Det har længe med god grund heddet sig, at folk langvejs fra gerne kører til Hirtshals, når de skal ud at spise, fordi havnebyen har så flot et udbud af restauranter med først og fremmest Abstrakt og Lilleheden samt senest Café Møller.
I Hjørring har de imidlertid et stykke tid kunnet glæde sig over Topholt & Andersen. Onsdag aften besøgte vi for tredje gang det gode spisested i Nørregade. I mellemtiden har indehaverne Camila Andersen og Thomas Topholt som ny restaurantchef ansat Andreas Winther.
Den erfarne herre har i den grad bidraget til at løfte både serviceniveauet og stemningen i de hyggelige lokaler, hvor miljøet og indretningen fortsat er autentisk med mindelser om de rigtig gode gamle dage.
Menukortet er ydermere utrolig varieret og rækker fra lune retter og smørrebrød til frokost over sommerbuffet med et overflødighedshorn af delikatesser til de virkelig udsøgte højdepunkter til servering om aftenen.
Vores valg faldt på en fire retters menu med vinmenu, idet vi først fik en lille portion snacks bestående af rimmet kammusling på glaskål og kombutang, grillet havtaske med muslingesauce og syltet gran samt fermenteret asparges med Baerri Caviar. Dermed var ikke bare bunden lagt, men i dén grad også appetitten vakt.
Dernæst kom de fire retter serveret med nøje udvalgte vine til, som restaurantchefen fik præsenteret med både indlevet engagement og stor professionalisme samt ikke mindst et lunt glimt i øjet og en lille anekdote. Først var der en perfekt stegt rød knurhane med nye kartofler, stenbiderrogn og løvstikke. Dernæst tatar af smagfuldt oksekød med hestebønner, hyldeblomst og peberrod. Skarpheden fra peberroden var her fornemt afstemt med de søde hyldeblomster.
Endelig var der en helt utrolig mør oksemørbrad med kantareller i en sauce med sherry, hvor køkkenet havde saltet lige præcis til kanten, hvilket trak alt de bedste frem i de udsøgte råvarer, hvilket også gjorde sig gældende med fisken og kammuslingen . Afslutningsvis var der til overflod dessert med citron, timian, honning og hvid chokolade, som havde en vital friskhed oven på det røde kød. Til den gode kaffe var der ydermere tryllet endnu flere små og syndigt søde sager frem af souschef Peter Sten.
Herefter havde såvel den kræsne gane som den søde tand mildest talt også fået fuld kulinarisk skrue, men det hører med til beskrivelsen af stemningen i restauranten, at vi fik serveret maden på det fineste keramiske service fra henholdsvis Evy Blomsø hos Skjoldmø Keramik og Vibe Falkenberg fra Keramoda i Lønstrup.
Hatteløft for en fuldstændig uforglemmelig gastronomisk aften!
Foto: Niels Skipper.