Nu kan alle, der kommer forbi eller følger Nordsøpostens mange lokale historier, ved selvsyn konstatere, at der er godt gang i byggeriet af Hjørring Kommunes kommende ældrecenter i Sindal, som ved rejsegildet tirsdag blev navngivet ”SoldalHus” – det nye center i Sindal.
Nordsøpostens reportage fra rejsegildet har igen rejst en del spørgsmål, og det kan den lokale netavis hjælpe med at finde svarene på i samarbejde med formanden for bygherreudvalget, Venstres byrådsmedlem Claus Mørkbak Højrup, der også er formand for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget.
Det første spadestik til det nye, meget spændende center blev taget i september 2022. Beslutningen om at bygge blev truffet i 2019 af det daværende byråd, og Hjørring Kommune planlægger fremvisning måske i september.
Claus Mørkbak Højrup har tidligere gjort sig tanker om hele projektet og forløbet og kommer her med en lang række gode informationer og betragtninger.
HVORFOR BYGGE NYT?
Det er fair nok, hvis folk undrer sig over, at vi bygger nyt, samtidigt med at vi skal spare på driften. Der er flere årsager. De primære er:
1) Det gamle Vendelbocenter trænger til en renovering på 98 millioner (2019-tal).
2) Vi har brug for flere plejeboligpladser i fremtiden. Her får vi en forøgelse på 14 pladser, når vi omlægger Smedegården og lukker det gamle Vendelbocenter.
3) Kommunens drift reduceres med 6 millioner om året, når centeret tages i brug.
HVORFOR MELLEM JERNBANEN OG LANDEVEJEN?
Vi har afholdt et borgermøde i Sindal i 2019 med cirka 100 fremmødte. Her blev mulige placeringer drøftet, og der var en overvældende stemning for den valgte placering. Det er primært borgerne og beboere, som har peget på denne placering.
Men det larmer jo? Nej, for i moderne byggerier bruger man lydtætte materialer. Man vil ikke kunne høre trafikken, og med denne placering bliver der lidt liv omkring centeret.
En anden årsag er adgangen til offentlig transport, både for pårørende, såvel som personale. Der etableres en gangsti forbi supermarkederne og op til banegården, så man nemt kan komme til og fra centeret.
Men der er jo vådt og sumpet, der hvor I bygger? Det er korrekt, at det sydvestlige hjørne af matriklen er lidt vådt, altså en meget lille del af matriklen. Men slet ikke i nærheden af bygningen selv. Der er faktisk bedre jordbundsforhold der, hvor vi skal bygge, end der hvor butikkerne pt. er bygget.
SELVE BYGNINGEN
I det nye byggeri får vi:
1) 10.000 m2 under tag. 2/3 til boligareal, og 1/3 til serviceareal.
2) 96 pladser, som opdeles i 3×32, altså 3 små plejecentre, som igen kan opdeles i 6×16. Og med en centerbygning i midten. Man vil opleve det som 3 mindre plejehjem med adgang til større fælleslokaler.
3) Desuden får vi: Træningsdel, aktivitetscenter, sygeplejeklinik, administrationsdel, plads til frivillige foreninger, mulighed for at etablere et cafetilbud, lukkede uderum så mennesker med demens kan være trygge, og åbne uderum til dem som ønsker dette.
HAR I TALT MED ANDRE END JER SELV?
Ja, det har vi gjort meget ud af. Der er mange samarbejdspartnere i dette projekt, og dem har vi talt med blandt andet ved borgermødet i 2019, som allerede nævnt, men også gennem 2 workshops med 50 deltagere i hver. De medvirkede var blandt andre.:
1) Beboer- og pårørenderådet på Vendelbocenteret.
2) Frivillige – både de der hjælper til på Vendelbocenteret, og de der låner vores lokaler til deres egne aktiviteter/klubber.
