»Vi ser meget kritisk på det, der foregår! Det lader til, at Storbritannien er ved at underminere den fiskeriaftale, som de har indgået med EU. Vi har betalt i dyre domme for adgang til britisk farvand, men briterne underminerer adgangen, når de laver så indviklede og urimelige regler, som de hele tiden ændrer,« siger underdirektør Ole Lundberg Larsen fra Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO).
DFPO arbejder benhårdt på at få skabt et langt bedre overblik over de bestemmelser for fiskeriet, der er for britisk farvand, for de danske fiskere.
Opfordringen er derfor – læs din licens grundigt igennem, inden du lægger fart og kurs om til britisk zone, for reglerne er både meget omfattende, men også forvirrende, for hvad gælder og hvad gælder ikke.
DFPO skriver videre om det omfattende lovkompleks, der hersker omkring adgangen til britisk fiskerizone. En licens der fremlægges i et 14 siders langt skriv, hvoraf 10 sider alene handler om regler og forordninger. »Det giver selvsagt problemer, for reglerne er både meget detaljerede og rigeligt indviklede, der så ovenikøbet ændres undervejs.
Til Fiskeritidende.dk siger Ole Lundberg Larsen, »Vi må konstatere at for at fiske i britisk farvand, er det ikke blot nødvendigt at have en licens. Men skal også læse betingelserne indgående nøje og følge med i alle de ændringer, som sker,« siger underdirektøren videre.
Komplicerede forbud gør ikke fiskernes liv nemmere:
- Blandt andet er der uklarhed omkring brugen af flertrawl i fiskeriet efter jomfruhummer. Det fremgår ikke tydeligt nok af licenserne, blot at man skal overholde nationale bestemmelser, og her er der ifølge de skotske myndigheder et skotsk forbud med flertrawl (multi-rig). Der må derfor kun anvendes op til to trawl ved fiskeri i skotsk zone.
- Også i andre fiskerier bør man være opmærksom på reglerne. Af licenserne fremgår det, at der er en række områdelukninger og sæsonlukninger i britisk farvand.
- Der er ligeledes link til de britiske beskyttelsesbestemmelser for torsk.
- Og flere områder, har specielle bestemmelser for fx redskaber, der er meget anderledes end de regler, som gælder i EU.
- Reglerne ændres også løbende. Derfor linker licenserne til den britiske regerings hjemmeside, hvor skipper/fartøjsejer bør orientere sig senest hver fredag til midnat om evt. ændringer i licensen.
Så det farvand, som danskerne har fisket i siden vikingetiden, kan måske være lukket område fremover. Det er under alle omstændigheder stærkt udfordret med briternes regelkompleks og vedvarende omskiftelige forudsætninger for fiskeriet. Hvilket gør livet som dansk fisker i britisk fiskerizone, til en prøvelse og måske endnu en helt umulig én af slagsen.
Kilde: FiskerForum.