Hvis der er noget, politikeren Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne ikke bryder sig om, så er det de salonfähige folk i salonerne i København.
Men ifølge en artikel i Politiken har Støjberg modtaget økonomisk støtte fra lukkede erhvervsklubber, som ifølge flere eksperter minder om politiske saloner, skriver TV2 Nord.
Nu kommer DFs nordjyske spidskandidat, Nana Harring, der skal kæmpe med Støjberg om stemmerne, med en klar opfordring til Støjberg:
Læg de private bidrag fra pengeklubberne åbent frem.
– Når man som politiker hæver sig over andres moral og taler om ’de fine saloner i København’, så bør man også selv gå forrest og vise fuld åbenhed med hensyn til egne handlinger og interesser. Derfor mener jeg også, at Inger Støjberg bør lægge sine private bidrag frem i lyset. Så kan vælgerne tage stilling på et oplyst grundlag, siger Nana Harring.
Et opgør med skjulte penge
Af dokumenter fra Venstre i Region Midtjylland fremgår det, at Inger Støjberg op til valgkampen i 2019 modtog penge fra de to erhvervsklubber Debatselskabet Velstand og Virkelyst fra København og Erhvervsforum II med adresse i Gilleleje.
– Erhvervsklubberne er en type klubber, som de fleste vil definere som en salon. Politikeren er som sådan ikke medlem af klubben, men stiller op til møder med kredsen af betalende medlemmer af klubben«, siger adjunkt Benjamin Egerod, som forsker i lobbyisme og partistøtte på CBS, til Politiken.
For Nana Harring handler det om tage et opgør med skjulte bidrag og lobbyismen tryk på dansk politik.
– Afstanden mellem almindelige danskere og miljøet på og omkring Christiansborg kan godt blive stor, og her kan politikerne selv mindske den afstand ved at fremlægge, hvem finansierer dem, siger hun.
Men når du opfordrer Inger Støjberg til at åbne endnu mere op, vil Dansk Folkeparti så også afsløre, hvor hver eneste bidrag kommer fra?
– Jeg kan kun tale for mig selv. Og jeg vil gerne lægge det frem. Men jeg har aldrig modtaget større bidrag til valgkamp. Det højeste er på 2.000 kroner, siger hun.
Støjberg overholder alle regler
Ifølge reglerne skal politiske partier fremlægge navnet på private bidragsydere, der spytter mere end 21.000 kroner i partikassen.
Finten her er, at private pengemænd først overføre støtten til lukkede erhvervsklubber, som så betaler et samlet bidrag til en politiker eller et parti.
På den måde er det erhvervsklubbens navn, der fremgår af dokumenterne.
Og det er netop det, der er sket i Inger Støjbergs tilfælde. Dermed har hun overholdt alle regler, når det gælder privat partistøtte.
– De bidrag, som jeg fik ved seneste valg, er offentliggjort, og det kan enhver finde hos Venstre, siger Inger Støjberg i skriftligt svar til TV2 Nord.
– Jeg er utrolig glad for alle, der ønsker at bidrage. De bidrag, jeg har fået tidligere, er offentliggjort, og det kan man se i Region Midtjyllands regnskab, siger Inger Støjberg.
Hemmelige pengeklubber er ikke unormalt i dansk politikere. Mange toppolitikere i Socialdemokratiet, Venstre og Konservative får støtte fra de lukkede klubber.
Kilde: TV2 Nord.