Af Svend-Erik Andersen
Formand i Danmarks Fiskeriforening
Bølgerne går højt i debatten om havmiljøet. Det fik jeg selv at føle, da jeg forleden deltog i debatten på DR2,hvor jeg blandt andet krydsede klinger med miljøminister Magnus Heunicke og vært Clement Kjærsgaard.
Først og fremmest kan vi godt glæde os over, at medierne sætter fokus på havet. Den anerkendte forsker Katherine Richardson har sagt, at det i sidste ende er det fokus, der gør, at der for alvor bliver sat ind for at redde havmiljøet i de indre farvande. I årevis har vi, i fiskeriet, råbt vagt i gevær. Vi har betalt prisen, Men vi må også konstatere, at der ikke er sat ind overfor de presfaktorer, der martrer det kystnære havmiljø.
Stupid fiskemetode
Til gengæld kan der ikke være tvivl om, at fiskeriet har leveret et stort bidrag for at sikre det kystnære havmiljø i og med, at fiskeriet i de indrefarvande og i Østersøen er stort set indstillet. Det faktum fremhævede Richardson faktisk, da DN tidligere på året holdt en stor konference om havmiljøet. Den konklusion afholder dog ikke miljøministeren for at givefiskeriet endnu en bredside. Denne gang lød det, at trawlfiskeriet er en stupid fiskemetode.
Jeg synes igen, at tonen overfor fiskeriet er alt for grov. Sidste gang hærgede fiskerne. Nu er måden, vi arbejder på, stupid. Igen må jeg bare sige: Vi følger de regler, som Socialdemokratiet selv har været med til at vedtage, og som de endda behandlede for under et år siden, da Socialdemokratiet selv forhandlede en aftale om havplanen på plads, som alle partier i Folketinget bakkede op om.
Socialdemokratiet har i den seneste tid understreget vigtigheden af, at danskerne går på arbejde og bidrager til vores fællesskab. På den baggrund forstår jeg simpelthen ikke, at Heunicke sparker løs på fiskerne, når de gør præcis som statsministeren siger, og i øvrigt følger de regler om, hvor man må fiske med trawl, som regeringen selv har vedtaget. Det er simpelthen ikke i orden, at Heunicke på landsdækkende TV kalder det arbejdefiskerne udfører for at være stupidt.
Svigter havmiljøet
Min harme bliver taget til helt nyehøjder, når jeg så samtidig ser på, hvilke opgaver som havets minister ikke selv gør noget ved. For få uger siden kom det frem, at Magnus Heunickes partifælle Jacob Bundsgaard planlægger en storstilet klapning af forurenet jord i Kattegat.
I denne uge har vi kunne læse om, hvordan Cheminova pumper kviksølv og arsen direkte ud i havet. Man tænker ved sig selv, at det ikke kan være rigtigt, at politikere har givet tilladelse til det. Men jo – det er Miljøministeriets egne retningslinjer, der giver Cheminova lov til at pumpe gift ud i havet.
Jeg kan også huske, hvordan Jan Rasmussen og folkene i Rent Havmiljø Nu jublede, da Heunicke bedyrede, at han havde bragt en ende på RGS Nordics forurening af Agersø Sund. Det viste sig, sidenhen, at miljøministeren havde taget munden for fuld. For udledningen kunne fortsætte, da virksomheden havde flere andre tilladelser til at udlede forurenet spildevand til Agersø Sund.
Mindre spin mere handling
Det er min klare opfordring til Magnus Heunicke, at det er på tide, at han skruer ned for spin og kommunikation og i stedet sætter ind overfor de presfaktorer, der er med til at ødelægge vores havmiljø. I dansk fiskeri er vi også klar til at tageansvar, og vi vil gerne bidrage. Derfor har vi ved flere lejligheder slået fast, at vi er klar til dialog om, hvad fiskeriet konkret kan gøre for at bidrage til kampen for et bedre havmiljø.
Vi vil gerne være med til at udpege nogle områder, hvor man ikke må fiske med trawl. Så længe vi fortsat har adgang til vores kerneområder. På den måde kan vi blive klogere på, hvad effekten af trawlforbud egentlig er. Og den viden er vigtig. For lige nu foregår der en dæmonisering af trawlfiskeriet, som der ikke er videnskabelig rygdækning for. Det er vi ikke tjent med i dansk fiskeri.
Derfor skal vi have fakta på bordet. Det håber jeg miljøministeren vil være med til, og vi er klar til samarbejde på betingelse af, at miljøministeren kommer i arbejdstøjet og får skovlen under de væsentligste presfaktorer i havmiljøet.