Vælgermødet søndag eftermiddag på Klitgården i Tversted bekræftede, at Folketingskandidaterne så gerne vil gøre det godt for alle.
Mange års måske lidt fejlslagne politik skal nu tilbage på rette kurs. Det er blandt andet det de knap 100 deltagere i Tversted – og alle andre med ret til at stemme, der tirsdag med et tilsyneladende enkelt X kan være med til at sætte holdet, som skal styre skuden Danmark.
Det er Folketingets kommende 179 folkevalgte, der snart skal træde i karakter, og måske fik de nye input med fra Tversted til Christiansborg.
14 opstillede partier var inviteret til Tversted, og følgende stillede op i stærkeste, lokale opstilling:
Socialdemokratiets Rasmus Prehn, De Radikale Venstres Christian Friis Bach, konservative Mette Jensen, Kim Edberg Andersen fra Ny Borgerlige, Martin Bech fra Liberal Alliance, kristendemokraten Britta Eckhard, moderaternes Kristian Klarskov, Venstres Anne Honoré Østergaard, Dorte M. Nielsen fra SF og Carsten Ullmann Andersen fra Dansk Folkeparti.
Journalist hos NORDJYSKE, Pia Haugaard, ledede dygtigt slagets gang, og arrangørerne Tversted borger- og turistforening, Tannisbugt Venstre og foreningen Klitgården kan godt klappe sig selv og hinanden på skulderen.
Det er nemlig, som ordstyreren så rigtigt sagde, skønt at komme ud og opleve rigtige mennesker i virkeligheden. Også roser til politikerne for konstruktiv medvirken – trods naturlig træthed her i valgkampens slutspurt.
De mange i salen var gode til at stille gode spørgsmål til politikerne, som fik lejlighed til at understrege deres politik. Moderaternes Kristian Klarskov kunne for eksempel afvise den aktuelle sag om, at Lars Løkkes nye parti vil afskaffe folkepensionen. Han kaldte det en ren farce, at den påstand er kommet frem, for Moderaterne vil blot nytænke pensions-spørgsmålet langt ude i fremtiden.
Kystsikring blev også taget op af ordstyren, og det interesserer naturligvis lokalt med Tversteds placering tæt ved den store sandsluger – havet.
Lokale Mette Jensen slog fast, at for eksempel Hjørring Kommune ikke får penge nok af staten – i forhold til andre steder med den slags vandproblemer – og hun mener ikke, at det er kommunen og grundejerne, der skal betale for at sikre Danmarks kyster.
Anne Honoré Østergaard understregede også, at staten skal betale. Rasmus Prehn undrede sig over, at en kommune som Hjørring ikke får flere penge til kystsikring sammenlignet med for eksempel Roskilde.
Der var i panelet, som i hold af tre eller fire på skift blev kaldt frem for at besvare Pia Haugaards udfordringer om, hvad der skal gøres for sundhedsvæsnet, skoleområdet, de ældre og mange andre aktuelle emner.
Der er brug for bedre forhold, bedre bemanding og flere penge. Det er de færreste vist i tvivl om. Man er nok mere i tvivl om, hvordan og hvornår Folketinget for alvor tager hul på at løse udfordringerne, der truer med at underminere velfærdsstaten, som vi kender den i dag.
Landbrugets udfordringer med flere og flere afgifter blev naturligvis også nævnt. Meget stærkt og bevægende rejste en svineproducent sig og fortalte, at han lukker sin virksomhed, grisene ryger juleaften, og otte medarbejder står uden arbejde. Alt sammen på grund af en lov fra 2011 om ammoniakudledning.
Lovens konsekvens kom helt bag på svineproducenten, som fortalte, at lovens udmøntning som den første lukker ham med en gæld på 25 millioner kroner samt, at andre 300 kolleger risikerer det samme.
Mette Jensen, der også sidder i byrådet i Hjørring Kommune, var ked af sagen, som hun ikke havde hørt om før. Hun lovede at kigge på det, og det samme lovede minister Rasmus Prehn.
Før vælgermødets begyndelse var der frokost på og fra Klitgården og derefter uddeling af farverigt valgmateriale og valgbolcher, samt i pausen kaffe og valgkage. Der blev også strikket, snakken gik og sådan gik tiden også fint her dagen før sidste dag før valgtirsdagen.
Ordstyrer Pia Haugaard lukkede dagen med at opfordre alle til at stemme på demokratiets festdag tirsdag.
Opfordringen er hermed givet videre.
Godt valg!
Foto: Palle W. Nielsen.