Stidsholtkvinden blev fundet i 1859, oplyser Vendsyssel Historiske Museum. En hyrdedreng så et vævet bånd stikke op fra mosen, trak i det og frem kom hovedet. Det må have været noget af en forskrækkelse.
Politi og læge blev tilkaldt. Det stod klart, at det ikke var ofret, for en ny forbrydelse, man havde fundet, men resterne af et menneske fra den fjerne oldtid. Lægen kunne konstatere at hun var halshugget mellem tredje og fjerde halshvirvel. Hugget er gået rent igennem fra nakken og ramte underkæben.
Hovedet er meget lille. Det er krympet i mosen og efter det kom op. I 1859 kunne man ikke konservere moselig som man kunne 100 år senere, da Grauballemanden blev fundet. Derfor er det imponerende, at hun stadig er så velbevaret. Kvinden stammer fra ældre jernalder sandsynligvis fra perioden 300 f.Kr.- 200 e.Kr.
Det røde hår er farvet af mosens vand. Hendes oprindelige hårfarve kender vi ikke. Men håret er sat i en smuk frisure. Stidsholtkvinden er for første gang nogen sinde udstillet i Vendsyssel, venligst udlånt af Nationalmuseet.
Du kan se Stidsholtkvinden og de mange andre moseofre i udstillingen DØDENS TEATER på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring.
ÅBNINGSTIDER:
Skolernes sommerferie2021 søndag den 27. juni – søndag den 8. august: Tirsdag-søndag kl. 11.00-16.00.
10. august-22. december 2021: Tirsdage-fredage samt søndage kl. 11-16.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.