Det er Lars Christensen, der i dag bor i Odense, men har rødder i Hirtshals, som på en række afgørende punkter påpeger, at den anonymt fremsendte skitse, som vi tidligere har omtalt, må være fabrikeret af amatører, som så forhåbentlig ikke har tilknytning til projektet med Hirtshals Havn 2.0.
Lars Christensen har kigget på skitsen med kortet over møllernes mulige placeringer, før vi modtog kommentarerne fra kommunaldirektør Tommy Christiansen. Førstnævnte har sammenfattet sin kritik i fire tilsyneladende skudsikre punkter, der følger nedenfor:
- Man ville aldrig anbringe møllerne, så tæt på indsejlingen. Det vil Farvandsdirektoratet angiveligt aldrig tillade. En fiskekutter ville vælte møllen, hvis den kom i karambolage med den. Mølletårnene er nemlig ikke bygget til horisontal påvirkning. Det er slemt nok med jordskælv.
- Møllerne står alt for tæt, hvilket vil skabe turbulens mellem dem. Den effekt en mølle producerer, bliver 25 til 50 procent lavere, så du man skal nok op på 3 til 4 gange møllehøjden i afstand mellem møllerne. Hvis man ser på luftfotos af f.eks. Hornsrev møllepark, kan man se, at afstanden er stor. Når vinden passerer gennem en vindmølles vinger, bliver vinden en turbulent strøm, og den højeste effekt fra en mølle får man med en såkaldt laminar strøm.
- Den måde, de er anbragt på på tegningen (hulter til bulter), ville effekten af parken som helhed kun være på 75 til 80 procent af mærkeeffekten (En 4 MWatt mølle vil kun yde 3 MWatt), og så vil parken næppe være rentabel.
- De møller, der står på Østhavnen, skygger ikke for hinanden, men det vil de komme til, hvis man udvider ud i plantagen. Plantagen skal fældes for at få den bedste ruhedsklasse til møllerne (Laminart flow ). Træerne gør, at vinden over trætoppen bliver turbulent (Samme vil bygninger og skorstene, men det kræver en beregning for at finde ud af, hvor meget det ødelægger for møllernes effekt).

Så Lars Christensens konklusion er, at det er en ren amatør, der har lavet kortet. Personen har ingen indsigt i design af parker.
Vindmølleindustrien har lært det med parkerne ved Ringkøbing (Velling Mærsk har problemet med at skygge for hinanden). Vestas har den absolut største computer i landet, netop for at kunne lave den slags meget komplicerede beregninger.
Da de for 4 år siden fik en ny, fik DTU den gamle (3 år gammel) og var lige med et førende i verden for computerkraft på universiteter, slutter Lars Christensen.
Både lokalpolitikere og kommunaldirektør Tommy Christiansen har som bekendt også allerede afvist at have set skitsen. Senest har direktør Per Holm Nørgaard tillige afvist at kende til den.
Samtlige bestyrelsesgodkendte skitser og dokumenter, der arbejdes med omkring havneudvidelsen, er ifølge direktøren offentligt tilgængelige her hos Hirtshals Havn.
Dette gælder blandt andet, hvilke tekniske anlæg, der skal etableres i forbindelse med udvidelsen, men altså endnu ikke det konkrete antal og placeringer af møller.
Det bliver alle dog forhåbentlig lidt klogere på i forbindelse med netavisens anmodning om aktindsigt og mødet den 6. oktober i Teknik- & Miljøudvalget.
Link til tidligere artikler
Det havde måske været bedre at få en ekspert til at se på kortet før det blev bragt, med tanke på at den nu går som en farsot på Facebook, hvor folk er parate til at hugge hovedet af borgmesteren og alle andre byrådsmedlemmer som har nægtet at kende noget til kortet. Desværre følger “dementiet” jo ikke med den aktuelle post, så jeg håber (og opfordrer til) at lederen af “lynchpatruljen” tager dette til efterretning og fjerner den fra Facebook.