Natten til den 9. april 1940 startede et mørkt kapitel i Danmarkshistorien, da den tyske hær i løbet af ganske få timer bevægede sig gennem Danmark, og Hjørring Kommune var, som den øvrige del af landet, nu besat af fremmede tropper.
På det glimrende historiske arkiv, Hjørring Kommunearkiv, kan man læse en masse historier om begyndelsen på de fem forbandede år med tysk besættelse.
Blandt meget andet kan man læse modstandsmanden Hans Braad Sørensens erindring om den 9. april i Frederikshavn. Hans Braad Sørensen blev senere en af de ledende skikkelser i modstandsbevægelsen i Hjørring.
I besættelsestidens første år fortsatte hverdagen på trods af, at landet nu var besat af fremmede tropper.
Dette kan blandt andet ses ved, at der i Horne Asdal afholdtes sognerådsmøde den 9. april 1940, uden at der i referatet er en eneste bemærkning om, hvordan sognerådet skulle forholde sig til den nye situation.
Hvis du læser kæmner (kommunaldirektør) Peter Melgaard Pedersens erindring om samme møde, er der dog noget der tyder på, at den tyske besættelse var et uformelt punkt på dagsordenen til mødet. Kilderne illustrerer blandt andet vigtigheden i at anvende så mange forskellige kilder som muligt, når du arbejder med historien.
Hjørring Kommunearkiv har til formål at indsamle og bevare arkivalier fra Hjørring Kommunes forvaltninger og institutioner. Hjørring Kommunearkiv har arkivalier fra 1842 og frem til i dag.
Hjørring Kommunearkiv ser sig selv, som den naturlige indgang til information og viden om det samfund, som myndighed, borgere, foreninger og erhvervsliv virker i. Arkivalierne indeholder ikke kun forvaltningshistorie, men indeholder også historien om borgernes, foreningernes og virksomhedernes liv og virke.
Hvis du ønsker at indhente oplysninger eller brænder inde med et spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte Hjørring Kommunearkiv.