De nordjyske havne – fra Skagen i nord, over Frederikshavn, Hirtshals og Hanstholm til Aalborg – er livsvigtig infrastruktur, som er helt afgørende for hele Nordjyllands fremtid. Men staten skal være bedre til at levere et ambitiøst og professionelt medspil til havnene.
Det mener Venstres nordjyske folketingsmedlem og søfartsordfører, Maja Torp.
De seneste uger har hun besøgt en række nordjyske havne, og hun ser et kæmpe potentiale for Nordjylland – og hele Danmark – i at udvikle havnene og levere et mere ambitiøst medspil til havnenes planer.
Det er staten – blandt andet Trafikstyrelsen og Energinet – som i fremtiden levere et bedre medspil til havnene og Nordjylland, siger Maja Torp.
– Danmark har besejlet verdenshavene, siden vikingerne drog på togter. For mere end 1000 år siden drog de ud – for både at handle og berige sig. De store sejlskibe fulgte efter. Til næsten hele kloden! Europa. Amerika. Afrika. Asien. Og vi gør det stadig.
-Danske A. P. Møller-Mærsk er et af verdens største transport- og logistikfirmaer. Men Mærsk er ikke alene. Hele Danmark er med vores kyster, vores havne, vores rederier, vores værfter og hele vores maritime industri og service blandt verdens dygtigste og mest erfarne maritime nationer.
-Det skal vi også være i fremtiden. Vores status som stærk søfartsnation er en af de grundpiller, vores velfærdssamfund står på. Men staten leverer ikke det medspil på udviklingen af havnene, som den burde. Det er noget at det, jeg vil have lavet om på, når et nyt Folketing og en ny regering er på plads, siger Maja Torp.
Havne og maritime erhverv er fundament for fremtidens velfærd
Særligt for Nordjylland er havnene og søfarten en kilde til vækst og udvikling, mener den nordjyske V-ordfører.
-Havnene og den maritime industri på havnene baner vej for andre vigtige erhvervsaktiviteter, der holder gang i hele Nordjylland – og hele den nordjyske beskæftigelse. Og de er vigtig for hele den fødekæde af erhvervsaktiviteter, der kommer til at løfte Nordjylland i fremtiden. Også i forbindelse med den grønne omstilling.
-Det er fra havnene og den maritime industri i Nordjylland, vi udskiber vindmøllevinger og fundamenter til havvindmøller til hele verden. Det er via havnene og den maritime industri i Nordjylland, vi tiltrækker turister, der understøtter liv og udvikling i lokalsamfund og kommuner langs Nordjyllands kyster. Det er via havne vi huser fiskeri og mange vigtige arbejdspladser.
-Og det glæder mig meget at se, hvor stærkt også de nordjyske havne og hele den maritime klynge i Nordjylland er engageret i den grønne omstilling, hvor vi skal finde nye brændstoffer, nye digitale løsninger, der øger effektiviteten i den internationale skibstrafik og andre veje til at passe på vores miljø og hele klodens ressourcer, siger Maja Torp.
MEDSPIL FRA STATEN KAN GØRE EN KÆMPE FORSKEL
Og her burde staten give et langt større medspil end havnene og de nordjyske kommuner oplever i dag, siger Maja Torp.
-Alle partier går ind for den grønne omstilling – siger de. Men det kniber altså meget med at vi får leveret på varen der, hvor staten med et professionelt medspil kunne gøre en kæmpe forskel. Blandt andet for Hirtshals Havn, der lige som Frederikshavn, Hanstholm, Skagen og Aalborg er klar til at rykke hurtigt på den grønne omstilling.
Hele Vendsyssel skal bindes på nyt el-net, der kan levere mange gange niveauet i dag
-Vi skal både have Energinet til at investere i det el-net, som kan bære fremtidens grønne omstilling. Der er hele det nordlige Vendsyssel en hvid plet, som i dag står hel uden for det transmissionsnet, der bringer landet sammen.
-Det el-net, vi har i dag, kan slet ikke op til behovet, når de store færger, der anløber Hirtshals med både mennesker og gods, skal sejle på el. Der skal vi kunne levere strøm, der svarer til mange gange det, det nuværende elnet kan levere. Og det haster.
