Valgmødet tirsdag aften foregik sobert og i rimelig fordragelighed, men afslutningsvis også med skarphed mellem gæster og byrødder på Hotel Hirtshals. Heldigvis lagde flere af kandidaterne ud med lun humor og godt humør, da debatten blev åbnet med fokus på værdighed og kvalitet i ældreplejen.
På scenen sad Frode Larsen fra Nye Borgerlige, socialdemokraten Hugo Andersen, den konservative Per Møller, Erik Høgh-Sørensen fra Dansk Folkeparti, Søren Smalbro fra Venstre, Anna-Mette Skovgaard Pedersen fra SF, Lokallistens Erik Krage og endelig Lene Bjørn Sørensen fra Det Radikale Venstre. Desuden sad flere andre kandidater i salen.
Fra start blev mange spørgsmål helt naturligt besvaret af Per Møller, idet han ud over at være 1. viceborgmester også sidder som formand for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget. Langt henad vejen var der da også det meste af aftenen udpræget konsensus omkring især værdier og mål med hensyn til ældreplejen i Hjørring Kommune.
Sprækkerne dukkede op dels, når talen faldt på udmøntningen, dels på vægtningen af offentlig og privat foretagsomhed i ældreplejen. Her gik skillelinjen for så vidt helt traditionelt mellem rød og blå blok. Desuden fik Erik Krage med opbakning fra Jørn Munk Nielsen i salen påpeget problemet med den demografiske udvikling og manglende bosætning som forudsætning for finansiering af ældreplejen og velfærden, hvilket fik tilslutning fra blandt andre Erik Høgh-Sørensen.
Den varme kartoffel, som flere af byrødderne forsøgte at lægge bag sig i debatten, var det nedlagte plejehjem Havbakken i Tornby. Her fik byrødderne dog ikke lov til at dø i synden, idet flere fra Støtteforeningen Tornby Friplejehjem var tilstede på Hotel Hirtshals. På forhånd havde formand Ole Rimmen og Oscar Djurhuus fra foreningen sendt en mail til samtlige 31 byrådsmedlemmer for at afæske dem et klart svar på, om de ville åbne op for en debat og genforhandling af en lokalplan, der tillader et friplejehjem i Tornby og andre mindre byer i Hjørring Kommune.
Med socialdemokraterne i spidsen var der fra tre partier og borgmester Arne Boelt blevet meldt er klart nej tilbage, hvilket blev umisforståeligt bekræftet af Hugo Andersen. På det tidspunkt have udvalgsformand Per Møller allerede været i skarp debat med flere fra salen om tal og statistik hos Hjørring Kommune.
Ole Rimmen fra Støtteforeningen Tornby Friplejehjem satte trumf på med en opremsning af uimodsagte data og konstaterede afslutningsvis, at han ikke ville beskylde de fremmødte deltagere på scenen for ikke at være redelige, men nogen måtte dog efter hans overbevisning lide af dyskalkuli eller talblindhed hos Hjørring Kommune. Den radikale Lene Bjørn Sørensen fik med samme skarpe vinkel påpeget stivheden hos socialdemokraterne i byrådet.
Hertil havde Susanne Krohn Djurhuus forinden leveret nogle veludnerbyggede kommentarer til de urimelige afstande, som den nuværende strukturtilpasning vil betyde for pårørende til beboere, der indlogeres på et ældrecenter i modsatte ende af den store Hjørring Kommune.
Netop som debatten dermed fik skarphed og kant, var den afsatte tid gået, hvorefter der blev takket af efter en god aften med valgflæsk i form af en lækker fisketapas fra køkkenet på Hotel Hirtshals.
Link til tidligere artikel
Var det kun Socialdemokratiet, der sagde nej til at man ikke vil genoptage forhandling om etablering af friplejehjem i Tornby?
Nej Torben, forslaget fra Peter Duetoft (S) og Arne Boelt blev vedtaget af “Socialkammeraterne” fra Socialdemokratiet, Jørgen Bing (SF) og Louise Hvelplund (Ø), i alt 16 stemmer.
Imod forslaget stemte Venstre, Konservative, Lokallisten, Dansk Folkeparti og løsgænger Ivan Leth, i alt 15 stemmer.
En ændring af sammensætningen af Byrådet den 16/11 2021 vil åbne for at sagen genoptages, med et andet udfald, det er vores inderste håb.
I øvrigt mener jeg at det var en yderst veltalende ordstyrer, måske lidt for veltalende og sådan noget koster tid i den sidste ende, så meget tid at politikerne ikke fik mulighed for at svare eller kommentere på Ole Rimmens ret så seriøse indlæg.