Foråret er en tid, hvor naturen vågner op efter vinterens mørke. Lyset og varmen får planterne til at starte fotosyntese, hvilket igen giver mad til dyr. Dette kaldes »trofisk synkroni«, hvor planter og dyr er i harmoni.
Den norske forsker, Anders Frugård Opdal, fra Universitetet i Bergen, studerer, hvordan foråret har ændret sig de sidste 150 år og hvordan det påvirker torsken. Han forklarer, at meget forskning er lavet på fugle, og man har antaget, at resultaterne også gælder for fisk.
- Klimaændringer skaber udfordringer – I dag bliver klimaet varmere, vintrene kortere, og foråret kommer tidligere. Dyr skal tilpasse sig disse ændringer. Studier viser, at dette kan være svært for både fugle og fisk. For eksempel har mejsen svært ved at lægge æg på det rette tidspunkt, så deres unger får mad nok.
- Torsken er fleksibel – Hvorimod torsken formår at tilpasse sig. Anders Frugård Opdal og hans kolleger har fundet ud af, at torsken kan justere, hvornår den gyder, så dens larver klækkes, når der er mest mad.
- Foråret kommer tidligere i syd end i nord – Torsken gyder derfor tidligere i sydlige områder, som Møre sammenlignet med nordlige områder som Lofoten. Foråret kommer også tidligere nu end i 1980’erne, og torsken har tilpasset sin gydetid derefter.
Skovrejsning og brunere vand
Forskere har undersøgt gamle data om torsken fra Lofoten og fundet ud af, at torsken indtil 1994 gradvist udskød sin gydning med 40 dage over årene.
Brunere ferskvand fra skovene løber ud i havet og påvirker vandets klarhed. Mørkere vand betyder mindre lys til planteplankton, hvilket forsinker forårets opblomstring i havet. Dette har fået torsken til at udskyde sin gydning.
Torskens tilpasningsevne
Klimaforandringer har nu overtaget som den primære faktor, der påvirker torsken. Foråret kommer tidligere, og torsken følger efter.
Torskens præcise mekanismer for at tilpasse sin gydning til foråret er stadig ukendte, men laboratorieforsøg viser, at torsken er meget fleksibel.
Torsken er mere tilpasningsdygtig til klimaforandringerne, end vi tidligere troede, noterer den norske forsker til slut.
Du kan læse hele artiklen på Forskning.no her.
Kilde: FiskerForum.