Godstransport skal matche behovet og potentiale fra omverdenen
-Og skal vi have gang i den godstransport på skinner, som de nordjyske havne stræber efter, så skal staten og Trafikstyrelsen simpelthen spille med på en helt anden måde, end vi ser i dag. Alle Nordjyllands havne er simpelthen meget langt fremme med aktiviteter og investeringer, som kan udbygge Danmarks grønne førerposition på et tidspunkt, hvor hele verden står foran nogle enorme grønne investeringer, som kan gøre dem til kunder i danske virksomheder. Men vi skal lige oppe os, hvis vi skal udnytte det potentiale, de nordjyske havne peger på, siger Maja Torp.
Inviterer hele Nordjylland til samarbejde
-Det skal hele Nordjylland stå sammen om at løfte. Vi skal simpelthen have sat Nordjylland stærkere på landkortet. Og uanset hvilken regering, der kommer, når folketingsvalget er ovre, skal vi nordjyder stå sammen om at skubbe på den udvikling, der er vigtig for Nordjylland. Det samarbejde vil jeg meget gerne invitere mine nordjyske kolleger fra alle partier til at få sat på skinner, når valget er ovre. Vi skal løfte sammen med de nordjyske kommuner og det nordjyske erhvervsliv. Man skal simpelthen ikke kunne komme uden om os, siger Venstres nordjyske Maja Torp.
Det powder to Xfaktor er indtil videre noget dyrt skidt og bør foreløbigt kun være i ægte experimentelle pilotrojekter. Det er derfor lige så lidt relevant i mange ens eksemplarer her i Nordjylland, som i andre dele af landet og verden.
Sådan set er det bare endnu et eksempel på, det private erhvervsliv har fingrene dybt ned i den slunkne statskasse.
Vi som forbrugere til lands, til vands og i luften skal så først betale tilskud til det overhovedet bliver produceret. Dernæst skal det så sælges med tilskud eller højere priser.
Det vill derfor klæde disse ærværdige repræsentanter, at man lagde hårdere for på de omåder, hvor der er penge, varme og strøm lige i foret.
Man skal lave bedre love, så vi straks får en masse flere vindmøller. På lands og EU plan skal billig vindmøllestrøm helt bestemt ikke følge prisen på gas, olie og for den sags skyld kul.
Dette marked bør ikke være der eller startes helt forfra.Det er helt vildt, at ldt overskudgas fra Vrå ikke bare kan fyldes på. Man bør have aftaler, så der ikke pumpes så meget naurgas, så det hele eksploderer.
Nu søger man lokalt at lave fjernevarme på 3 anlæg. Disse anlæg er delvist ourdatede og skal endda delvist udfases. Det er ren desperado med lukke øjne og spredte ben. Skal gas ikke udfases alligevel???
Her er der intet i folks bevidsthed om, at individuelle anlæg på luft til vand både er billigere, renere og ikke kræver mega opgravninger. Mna kan også bestille sådan anlæg i morgen og behøver ikke vente.
Det er forståeligt naturgas- og olieforbrugere vil ned i fjernvarmepris. Men denne pris er for en stor dels vedkommende høj sammenligned med andre muligheder.
Kærnen her er at erstatte halvdelen af fx et anlæg som i Hirtshals med strøm fra vindmøller. Andre anlæg har andre medspillere som fx forbrænding eller træ.
Man har heller ikke en sober service fra kommunen – ikke fjernvarmeværkerne – der rådgiver og store forbedringer, hvor man ikke er tvungent til fjernvarme.
En væsentlig del er stadig, man isolerer alle bygninger bedre, hvor der fx på lejeområdet burde være pålæg. En udlejer er jo pincipielt fløjtende ligeslas med lejernes varme ogstrømforbrug, da det er deres egen sag pr egen måler.
Også her blivr der gjort for lidt. Det faktuelle er, at ejere, der lejer ud, ganske ofte vil kunne dele denne besparelse i porten med udlejeren. Det kan så være det kun er 2000 om året for et mindre hus; men udlejerne har da ofte mange huse og nogle har da trange tider.
Nordjyderne står slet ikke sammen om billig varme og strøm. Kommunen her gør det slet ikke. Dens 2 fjernvarmeværker burde have vindstrøm til eget forbrug til produktionsprisen. I før Putin priser ville man i Hjørring gå fra 12.000 til 9 pr husstand. Ved Hirthals varme ville det være fra 16.000 til omkr 12.
Uden at lege konen med æggene, så er det ganske mange penge. Disse vokser jo også endnu mere ved, at kommunale anlæg i disse fjernvarmeområder selv får billigere varme, hvorfor man driver kommunen til en fast lavere pris.
Dette har intet at gøre med dem ovre i København eller syd for Fjorden, men er simpel rå økonomi.