Museumsdirektør Anne Dorthe Holm tog i dag turen til Tannishus i Tversted for personligt at deltage ved Vendsyssel Historiske Museums udlån af to tonstunge kanoner, der stammer fra det hollandske orlogsskib Zierikzee, som den 2. november 1782 forliste i Tannisbugt.
Det er sandsynligvis den største stranding, som har fundet sted ved Tversted, skriver lokale Kjeld Larsen den lille bog Bjærgninger og skudehandel ved Tversted Strand. Beboerne var således tidlig den morgen blevet vækket med kanonskud, der var så kraftige, at husene rystede. Dumpe drøn fra skibets kanoner, der signalerede efter hjælp. Zierikzee havde nemlig 64 kampklare kanoner ombord foruden flere andre kanoner i ballast.
Mandskabet blev reddet, men orlogsskibet blev efter nogle dage slået helt i stykker, så der bjærgedes næsten intet gods af betydning. I de næstfølgende år blev der gjort mange og også enkelte vellykkede forsøg på at bjærge ting fra fregatten. Det var især kanoner fra skibet, heriblandt en stor malmkanon, der blev bjærget, samt en del meterlange, svære egetræsplanker, skriver Kjeld Larsen.
Under en kraftig storm i november 1903 skyllede havet imidlertd så meget sand bort af stranden, at en stor 5 alen lang kanon kom til syne i strandkanten. Fru Hildur Bang på Tannishus Badehotel udsendte en arbejdsstyrke, som gravede den ud sammen med flere andre kanoner, der kom til syne længere mod vest. Kanonerne blev kørt op i haven på Tannishus. Her blev de anbragt omkring flagstangen.
Ved Tannishus stod der derfor indtil 1942 to store kanoner fra Zierikzee. Kanonerne var blevet slæbt derop fra stranden ved hjælp af teglværksejer Julius Grønbechs to kraftige stude, der sagdes at have legendariske kræfter. Ejeren af Tannishus fru Ingeborg Staun frygtede imidlertid, at kanonerne kunne blive forvekslet med tyske luftværnskanoner. Derfor blev de solgt til et jernstøberi i Hjørring.
Over to hundrede år efter forliset, nemlig i 1986, begyndte dykkere fra Hirtshals Sportsdykkerklub så at eftersøge vraget. Der var ikke meget at gå ud fra. I 1989 var en opklaring dog sandsynlig. Zierikzee blev formentlig fundet, blot ikke på det sted, hvor det ifølge gamle optegnelser skulle ligge. Man bjærgede yderligere kanoner, flere egeplanker og et stort antal løsfund fra det store vrag, der blev fundet tæt ved udløbet af Uggerby Å.
I dag blev en sløjfe så bundet på Kjeld Larsens fine fortælling, idet to af kanonerne altså nu igen for en stund står opstillet ved badehotellet i anledning af 125 års jubilæet den 26. juni på Tannishus.
– Jeg håber, alle finder kanonernes udlån interessant. De sætter jo historien i relief og gør den nærværende og nuværende. Det begejstrer i hvert fald mig, siger Alexander Friis Vinther, som i anledning af de 125 år genudgiver en opdateret udgave af bogen fra 100 års jubilæet for Tannishus.
Med ved modtagelsen var ud over Anne Dorthe Holm og Alexander Friis Vinther også Kjeld Larsen, restauratør Åge Vinther og bestyrelsesformand Torben Andersen fra Tannishus.
Link til tidligere artikel