3) En blandet skare af medarbejdere – bl.a. fra forskellige ældrecentre i kommunen – de ved, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer på vores ældrecentre i det daglige.
4) Velfærdsteknologiske medarbejdere – for vi skal tænke i smarte løsninger.
5) Medarbejdere fra Visitationen – for de ved, hvad borgerne efterspørger.
6) Servicemedarbejderne – de ved, hvilke praktiske løsninger, som fungerer og som ikke fungerer.
7) Medarbejdere fra Træningsenheden.
8) Medarbejdere fra Sygeplejen.
9) Medarbejdere fra Aktivitetscentrene.
DE SAMTALER HAR FØRT FREM TIL:
1) Byggeriet skal være i ét plan.
2) Ældrecenteret skal have fokus på hjemlighed og tryghed – og beboerne skal kunne gå rundt både inde og ude, uden at nogen føler, at de er ”blevet væk”.
3) Alle boliger skal kunne bruges af forskellige typer af beboere.
4) Det skal være så vedligeholdelsesfrit som muligt.
5) Der skal tænkes i velfærdsteknologiske løsning – f.eks. døgnrytmebelysning.
HVAD SKAL DER SKE I BYGNINGEN?
1) Her kan borgere fra Sindal og omegn komme til genoptræning. Borgere fra Sindal og omegn kan få udleveret deres medicin mv. i sygeplejeklinikken.
2) Hjemmeboende borgere kan deltage i aktiviteter i aktivitetscenteret.
3) Frivillige kan mødes i deres faste ”klubber”.
4) Pårørende kan komme og overnatte.
5) Der kommer også en café, hvor mennesker, som ikke er på det ordinære arbejdsmarked, kan få et meningsgivende arbejde med at lave mad eller hjælpe Vendelbocenterets personale og beboere.
SAMARBEJDSPARTNERE
A) Cubo Arkitekter er totalrådgivere. De har lavet et tilsvarende center i Ikast-Brande kommune, som Sundheds- Ældre-, og Handicapudvalget har besøgt i foråret 2022.
- B) NCC står for byggeriet, som totalentreprenør.
- C) Skaarup Landskab er med som landskabsarkitekter.
- D) Niras er med som ingeniører. OG vi har fået en masse lokale entreprenører med.
I samme åndedræt vil jeg gerne takke det forrige bygherreudvalg, som ved årsskiftet overdragede et godt projekt til det nuværende udvalg. Det var selvfølgelig ikke et færdigt projekt, men meget stabilt fundament, som vi kunne arbejde videre på.
BUDGETTET?
Da beslutningen om at bygge blev truffet i 2019, havde man en forventning om, at det samlede projekt ville koste 232 millioner kroner, og hvor den kommunale andel ville være 77 millioner til servicearealer med videre.
Men, det var overslaget i 2019. Da vi indhentede tilbud i 2022 var priserne selvfølgelig højere. Der er ikke noget odiøst i, at priserne stiger over en periode på 3 år, især ikke under de nuværende omstændigheder ude på verdensmarkedet.
2022-prisen på centeret er 266 millioner, hvoraf den kommunale andel er 93 millioner. Byrådet har kendt prisen, da beslutningen om finansieringen blev truffet, og byrådet har enstemmigt vedtaget det såkaldte Skema B, som fastlægger den kommunale anlægsudgift.
Huslejen bliver på 8800 kr. pr. måned, men hvis man kun har folkepension og ingen formue, vil man skulle betale 2200 kr. om måneden med boligstøtte.
AFSLUTNING
Mit håb er, at det nye Vendelbocenter bliver,
1) Et godt sted at bo.
2) Et godt sted at arbejde.
3) Et godt sted at besøge.
Læs reportagen fra rejsegildet den 20. juni 2023
Det er flot, en lejlighed koster 2,5 mill, kommunens andel er 1 mill. Hvor er besparelsen. Det er nyt ja, men hvor mange er villige til at betale 8800 kr mdr.