden Seagain ud fra en klassisk iværksætter-tanke: ”Den løsning, der er i markedet, kan laves bedre!”
Den 63-årige færing kom til Hirtshals for 40 år siden, og han har en lang baggrund i fiskeindustrien med salg af blandt andet fisk og rejer. Her så han noget, der undrede ham. Optøning af fisk blev gjort forkert.
Når de store skibe er på lange fisketure, bliver fiskene hurtigt frosset ned i solide fiskeblokke efter fangsten. De blokke bliver leveret på paller til fiskeproducenterne på land, som derefter skal optø fiskene, før de kan bearbejdes.
Det gøres typisk ved at lægge blokkene ned i et kar med 15 grader varmt vand med en kraftig luftcirkulation – men det er ikke nogen god løsning, mener Torfinn Johansen. Denne metode tager nemlig for lang tid, og det lunkne vand og de kraftige luftstråler forringer fiskenes kvalitet.
For otte år siden besluttede han sig for at gøre noget ved det. Sammen med makkeren Johan Palsson, der blandt andet er elinstallatør, gik han på bedste opfindermanér i gang med at udvikle en ny metode til at optø de store fiskeblokke. Det har ført til, at de nu står med en løsning, der ifølge dem er en game changer på markedet.
”Den er skabt ud fra ren og skær interesse. Løsningen er lavet fra bunden, og så har vi prøvet os frem og justeret til undervejs. Udviklingen blev finansieret fra salg af brugte fiskemaskiner, og det gør den til dels stadig,” siger Torfinn Johansen.
Bevarer fiskekødets høje kvalitet
Seagains hovedmodel er optøningsløsningen ITS – Individual Thawing System. Her føres den frosne fiskeblok ind i en maskine, der giver blokken et knæk, så de frosne fisk skilles fra hinanden. Derefter ryger fiskene over i et kar med vand, hvor selve optøningen går i gang.
Det særlige ved Seagains løsning er, at når fiskene kommer ned i vandet enkeltvis i stedet for i store blokke, så kan vandet holdes på blot otte grader i stedet for de sædvanlige 15 grader. Det gør, at kvaliteten af fiskekødet bliver bedre, lige som Seagains maskine typisk bevarer to procent mere fisk end ved den traditionelle optøning.
”To procent lyder måske ikke af meget, men det er det, når man tænker på, hvor store mængder fisk der bearbejdes. Vores løsning giver både bedre udbytte og kvalitet, og kundernes investering i vores løsning bliver derfor tjent hurtigt hjem. Typisk inden for et år,” siger Torfinn Johansen.
Seagains største markeder har hidtil været Holland og Polen, og særligt tilstedeværelsen på det hollandske marked glæder Torfinn Johansen.
”Hollænderne er selv meget dygtige og innovative. Derfor er vi meget stolte af, at vi er kommet ind på det marked. Det er det ultimative kvalitetsstempel af vores løsning,” siger han.
Seagain har nærmest siden begyndelsen haft hjemme på et kontor i Nordsøen Forskerpark, hvor der skabes netværk og socialiseres med de øvrige lejere. Men spørgsmålet er, hvor længe Torfinn Johansen kan kalde sig ejer af Seagain, der også sælger andet procesudstyr til fiskeindustrien.
”Målet fra dag et har været at lave en virksomhed, der kan sælges videre til en af de store spillere på markedet, så opskalering kan ske hurtigere. Der er forhandlinger i gang, så det bliver spændende at se, hvad der sker,” siger han.
Kilde og foto: Nordsøen Forskerpark.