Af Claus Mørkbak Højrup (V)
Formand for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget
Byrådsmedlem, Hjørring Kommune
Udvalget har taget hul på budget 2023-26. I store træk har Byrådet besluttet, at der skal spares 60 millioner om året på driften i dette budget. Det gøres ved, at alle udvalg skal fremlægge et besparelseskatalog på 2,5% af udvalgets budget. Samlet set skal vi kun bruge 2%, men hvis hvert udvalg kun fremlægger et katalog med 2%, har byrådet ingen muligheder for at prioritere på tværs af udvalgene. Derfor lægger vi lidt mere på bordet hver især, men samlet set bliver der kun brugt 2% af de akkumulerede besparelseskataloger.
I SÆH skal vi fremlægge et katalog, som lyder på 34 millioner kroner. Ved sommerens afslutning havde vi en liste med besparelsesforslag, som løb op i 25 millioner, og dermed mangler vi at finde 9 millioner mere, inden vi skal aflevere kataloget i starten af september. Vi kører en åben proces, hvor alle med interesse kan følge med i de åbne dagsordener, hvor man kan se, at der er nævnt omtrent 20 potentielle besparelsesmuligheder lige nu. Det afføder selvfølgelig bekymrende opkald til mig fra borgere, pårørende og medarbejdere. En del journalister har også bedt om interviews, det seneste i dag på TV2-Nords 19.30-udsendelse.
I den forbindelse har jeg valgt at besøge og/eller tage en samtale med alle, som henvender sig til mig angående reduktionskataloget. Derfor har jeg i de sidste par uger besøgt mange steder, såsom Værestedet Stokrosen i Vrå, Værestedet på N.C. Jensensgade i Hirtshals, Socialpsykiatriens værested i Hjørring, Den Blå Sociale Cafe i Hjørring og deltaget i et bestyrelsesmøde med Hjørring Krisecenter. Jeg har haft samtaler med mange brugere af disse steder og pårørende til dem, som har haft gavn af tilbuddene.
Et besparelseskatalog på 34 millioner kroner er – for at sige det mildt – SKIDE TRÆLST, men det er også en del af byrådsarbejdet, som vi er valgt til. Selv om SÆH ikke nødvendigvis skal lægge alle 34 millioner i besparelser, vil vi blive ramt på en eller anden vis. Det kommer vi ikke uden om. Min tanke er, at vi bedre kan se vores borgere i øjnene, hvis vi er åbne omkring, hvad der foregår, og hvis jeg og udvalget får så megen viden som muligt omkring konsekvenserne af disse besparelsesforslag. På den vis kan vi komme med bedre anbefalinger, når byrådet skal lægge det endelige og samlede budget i oktober.
I den ordinære/daglige SÆH-drift har vi godkendt og/eller taget følgende til efterretning: Årsrapporten for Socialtilsyn Nord, årsrapporten for velfærdsteknologi, årsberetning om magtanvendelser, omgørelsesprocenter for sager i ankestyrelsen og godkendt nye kvalitetsstandarder for handicapområdet, herunder socialpsykiatri og misbrugsbehandling. Vi har samtidigt godkendt etablering af 6 yderligere pladser til borgere med både udviklingshandicap og demens på Elsagervej 27-31, en omlægning af 2. sal i Bispehuset, således at der nu er døgndækning, og vi har besluttet at udvide Kollegietilbuddet på 2. sal på Kristiansandsvej med 9 pladser.
Det er også blevet til 3 konferencer i de sidste par uger. Den ene havde form af en halv dags socialpolitisk dialogmøde for de nordlige kommuner, 2 dages social- og sundhedskonference arrangeret af KL samt en Sundhedskonference for Hjørring Kommune, hvor jeg havde værtsrollen i min egenskab af formand for Det Politiske Koordinationsudvalg for Sundhed. Den blev afholdt på Kulturcenter Vendsyssel i Sæsing og havde til formål at indhente input til vores kommende sundhedspolitik i Hjørring Kommune.
Jeg har tidligere omtalt vores – og alle andre kommuners – udfordring med rekruttering og fastholdelse af social- og sundhedspersonale. Vi har været rundt i landet og set på andre kommuners tilgang til problemet, men pt. skal vi på den anden side af budgetlægningen, før vi ved, hvad grundlag, som vi kan arbejde videre på. Vi har taget en drøftelse i udvalget og skal videre med arbejdet efter budgettet, hvor vi skal finde en farbar vej, som opdeler mellem politiske og administrative opgaver og løsninger.
Samtidig har Per Møller og jeg haft møde med SOSU Nords bestyrelse og direktion, hvor muligheden for en partnerskabsaftale er blevet drøftet. Mødet lå efter, at SÆH-udvalget er gået på sommerferie, så jeg forventer, at vi kan afrapportere dette dialogmøde til vores udvalgsmedlemmer efter sommeren, og når vores egen forvaltning har haft mulighed for at tale videre med SOSU Nord.
Fortsat god sommer til jer alle.