Alvoren og bekymringen stod mejslet i medlemmernes furede og vejrbidte ansigter under lørdagens generalforsamling i Hirtshals Fiskeriforening.
Årsagen skal naturligvis findes i den CO2-afgift på 2 kroner pr. liter, der pålægges fiskerierhvervets dieselforbrug fra det nye år og som truer erhvervets og fiskernes eksistensgrundlag.
Uagtet fiskernes positive tilgang til den grønne omstilling findes der aktuelt intet alternativ til diesel til fartøjernes motorer, så afgiften vil alene fungere som en ekstra skat på et erhverv, der i forvejen er udfordret.
Formandens beretning
CO2-afgiften bar naturligvis overskriften i formanden Niels Kr. Nielsens (Nillers) beretning, hvor han i øvrigt kunne fortælle om et ganske tilfredsstillende fiskeri i det forløbne år – efter en lidt træg start. Fangstmængderne har generelt været tilfredsstillende, hvilket afspejles i en stigende omsætning på Hirtshals Fiskeauktion med ca. 20% – svarende til 26,5 mio. kroner. Gennemgående har årets gennemsnitspriser været svagt faldende i forhold til 2023 – dog med undtagelse af torsk og jomfruhummere. Industrifiskeriet fra Hirtshals har været beskedent, og tobisfiskeriet er primært foregået i Nordsøen.
Kvoteforhandlingerne for 2025 er faldet på plads, således der bliver adgang til norsk zone straks fra årets begyndelse. En stor del af kvoterne reduceres desværre. Dog hæves kvoten for rødspætter i Skagerak med hele 31%.
Kassevaskeriet har voldt visse udfordringer i 2024. Udgifterne til lønninger, gas, el og vand m.v. er steget sammen med udgifter til vedligehold af vaskemaskinen. Det har betydet, at det har været nødvendigt at reducere bemandingen om natten, ligesom man er stoppet med at afhente kasserne hos eksportørerne, der nu selv må aflevere kasserne i kassevaskeriet.
Formanden glædede sig over foreningens olieselskab, Hirtshals Marine Olie, der servicerer mange fartøjer med marinediesel og smøreolieprodukter. Selskabet er velfungerende og bidrager med et rimeligt overskud.
Samarbejdet med Hirtshals Havn fungerer fint, og der er en god dialog mellem fiskerne og havnens medarbejdere, der altid er behjælpelige i det omfang, det er muligt. Formanden løftede dog pegefingeren overfor sine egne medlemmer og bad dem være mere behjælpelige med at gøre en indsats for at holde havnen ryddelig og ren. Også Hjørring Kommune og borgmester Søren Smalbro fik en tak med på vejen af formanden for et godt samarbejde i det forgangne år.
Hirtshals Fiskeriforening afholder kvartalsvise møder med Fiskerikontrollen. Der er dog langtfra enighed om alt, og mange enkeltsager om kontrol og bødeforlæg ender i Retten, hvor fiskerne ofte får medhold. Med Fiskerikontrollens mange tabte sager i Retten satte formanden spørgsmålstegn ved fiskernes retssikkerhed, men glædede sig over, at retssystemet heldigvis kræver beviser og ikke lader sig nøje med påstande.
Fiskeriforeningens årsregnskab udviser et driftsunderskud på kr. 172.256,00, idet der heri indgår et tab på kr. 111.305 på nedlukning af foreningens kvoteselskab. Årets resultat er en markant forbedring i forhold til 2023, der udviste et underskud på ca. 1,5 mio. kroner. Foreningen råder fortsat over en flot egenkapital på ca. 6 mio. kroner, men den likvide kapital er dog reduceret til kr. 156.000,00.
Medlemmerne stillede enkelte spørgsmål til både beretning og regnskab, der dog blev enstemmigt godkendt.
Svend-Erik Andersen – formand for Danmarks Fiskeriforening
Svend-Erik Andersen orienterede generalforsamlingens medlemmer om de igangværende forhandlinger om CO2-afgiften. Formanden håbede på en udskydelse af afgiften, indtil der foreligger nogle brugbare alternativer til diesel som brændstof i fiskefartøjerne – eller i det mindste på politikernes opbakning til, at afgiften i sin helhed rulles tilbage til erhvervet som en kompensation.
Der er dog p.t. ingen afklaring. De længe ventede forhandlinger i kølvandet på Fiskerirapporten er fortsat i venteposition til fiskernes frustration. Dog er Kystfiskerordningen forlænget til også at gælde i 2025. Også problematikken omkring havmiljøet med bomtrawl og bundtrawl – og ikke mindst mange af meningsdannernes manglende kendskab til de nævnte fiskeredskabers funktion fik ord med på vejen af Svend-Erik Andersen.
Asger Christensen – Medlem af Europa-Parlamentet
Asger Christensen orienterede fra sit arbejde i Europa-Parlamentet, hvor der netop er valgt en ny fiskerikommissær – fra Cypern. Herudover kunne han fortælle om den igangværende voldgiftssag med England, der som bekendt har udelukket danske fiskere fra tobisfiskeri i engelsk farvand.
Asger Christensen fortsatte sit indlæg med en information om, at det nu bliver lettere at regulere såvel skarv som sæler, og han sluttede af med en opfordring til de danske politikere om at udskyde indfasningen af CO2-afgiften, indtil der foreligger et anvendeligt alternativ.
Søren Smalbro – borgmester i Hjørring Kommune
Borgmesteren takkede fiskeriet for den tydelighed, som erhvervet markerer sig med i kommunen. Det gælder eksempelvis omkring den årlige Fiskefestival og ikke mindst det ligeledes årlige Naturmøde, hvor det er vigtigt, at ”Det blå erhverv” skaber en bedre balance på mødet. Smalbro berørte også CO2-afgiften med en bemærkning om, at en afgift skal medføre en adfærdsændring.
Aktuelt er fiskernes eneste mulige adfærdsændring at forblive i havnen, hvilket vil medføre en voldsom negativ påvirkning på de relaterede erhverv på land.
Valg til bestyrelsen
Generalforsamlingen genvalgte Jan Woller og Mads Nielsen til bestyrelsen, mens Kim Skovsmose og Michael Axelsen valgtes som suppleanter. BDO blev genvalgt som foreningens revisor.