Danmark er stadig beriget af varme, og det er en god idé at være opmærksom på, at høje temperaturer også kan påvirke holdbarheden af for eksempel fødevarer og medicin.
Det gælder i privaten, og det gælder i virksomheder. I værste fald må varer for mange penge kasseres med unødvendigt spild af varer og store omkostninger for virksomheden.
Det er en god idé at have digital temperaturovervågning i køleskabe og frysere med automatisk alarm i tilfælde af udsving. Så kan varer for store beløb sandsynligvis reddes i tide, og man undgår jo nok en bøde og dårlig omtale, hvis nogen for eksempel bliver dårlige af fødevarer opbevaret ved for høje temperaturer.
Sommervarmen betyder på de meget varme dage, at der også kan blive meget varmt i butikslokaler, ved købmanden, i kiosken, i restauranten og måske i lokaler med salg af medicin.
Ved for høje temperaturer i et butikslokale med for eksempel brød eller medicin på hylderne kan det påvirke holdbarheden og i værste fald betyde, at virkningen af medicinen forringes, og at brødet mugner og må kasseres.
Det kender vi et lokalt eksempel på, hvor en nyindrettet butik ikke havde fået installeret ventilation. Det kostede dyrt i kasserede varer og måske faldende salg på grund af den ubehagelige varme i butikslokalet. Nu er der installeret den nødvendige ventilation og digital temperaturovervågning.
Myndighederne anbefaler, at opbevaring, uden for køl og frys, sker bedst ved stuetemperatur, som er cirka 20-22 grader. Varmegrænsen er højest 25 grader, hvilket også fremgår af emballagen både på for eksempel kiks og brød samt medicin blandt andet hovedpinepiller.
Temperaturen ved skranken i for eksempel et apotek med store vinduespartier mod solen kan i et sommerdøgn variere fra i nattetimerne cirka 21 grader til i eftermiddagstimerne at være i nærheden af de maksimale 25 grader.
Skulle der komme en klage over en vare med påstand om, at varen ikke har været opbevaret ved korrekte temperaturer, kan det være en god idé at sikre sig dokumentation i form af automatisk digital temperaturovervågning med logning af date.
Det klarer for eksempel det danske, bæredygtige system fra Hjørring-virksomheden ThermIT digitalt og trådløst både i lokaler samt i køl og frys. Det gælder i øvrigt også under transport af medicin, fødevarer med videre.
Fødevarestyrelsen understreger, at virksomheden skal overvåge eller følge køle- eller frosttemperaturen, for eksempel ved hjælp af automatisk temperaturregistrering eller ved at have procedurer, der sikrer og om nødvendigt registrerer, at temperaturen er korrekt.
Det er altid virksomhedens pligt og ansvar at overholde også kravene til temperatur ved opbevaring og håndtering af fødevarer og medicin.
Med advarslen på telefon og computer om temperaturudsving kan personalet i tide gøre en ekstra indsats for at skabe mere ventilation ved at åbne vinduer og døre og måske etablere ekstra ventilation i form af blæsere og lignende.
Fornuftige temperaturer gør i øvrigt også, at kunden føler sig tilpas i en butik og måske derfor køber mere.
Indretning og god betjening har stor betydning for kundernes oplevelse af butikken, men hvis indeklimaet er dårligt, forlader kunderne hurtigt butikken. Derfor er indeklima i butikker og lignende meget vigtigt.
Kilde: ThermIT