Af Kristian Strøbech
Kommunikationschef
Stiesdal
Som sikkert mange andre har vi set TV 2 Nords historie om mulig formaldehyd-forurening i en række boliger på egnen omkring vores pyrolyseanlæg ved Vrå. Mistanken om kilden til formaldehyd-forureningen rettes mod vores anlæg.
På deres hjemmeside lancerede TV2 Nord historien som breaking news under overskriften ”Farlig luft. Afsløring: Borgere måler giftig gasart i boliger”.
Det må være stærkt bekymrende for beboere i lokalområdet, og det er beklageligt på flere måder.
Set fra vores synspunkt er det beklageligt, fordi vi anser det for højst usandsynligt, at et forhøjet niveau af formaldehyd inde i den viste bolig skyldes emissioner fra vores anlæg. Det skal jeg nok vende tilbage til.
Det er endnu mere beklageligt, fordi TV2 Nord skræmmer folk i området, uden at der er sagligt grundlag for det.
I tv-indslaget virker det overbevisende, når en mand fremviser en håndholdt scanner og fortæller, at formaldehyd-værdien, som måleren viser, er farlig og repræsenterer ”en voldsom koncentration”.
Vi får dog ikke at vide hvor voldsom i TV2 Nords dækning. Undersøger man grænseværdierne for formaldehyd i private boliger, kan man konstatere, at det målte niveau på 0.09 ppm – som svarer til 0,14 milligram pr. kubikmeter luft – overskrider WHO’s anbefalede grænse på 0,1 milligram. Det ligger imidlertid lige under den danske grænseværdi for indeklima i bygninger, som er på 0,15 milligram pr. kubikmeter luft. Det tyder på, at den anbefalede indeklimagrænse faktisk ikke er overskredet i det, som vi ser i TV2 Nords historie.
Nu er forekomst af formaldehyd ikke noget, man ønsker sig i sit indeklima, og det giver rigtig god mening for familien at få det undersøgt.
Akkrediterede målinger af formaldehyd i privatboliger kræver kontinuerlig måling i en periode med en anden type udstyr som er designet til dette. Forhold som nylig renovering, nye møbler eller rygning i boligen vil med stor sandsynlighed resultere i forhøjet forekomst af formaldehyd og skal oplyses før en måling sættes i gang.
Slår man op i tilgængelig viden om formaldehyd og indeklima, kan man læse, at nogle af de mest almindelige kilder til omfatter:
- Byggematerialer: Spånplader, MDF-plader, krydsfinér og mineraluld.
- Møbler og tekstiler: Lim, lakker og imprægnering, der bruges i møbler og tekstiler.
- Rygning: Tobaksrøg er en betydelig kilde til formaldehyd i indeluften.
- Husholdningsprodukter: Visse rengøringsmidler og konserveringsmidler kan indeholde formaldehyd.
- Elektroniske apparater: Halogenlamper, opladere og laserprintere kan danne formaldehyd gennem kemiske reaktioner.
Hos Videncenter for allergi kan man yderligere læse at formaldehyd findes i:
- Shampoo og balsam
- Fugtighedscremer
- Deodoranter
- Kunstige negle
- Anden kosmetik
- Rengørings- og desinfektionsmidler
- Rense- og pudsemidler
- Tekstiler
- Lim
- Maling
- Lakering (syrehærdende lakker og uretanalkydlak)
- Spånplader, krydsfiner og limtræ
- Køle-smøremidler
- Papir
- Plastik
Nu er vi ikke eksperter i formaldehyd og indeklima – vi har blot orienteret os om emnet. Det forekommer højst besynderligt, at TV2 Nords journalister ikke medtager nogle af alle disse forhold omkring formaldehyd i deres historie, som jo netop har fokus på, hvad kilden til formaldehyd i indeklimaet kan være.
