Hjørring Kommune har siden 2021 samarbejdet med Børglum Kloster med henblik på klostrets optagelse på den nationale tentativliste for UNESCO Verdensarv. Økonomiudvalget orienteres om status på processen
Arbejdet siden sidst og indtil ansøgning afsendes
Da Økonomiudvalget i september 2023 blev orienteret om status på ansøgningsforløbet, var forventningen, at der ville blive åbnet for ansøgninger om optagelse på den nationale tentativliste for UNESCO Verdensarv i løbet af 2024. Der har til dato ikke været tegn på, at dette vil ske, og det kan derfor være aktuelt med en fornyet status på arbejdet og en beskrivelse af processen op mod, og under, ansøgningsvinduet.
Der blev i 2023 nedsat en følgegruppe for ansøgningsarbejdet med Børglum Klosters potentielle udpegning til verdensarv. I følgegruppen sidder såvel politiske som administrative repræsentanter for hhv. Hjørring, Jammerbugt, Brønderslev og Vesthimmerlands kommuner. Desuden er Destination Nordvestkysten, Læsø Salt og Tang (Læsø er optaget på den nationale tentative liste, og Læsø Salt og Tang er titlen, hvorunder der nu arbejdes med at tilvejebringe det videnskabelige grundlag for selve UNESCO-udpegningen) samt Vendsyssel Historiske Museum repræsenterede.
Siden seneste status til Økonomiudvalget har følgegruppen holdt fire møder, hvor der bl.a. har været orientering om det forsknings- og restaureringsarbejde, der nu finder sted særligt omkring Klosterkirken samt input til processen fra de forskellige deltagere. Som eksempel på input kan nævnes fokus på lokal forankring og bæredygtig turisme.
Børglum Kloster og bl.a. Hjørring Kommune har løbende arbejdet med at færdiggøre den dokumentation, der skal følge med en ansøgning om optagelse på tentativlisten.
Det drejer sig forventeligt om:
• En komparativ analyse, der skal dokumentere, at Børglum Kloster er en unik og universel repræsentant for verdensarv.
• En historisk redegørelse, der underbygger ovenstående
• En bevarings- og formidlingsplan
Disse dokumenter er i det store hele færdigbearbejdede, men endnu mangler færdiggørelsen af
• Udkast til organisationsplan og finansieringsforslag for udarbejdelse af nomineringsmateriale efter en potentiel optagelse på tentativlisten
• Omfang og retningslinjer for beskyttelseszoner (nær- og fjernzone) omkring Børglum Kloster.
Forslag til nær- og fjernzoner forventes klar inden udgangen af 2024.
Når ansøgningsvinduet åbner
Det er de lokale myndigheder, der kan pege på kandidater til UNESCO Verdensarv, og det er Hjørring Kommune, der er den formelle ansøger. Selve ansøgningen, med de krævede bilag, skal derfor behandles og godkendes af Byrådet indenfor det ”vindue”, der ved seneste åbning primo 2018 – fra Kulturministeren udsendte åbningsbrevet til ansøgningsfristens udløb – var på tre måneder.
Efter kommunens godkendelse afsendes ansøgningen til Slots- og Kulturstyrelsen, der, bl.a. med bistand fra uafhængige faglige eksperter i UNESCO-systemet, udpeger hvilke af de ansøgte steder, der med meget høj sandsynlighed kan blive optaget på selve verdensarv-listen. Disse indstilles til kulturministeren, der træffer den endelige beslutning om tentativlistens sammensætning.
Arbejdet efter potentiel optagelse på tentativlisten
Optages Børglum Kloster på den nationale tentativliste starter en ofte meget lang dokumentations- og forskningsproces, der skal tilvejebringe det understøttende materiale, som er nødvendigt for at Klostret kan indstilles overfor UNESCO’s verdensarvskomite. Det er ikke ualmindeligt, at det kan tage op til 8-10 års arbejde, før en kandidat vurderes at være klar til at søge om optagelse på selve Verdensarvslisten.
Når et sted er optaget på tentativlisten, stilles der konsulentbistand til rådighed fra Slots- og Kulturstyrelsen, og det vil ofte være nødvendigt at ansætte en projektleder til at styre og koordinere hele processen. I dette tilfælde vil det sandsynligvis være Børglum Kloster, der løfter den opgave.
Der vil være omkostninger ved det omfattende arbejde, og disse vil fra Børglum Klosters side forsøges dækket ved fondsbidrag og eget arbejde.
Efter en potentiel optagelse på tentativlisten, vil Hjørring Kommune skulle stille medarbejderressourcer til rådighed i nomineringsarbejdet mod en udpegning til UNESCO Verdensarv. Det anslås pt. at være op til 0,5 årsværk i nomineringsperioden.
Bilag: Fakta- og statusnotat, 2024, UNESCO ansøgningsproces i Hjørring Kommune.