Af Susanne Fibiger
Formand i GERNOK
Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur
Rævskærvej 42, Tornby, 9850 Hirtshals
GERNOK – Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur – hilser med stor tilfredshed, at Energistyrelsen har stillet sagsbehandlingen af havvindmølleprojekter under Åben dør–ordningen i bero.
Formålet med Åben dør–ordningen er at muliggøre mindre og kystnære projekter, der kan samle lokal opbakning. Ordningen er imidlertid blevet rendt over ende af gigantprojekter, som for eksempel på kyststrækningen mellem Hirtshals og Lønstrup, hvor European Energy har søgt om forundersøgelsestilladelse til en havvindmøllepark med 33 møller på op til 300 meters højde 3–4 km fra kysten med en kapacitet på op til 500 MW. Her er lokalbefolkningen ikke blevet inddraget, og Hjørring Kommune har ikke udnyttet sin vetoret.
Projektet mellem Hirtshals og Lønstrup har skabt furore blandt lokale beboere, erhvervsdrivende, fiskere, og sommerhusejere. Som en konsekvens heraf er GERNOK blevet stiftet – Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Kultur og Natur. GERNOK går helhjertet ind for den grønne omstilling, men det skal ske i respekt for landets kultur– og naturværdier.
I Danmark har vi en Havplan, der tydeligt angiver de områder, hvor der kan anbringes havvindmøller med hensyntagen til natur og kultur. I denne Havplan har staten udlagt et område ca. 20 kilometer fra kysten sydvest for Lønstrup til vedvarende energi, og her mener GERNOK at havvindmøllerne bør placeres.
GERNOK går ind for at Åben dør–ordningen gentænkes, og at der etableres nye mere smidige løsninger for udbygning med havvind. Forventningen har været at Åben dør–ordningens afstandsbegrænsning til kysten på 15 km kombineret med en kommunal vetoret ville begrænse omfanget af meget store projekter. Det har vist sig ikke at holde stik. Tværtimod. Projekterne er blevet endnu større. Dermed forstærkes ordningens udfordringer i relation til manglende forudsigelighed og styring af vindenergi på havet og infrastrukturudbygningen på land. Kystnære havmøller bør på lige fod med havmølleparker i statslige udbud indgå i en samlet overordnet koordinering for at sikre, at udbygningen af vedvarende energi på havet sker under hensyntagen til samfundets samlede reelle behov for at fastlægge:
1) hvor produktionskapaciteten skal placeres rent geografisk,
2) hvor stor kapaciteten af de enkelte anlæg skal være og
3) hvordan planerne for udbygningen af elnettet skal tilrettelægges
Alt under hensyn til at bevare de danske kystområder så uberørte som muligt og sikre de store natur– og landskabsværdier, der er knyttet til kystzonen.
Endelig er den nuværende Åben dør–ordningen helt urimelig, fordi en mindre gruppe private aktører får stillet ganske betydelige havarealer vederlagsfrit til rådighed. GERNOK støtter derfor
regeringens overvejelser om at indføre en koncessionsordning.
Regeringen bør som minimum sørge for, at Åben dør–ordningen administreres i overensstemmelse med den politiske aftale om ordningen, som et bredt flertal i folketinget står bag. For at sikre øget transparens for borgere og projektopstillere bør ”små og mindre VE–anlæg” og ”lokal opbakning” i åben dør–ordningen defineres tydeligt, så det er lettere at forhåndsvurdere, om en indgivet ansøgning er relevant eller ej. Ligeledes bør Energistyrelsen pålægges en større rolle i relation til vejledning af kommuner i forbindelse med høring om forundersøgelser, så det sikres at kommunerne lever op til ånden i ordningen, bl.a. ift. den lokale opbakning til projekterne.
GERNOK er partipolitiske neutral og foreningens formål er:
• At bidrage til bevarelse af det meget unikke naturområde, der strækker sig fra Hirtshals i nord og til Lønstrup i syd – et område med stor værdi for de mennesker, der lever der og for de mange turister, der hvert år besøger området.
• At friholde det anførte naturområde for kystnære havmøller, og i stedet placere havvindmøller i det i Havplanen udlagte område.
• At friholde fiskepladserne på stenrevene mellem Hirtshals og Lønstrup for vindmøller af hensyn til det kystnære fiskeri, ynglepladser for fisk og skaldyr samt det rige fugleliv.
• At samarbejde med grupper og foreninger andre steder i landet med henblik på at sikre;
o at især mange kystnære arealer friholdes fra arealudlæg til nye, større anlæg, så naturen fortsat kan nydes af mange mennesker – som det står anført i Havplanen,
o at de fysiske anlæg til grøn energi anbringes ud fra en overordnet planlægning med respekt for vores natur– og kulturværdier, samtidig med at den grønne omstilling fremmes.
Folk må jo have for mange penge mellem hænderne.
Formålet med artiklen er tydeligvis at oprette sin egen stat, hvor biavlerne står for belyning, og der er pedaler i bilerne.
Det kedelige er jo, det jo ikke er varigt. Kysten gnaves jo rask væk a havet. På den anden side, er er vel knapt nok børn til at overtage.
Men Putin gnider sig sikkert i sine varme hænder.
.