Af Thomas Klimek
Medlem af BFU-udvalget
Medlem af Økonomiudvalget
2. viceborgmester
Næstgruppeformand,
Socialdemokratiet
Hjørring Kommune
I torsdags bragte Politiken historien om 26-årige Louise, der for tredje gang ikke lykkedes med at komme ind på sit drømmestudie jura på Københavns Universitet. Louise udtaler i artiklen, at ”jeg er i tudefasen lige nu. Man er bare tom. Det er jo pisseirriterende, og jeg er virkelig ked af det.”
Enhver kan forstå Louises skuffelse, ikke mindst når det er tredje gang, at det mislykkedes med at få adgang til drømmeuddannelsen.
Men samtidig er det på ingen måde i nærheden af verdens undergang. Det er ærgerligt, men bør være starten på den plan B, som Louise måske har i tasken, ellers burde hun have det. Få lande har så mange andre muligheder for spændende uddannelse og job som Danmark. For lad os få svesken på disken; det er ingen menneskeret, at dine drømme skal gå i opfyldelse.
Faktisk er det vel således, at rigtig mange af dem aldrig går i opfyldelse, men det er heller ikke altid pointen. For hvis en drøm skal opfyldes, er der kun en, der kan få det til at ske; dig selv.
Det kræver meget tit mindst tre forhold; hårdt arbejde, tålmodighed og tilstrækkelige evner for det, som drømmen kræver. Djævlens advokat vil spørge; er evnerne der? Det er de måske ikke altid. Hvem skal sige det? Hvis ikke alle tre ovenstående kriterier er nogenlunde på plads, bliver det svært. Derfor går mange drømme heller ikke i opfyldelse. Det er vi en del, der selv har prøvet. Drømme må opgives eller måske ændrer de karakter eller retning, og det er faktisk helt ok. Hvis alle drømme gik i opfyldelse var grundlaget for at drømme ligesom ikke tilstede.
Lad os prøve at tage ophold i to af førnævnte ingredienser i drømme; nemlig hårdt arbejde og tålmodighed. For mange år siden drømte James Dyson om at skabe den perfekte, ledningsfrie støvsuger. Det var en god drøm, for det er indlysende et produkt med en evig efterspørgsel. Men det var umådelig svært at få teknologien på plads. James Dyson lavede uendelig mange fejl. Og støvsugere. Faktisk måtte Dyson gennem 5.127! prototyper før teknologien var på plads. I dag er Dyson-støvsugeren verdensberømt, og James Dyson nævner selv en fjerde vigtig ingrediens, modet til at fejle. Dyson er citeret for; ”den vigtigste kvalitet, jeg søger i de mennesker, der kommer til Dyson, er viljen til at prøve, fejle og lære.”
Nu var det ikke jura, der var Dysons drøm, men at skabe et perfekt produkt. Man skal og kan ikke søge ind på jura 5.127 gange, det giver sig selv. Da vi lokalt formulerede vores vision for Ungegarantien, bad vi de unge give et besyv med. De talte også om at drømme stort og højt. Det bifaldt vi og skrev ind i visionspapiret, men også med det opdrag at drømme opfyldes kun ved at opsøge dem, deres materie og ånd. Det lød og lyder den dag i dag således;
”Drømme kan på en og samme tid være vilde og realistiske – og drømme kan ændre sig over tid. Den lokale og nære virkelighed rummer steder, muligheder og mennesker, der kan understøtte den unge i at afsøge sine drømme i praksis. Unge skal tilbydes inspirerende, udfordrende og understøttende læring og praksisfaglig erfaring, der fremmer refleksion og indblik i egne interesser, motivation og ønsker – og dermed den unges valgkompetencer. Gode valgkompetencer giver de bedste forudsætninger for at træffe afklarede og aktive valg – både i nutiden og i fremtiden, hvis drømmen ændrer sig undervejs.”
Jeg kender ikke Louise fra Politikens artikel og skal derfor ikke kunne sige, om det er realistisk, at hun kommer ind på jura i 4. forsøg, men jeg håber, at drømmen er næret af hård forberedelse, realisme, en plan B og C og en erkendelse af, at ikke alle drømme går i opfyldelse.
Er det ikke kun op til Louise at bestemme hvis og hvornår den drøm skal lægges på hylden. Det er trods alt hendes liv.