Af Svend-Erik Andersen
Formand for Danmarks Fiskeriforening
Gennem de seneste måneder har det ikke skortet på triste historier om vores havmiljø. Sidste uge blev ingen undtagelse. For her satte Politiken fiskeriet efter stenbider under luppen og fortalte, at der i 2023 – indtil videre – er blevet landet en forholdsvis beskeden mængde stenbiderrogn. En trist udvikling, som betyder, at der lige nu er usikkerhed om, hvordan fiskeriet efter stenbider kommer til at se ud i 2024.
I Danmarks Fiskeriforening deler vi naturligvis bekymringerne om de faldende landinger. For stenbiderfiskeriet har stor betydning for det danske kystfiskeri. Derfor har alle i fiskeriet en interesse i, at fiskeriet er bæredygtigt, og at forvaltningen sker på et solidt biologisk grundlag.
Det samme har politikerne på Christiansborg. Derfor har fiskeriminister Jacob Jensen (V) bedt DTU Aqua lave en anbefaling om, hvordan fiskeriet efter stenbider kan foregå i 2024. Det bakker vi op om, og vi opfordrer samtidig til, at vi hurtigst muligt får tilvejebragt mere viden om stenbideren.
Viden er guld
For set fra vores perspektiv er det helt afgørende, at vi træffer beslutningen om, hvad der skal ske med stenbiderfiskeriet på et fagligt og oplyst grundlag. For vi skal have et bæredygtigt fiskeri, så de fiskere, der i dag er afhængige af fiskeriet efter stenbider, kan fortsætte. Det kræver, vi får mere viden om stenbideren.
Derfor skal vi have indsamlet mere viden om stenbideren. Det er også en forudsætning for, at der kan tilrettelægges en effektiv beskyttelse af bestanden.
Nedgang i indsatsen
Eksempelvis nytter det ikke noget, at det eneste faktum, man forholder sig til, er, at fangsterne af stenbider er minimale sammenlignet med tidligere år. For virkeligheden er, at antallet af fartøjer, der fisker efter stenbider, også er styrtdykket. Og når der fiskes mindre efter stenbider, bliver der også landet færre – det siger sig selv.
En opgørelse fra Fiskeristyrelsen fra marts 2023 viser, at der i år kun er 68 fartøjer, der har fisket målrettet efter stenbider i sæsonen 2023. I 2022 var der 160 fartøjer, og spoler vi tiden tilbage til 2014, var der 425 fartøjer, der fiskede målrettet efter stenbider.
Dermed kan faldet i landingerne i høj grad forklares med, at der er blevet skruet ned for fiskeriet. Den viden skal på bordet, når politikerne skal beslutte, hvad der skal ske med fiskeriet efter stenbider.
Sæsonen er startet
Samtidig mener vi, at mediernes dækning af fiskeriet efter stenbider overser, at fiskerne – ligesom de forrige år – faktisk fanger stenbidere. Flere af landets fiskehandlere sælger i disse uger frisk dansk stenbiderrogn til en pris, der indikerer, at udbuddet er stort. Fortsætter landingerne, kan det ændre billedet for 2023 fuldstændig.
I hvert fald tyder det på, at der er sket ting i havmiljøet, der har ændret de mønstre, fiskeriet indtil nu har været tilrettelagt efter. Det er bekymrende, og igen skriger det på mere viden om bestanden af stenbider. Derfor vil jeg også opfordre dem, der har indsigter fra stenbiderfiskeriet, til at dele dem med sekretariatet i Danmarks Fiskeriforening. Så kan vi sikre, at oplysningerne bliver brugt.
Det gælder også i forhold til en anden faktor; sælerne. Der er ingen tvivl om, at sælerne også i dette fiskeri spiller en rolle. Og jo bedre det kan dokumenteres, desto bedre står vi i debatten om den fremtidige forvaltning af fiskeriet efter stenbider.
I Danmarks Fiskeriforening tager vi ansvar, og vi ønsker, at alt kommer frem i lyset, så vi kan sikre en bæredygtig forvaltning af fiskeriet efter stenbider. Det håber vi, vi kan sikre i fællesskab med regeringen og partierne i Folketinget. Det er nemlig afgørende for kystfiskeriet.
Der er vel færre, fordi man forhindrer dem i at lægge æg.