Igen i år kørte Jobpatruljen i Nordjylland i uge 28, hvor en lang række ungarbejdere blev interviewet af frivillige om deres vilkår på arbejdsmarkedet.
Jobpatruljen er en oplysningskampagne, der har til formål at sikre, at unge mellem 13 og 17 år får en ordentlig start på arbejdsmarkedet. Jobpatruljen har derfor også fokus på, hvilke barrierer der kan være for, at flere unge får et fritidsjob.
I år var 37 tilmeldt Jobpatruljen, og de tilmeldte deltog enten hele ugen eller på udvalgte dage. Flere af de frivillige deltog blandt andet, fordi de synes “(…) det er vigtigt at skabe fokus på ordentlige arbejdsforhold og rettigheder”.
Inden Jobpatruljens start havde Jobpatruljen fået 57 henvendelser fra blandt andet ungarbejdere, der ringer ind og spørger om råd, forældre, der ønsker at kunne vejlede deres børn, samt anonyme henvendelser om mindre gode forhold.
I 2023 havde Jobpatruljen fået under 30 henvendelser: “Vi har set en stigning i henvendelser fra forældre, bekendte og venner af ungarbejderne i Nordjylland. Det er tankevækkende. Hvis vi ser udelukkende på den stigning, så er det ikke en positiv udvikling for de unge på arbejdsmarkedet”, fortæller Kristian Juul Kjær, koordinator på Jobpatruljen Nordjylland, og fortsætter:
“Mange virksomheder mangler medarbejdere, og de ungarbejdere, der så er, bliver presset alt for hårdt af arbejdsgiveren, og flere bliver sat til opgaver, de ikke må udføre. Det kan vi se i den data, vi har indsamlet gennem Jobpatruljen”.
”Vi kører ud for at oplyse ungarbejdere og arbejdsgivere om de vilkår, der er for ungarbejdere, når de er på arbejdsmarkedet. Vi har blandt andet oplevet, at ungarbejdere står alene, og at de enten løfter eller skubber noget, der er for tungt. Målet med Jobpatruljen er selvfølgelig at sørge for, de unge får så god en start på deres arbejdsliv som muligt. Her er de frivillige med til at gøre en stor forskel”, lyder det fra afdelingsformand for HK Nordjylland, Christina Madsen Kristiansen.
De interviews, der er foretaget i løbet af Jobpatruljen, viser netop også, at mange unge står alene, mangler pauser, mangler ansættelseskontrakt, arbejder for meget eller for længe samt enten løfter, skubber eller trækker for tungt. Det er resultater, der bekymrer Kristian Juul Kjær: “Ud af de 410 interviews, vi har haft, er der 168 interviews, der kan kræve, at der er en faglig medarbejder i HK eller 3F, der følger op på. Det er op til de faglige afdelinger i 3F og HK at arbejde videre med den data, vi har indsamlet gennem interviews, og det kan føre til sager”.
Inden Jobpatruljen var der en formodning om, at flere ungarbejdere stod alene, og at flere oplevede en høj arbejdsbyrde. Det er en formodning, der har vist sig at være virkelighed:
“Vi havde en hypotese om, flere stod alene, og at nogle af de ungarbejdere, vi ville møde, arbejdede for lange vagter eller arbejdede for meget i skoleperioder eller ferieperioder – eller potentielt i begge perioder”.
Flere af de frivillige rapporterede også om, at de oplevede at blive stoppet på gaden og få tips til, hvor der potentielt var sager – enten fordi de selv arbejdede der og derfor selv havde oplevet dårlige forhold, eller fordi familierelationer, venner eller bekendte kendte til dårlige forhold et givent sted.
“Vi har oplevet, at de frivillige kommer tilbage og fortæller os, der er spisesteder, dagligvarebutikker eller andet, vi måske skal være OBS på. Der tager vi selvfølgelig en snak med de frivillige om, hvad henvendelsen drejede sig om, hvorefter vi vurderer, hvordan vi vil håndtere henvendelsen. Det kan for eksempel betyde, at en af os koordinatorer tager ud og besøger virksomheden”, lyder det fra Kristian Juul Kjær.
Jobpatruljen i Nordjylland kører hvert år i uge 28. Læs mere her hos Jobpatruljen.