Af Tove Marquardsen
Lønstrup
I 2019 blev der ved et møde mellem “Kontaktgruppen Mårup kirke” Fredningsnævnet og Naturstyrelsen givet grønt lys for en placering i nærområdet. Jeg kontaktede Dorte og Søren Beikes, som ejer Mårupgård og området op til kirketomten.
De gav en skriftlig tilladelse til placering af ankeret på deres matrikel. En af betingelserne for overdragelsen, at vi bekostede restaurering af ankeret samt flytningen. MurerKjeld har givet et godt tilbud på flytning. Bevaringscenter Nord blev kontaktet og var positiv overfor besigtigelse og efterfølgende renovering.
Jeg har været med til at skaffe mange penge til projekter i vores område. Er dybt rystet over Menighedsrådets beslutning og et af deres argumenter for flytning: “så kan turisterne gå på Lønstrup kirkegård… jvf. formanden Flemming Boye.
Desværre er medlemmerne af rådet “åbenbart uden fornemmelse for sne” og har glemt den beslutning, som nogle af dem var med til at tage for flere år siden.
Fregatten var på vej til Sverige med materiel til deres tropper, da den sank ud for Mårup Kirke natten mellem 5. og 6. december i 1808.
Ankeret er bjerget af vragfisker Sigurd Damgaard fra Hirtshals i 1940. En mindesten med indskrift blev bekostet af en lokal badegæst Carl Peter Amandus Jensen – i Lønstrup kaldet “Morbror”
Det er et sted, hvor historien kan formidles på bedste vis, da skibet stadig ligger ude mellem 3. og 4, revle…
Ankeret og stedet betyder meget for mig. Det er her vi lokale og turister tager ud med familie og venner, noget som mange har gjort i generationer, hvilket arkivets billedsamling og erindringer viser…
Link til relateret artikel
Tak for den fine fortælling om Mårup kirkes tragiske skæbne.
Vi var jo så forfærdelige kede af, at politikkerne ikke kunne findecen løsning på at rede kirken. Men godt ankeret er der.https://nordsoeposten.dk/tove-marquardsen-apropos-ankeret/?fbclid=IwAR26CS6BTQ0E4CtZW4MBUY4Y91_ETySDw4oJ-CW24yx-zObQNNbotSwts4g