Uggerby Å har ifølge sportsfiskere og forskere i årevis været præget af dårlige passageforhold med to massive spærringer ved Mosbjerg Dambrug og ved Bindslev Gl. Elværk.
For et års tid siden år blev spærringen fjernet ved Mosbjerg Dambrug. Dernæst har Hjørring Kommune som tidligere omtalt nu lagt sidste hånd på arbejdet med at lave det store omløb i Uggerby Å ved Bindslev Gl. Elværk.
– Det er blevet et fint projekt, hvor vi har fået fordelt et fald på 3,8 meter hen over et omløb på 750 meter. Det har ikke været uproblematisk, da vi har skulle udgå sætningsskader på bygninger i området, men nu er vi i mål, fortæller biolog og teamleder i Team Natur hos Hjørring Kommune, Jens Pedersen, til medlemsbladet Sportsfiskeren.
![Tilfredshed med omløbet i Uggerby Å 2](https://nordsoeposten.dk/wp-content/uploads/2023/09/Uggerby_Aa_HOH_2_700x525.jpg)
– Lige nu ligner det hele en stor grusbunke, men vi forventer at planterne vil indfinde sig på brinkerne og i selve vandløbet i løbet af cirka halvandet år, slutter Jens Pedersen.
Heller ikke hos Sportsfiskerforeningen for Hjørring og Omegn er man det mindste i tvivl om det hensigtsmæssige ved nedrivningen af den gamle fisketrappe og etableringen af omløbet ved Bindslev.
– Vi er rigtig glade for, at der nu er skabt passage, og vi kan allerede nu se, at der kommer flere fangster opstrøms elværket, fortæller foreningens formand Henrik Kassow Andersen.
Kilde: Sportsfiskeren.
Hvor løber byens kloak overløb nu i åen, for det er der vel ikke samtidigt kommet styr på.?
Det redder ikke en eneste fisk. De kræver ilt og køligere vand. Det skaffer jo ikke ved at skamfere det fortidsminde.
Og lystfiskere fatter heller ikke, at hvert tredie år vil næsten alt liv vinde stængerne i vejret.
Det fatter heller ikke, at når man sætter for mange æde og fangefisk ud, så kan de nemt bortspise de sejere, der er levegrunlaget for dem selv.
Det omvendte gælder for havet, som det er nu. Her hiver man top fiskene op, hvorfor de mangler i fødekæden til at rydde op det, der virkelighedens mest are basis for mere liv i havet, som man så kan fange lidt mere på og året.
Modsat sportfiskerne, så er fiskerne rene gratisker..
Med altså: Vil man have mere liv i Uggerby, så man lave dybe overlevelses søer. Man kan ilte vandet opstrøms. Bare en billig hustandsmølle vil hjælpe.
Hvor det er muligt kan sideløb sikres mod sommerudtørring, når hvert jo giver lidt nyt vand og ilt.
Synd for bønderne, men den nemmeste måde er sten, hvor ørreder andre godt passere. Det giver mere ekstra vand siderne og extra grundvand, hvis det er et nedsivnings område.
Det er et dejligt projekt!
Jeg er ikke lokal og har kun en enkelt gang besøgt den gamle fisketrappe, et smukt syn! Men som lystfisker og med en vis viden om vandrefisk, var det åbenlyst at opstemningen var et kæmpe problem, hvis der skulle være en naturlig bestand af ørreder i åen.
Jeg har faktisk været lidt bekymret for løsningen, da det oftest ikke er spærringen men opstemningen der er problemet, de vandrende småfisk kan ikke finde nedstrøms når strømmen i vandløbet ophøre. Her tænker jeg at der valgt et ok kompromis, åen får de bedste forhold og der tages hensyn til bevaringsværdige bygninger (kulturhistorie, formoder jeg).
Under alle omstændigheder en anderkendelsesværdig indsats for naturen. Tak!