USA’s præsident Donald Trump er klar til at indføre told på importvarer fra EU – og det vil få konsekvenser for den danske fiskeindustri.
Sådan lyder det fra Poul Melgaard, direktør i Danish Seafood Association, som holder et vågent øje med de amerikanske toldplaner.
– Vi forventer en told på fisk og fiskeprodukter på 20 procent fra 9. april indfaset først med 10 procent fra 5. april. De 20 procent skal lægges oveni den almindelige told, der i forvejen gælder. Det kommer altså endnu højere op, og spørgsmålet er, om det så overhovedet kan betale sig at eksportere fisk til USA længere, siger direktøren.
I dag eksporteres der fisk og fiskeprodukter fra Danmark for 1,2 milliarder kroner. Det er bl.a. krabber, hellefisk, ørred, kammuslinger, torsk, fladfisk og sidst, men ikke mindst, laks.
EU-modsvar
Formanden for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen har varslet, at man ikke vil sidde hverken told eller trusler overhøring. Danish Seafood Association forventer derfor, at EU vil pålægge USA en gengældelsestold.
– Vi har ingen grund til at tro, at fisk ikke vil være med på listen. Vi importerer en række fisk fra USA, bl.a. alaskasej og stillehavstorsk, og dem får vi svært ved at undvære. Importen af hvidfisk fra Rusland er nu udelukket fra de toldfri importkontingenter. Hvis vi så oveni får en straftold på de samme produkter fra USA, så bliver hvidfisk meget dyre, forklarer Poul Melgaard.
Derudover importerer Danmark kammuslinger, vildfanget laks, hummer, fiskerogn – og den helt særlige Jordanireje.
Rejen rammes først
Og netop Jordanirejerne bliver allerede ramt af told 13. april. I forbindelse med at Trump lagde told på stål og aluminium, kom EU med et modsvar med straftold på udvalgte amerikanske varer fra midt april. Bl.a. på denne særlige koldvandsreje, som Danmark importerer 4000 tons af om året.
– Der er en hel industri i Europa, som bliver ramt, hvis Jordanirejen pludselig er ekstra dyr at importere. Hvis toldsatsen bliver 25 procent, så er der ikke overskud i at importere og forarbejde den længere, påpeger Poul Melgaard.
Danish Seafood Association håber derfor, at rejen tages af listen. Og de følger udmeldingerne fra både USA og EU nøje.
Kilde: Fiskeri Tidende.