Den eneste mulige kilde, der nævnes, er vores anlæg, som ligger et par kilometer væk. Der vises billeder af vores pyrolyseanlæg, og den målte forekomst af formaldehyd i boliger på egnen kobles direkte til det undersøgelsespåbud, som vi har modtaget fra Hjørring Kommune.
Med al den fagekspertise, vi kan mønstre, kan vi helt overordnet sige, at det er meget lidt sandsynligt, at vores anlæg er kilde til de formaldehyd-koncentrationer, som er målt af firmaet Safe Life i flere huse på egnen.
Der kan rent faktisk godt forekomme formaldehyd i emissionerne fra vores anlæg, da formaldehyd også er en naturligt forekommende organisk forbindelse, som i små mængder indgår i stofskiftet hos mange frugter og planter, og vi behandler som bekendt biomasse. Vi vurderer dog, at eventuelle luftbårne formaldehyd-emissioner fra anlægget vil være uden sundhedsmæssig betydning i den fortynding, som forlader vores matrikel.
Får vi yderligere dokumentation for dette i forbindelse med den igangværende målekampagne på anlæggets emissioner vil vi sørge for, at naboerne får indsigt i resultaterne.
Formaldehyd-niveauer i luften bør måles både inde og ude
Hvad angår målingerne, som TV2 Nord fortalte om forleden, og som firmaet Safe Life har foretaget, så undrer det, at der kun er målt forhøjet formaldehyd i luften inde i husene. Hvis påstanden er, at det stammer fra vores anlæg to kilometer væk, så burde det forhøjede formaldehyd-niveau også kunne måles udenfor huset. Det fremgår imidlertid af historien, at formaldehyd-målingerne kun er foretaget inde i husene, hvilket gør det umuligt at etablere en sammenhæng. Hvad er årsagen til dette?
På måledatoen som fremgår af måleapparatets display i tv-indslaget, kørte pyrolyseanlægget i øvrigt ikke, og det gjorde heller ikke den foregående dag. Vindretningen var modsat Rakkeby og Smidstrup.
Meningen med at sætte spørgsmålstegn ved målingerne er ikke at gå til angreb på beboere, som tydeligvis er meget bekymrede. Men vi har at gøre med en mediehistorie om en påstået sammenhæng, som savner ethvert belæg og som unødigt opskræmmer en hel egn. Vi føler, der er et behov for at mane til ro overfor en bekymring om, at der skulle være tale om en generel formaldehyd-luftforurening fra vores pyrolyseanlæg.
Som de har for vane, undlod TV2 Nord at give os forvarsel eller mulighed for at kommentere på historien om formaldehyd forleden. Havde de spurgt – og det havde været god presseskik – kunne vi have bidraget med noget indsigt til deres historie.
Vi er til gengæld meget taknemmelige for, at NordsøPosten giver os mulighed for at komme til orde her på deres side.
Til information kan jeg oplyse, at vores pyrolyseanlæg blev lukket ned i mandags med henblik på ombygninger, som vi foretager for at komme lugtgenerne fra tørringsanlægget til livs.
Man kan læse artikel og se eller gense det omtalte indslag her hos TV2 Nord.
Jeg skal ikke kloge mig på, hvad der er i luften, men det er virkelig ærgerligt, at anlægget blev godkendt uden en miljøkonsekvensvurdering. Og nå ja, så virker det lidt komisk at et industrianlæg, der ønsker at forbrænde 36.000 tons biologiske restprodukter om året, kan blive godkendt som et mellemstort fyringsanlæg. Den slags sker heldigvis ikke i andre kommuner, så hvorfor skal det ske i vores? Hvis anlægget var blevet godkendt i følge Affaldsforbrændingsbekendtgørelsen ville naboerne have sluppet for den usikkerhed, der er nu, for så skulle anlæggets emissioner have været monitoreret fra starten af. Hjørring kommune og Stiesdal SkyClean risikerer at give pyrolyse et blakket ry. Det er en skam, for det teoretiske potentiale er imponerende.