Kan tang komme til at spille en afgørende rolle i at reducere klimabelastningen ved kvægproduktion? Svaret er sandsynligvis ja.
Det mener de i hvert fald i virksomheden Maripure, der har hjemme i en af Nordsøen Forskerparks flotte bygninger i Hirtshals.
Virksomheden er godt i gang med et projekt, hvor de vil udvikle et kosttilskud til køernes foder, som skal sænke deres udledning af metangas betydeligt.
Køerne udleder især metangas, når de bøvser, og gassen har en særdeles skadelig effekt på miljøet. Derfor vil det være en game changer for både miljøet og landbruget, hvis det lykkes at udvikle en metode til at sænke udledningen.
Maripure blev grundlagt af den 50-årige australier Damien Jelstrup Balkin, som for fire år siden flyttede fra Australien til Danmark med sin danske hustru og deres tre børn.
Han har blandt andet en baggrund i fødevareindustrien, og her fik han stor indsigt i, hvor skadelig kødproduktion er for miljøet. Det satte han sig for at gøre noget ved, og i kølvandet på et australsk studie om en særlig tangplantes effekt på køers udledning af metan blev Maripure skabt.
Sammen med fire medarbejdere arbejder Damien Jelstrup Balkin på at udvikle en tang-baseret væske, som skal blandes i køernes foder og mindske deres udledning af metangas.
Udviklingen har været i gang i et par år, og laboratorietests har vist en reduktion af metanudledningen på op mod 98 procent. Tallet forventes dog at blive lavere, når der skal testes på dyr. Maripure sigter efter en reduktion på over 60 pct.
Derudover er en vigtig sideeffekt, at Maripures middel øger køernes mælkeproduktion.
”Jeg er meget optimistisk omkring, at vi lykkes med det. Hvis vi lykkes, kan vi komme til at spille en meget betydende rolle i forhold til at reducere metanudledningen fra køer,” siger Damien Jelstrup Balkin.
Til august påbegyndes en 12 måneders test på køer, og går alt vel, håber han at have et færdigt produkt i løbet af 2025.
Maripure havde tidligere hjemme på Mors, men nu ligger basen i Nordsøen Forskerpark. Og det er ikke helt tilfældigt. I Forskerparken har virksomheden adgang til havvand fra Nordsøen, lige som en nabovirksomhed spiller en afgørende rolle for Maripure.
Spildevandet fra Danish Salmon indeholder nemlig nogle stoffer, som Maripure kan bruge i sin produktion. Det glæder Damien Jelstrup Balkin, at der er mulighed for at have en bæredygtig produktion til at skabe en løsning, der forhåbentlig kan blive en vigtig brik i indsatsen mod klimaforandringerne.
”Her er et fantastisk økosystem og en rigtig god infrastruktur. Det er et perfekt match for os. Vi håber, at vi kan påvirke mange millioner køer her fra Hirtshals. Det ville være ret fedt,” siger han.
Maripures ansatte består af to australiere, en dansker, en portugiser og en fra Hong Kong.
I udviklingsprocessen samarbejder Maripure med virksomhederne Danish Crown, Thise Mejeri og DLG samt DTU, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Innovationscenter for Økologisk Landbrug og DTI.
Foto: Maripure.