Folketingets Ombudsmand har offentliggjort sin årsberetning for 2020. Beretningen rummer blandt andet en interessant artikel om åbenhed og mangel på samme i en tid med corona, hvor nogle af pointerne ligeså godt kunne handle om muligheden for aktindsigt hos en kommunal selvstyrehavn underlagt konkurrencevilkår på et i øvrigt reguleret marked.
Artiklens udgangspunkt er journalisters klager over myndigheders afslag på aktindsigt i relation til håndteringen af coronakrisen, skriver Jørgen Grønnegård Christensen i denne uges Weekendavisen. Der er vel at mærke tale om sager, hvor afslaget har været uretmæssigt og myndighederne i deres begrundelse har lagt vægt på hensyn, som prioriterer fortrolighed over værdien af åbenhed i et demokratisk samfund, som er bærende for princippet om offentlighed i forvaltningen.
Sagerne peger på en videre problemstilling, som coronakrisen har tydeliggjort, konstaterer Jørgen Grønnegård Christensen. Siden marts sidste år har regeringen nemlig med hjælp fra ministerierne og deres talrigt knopskydende styrelser forberedt og truffet en lang række beslutninger, som mildest talt er urovækkende og vidtrækkende i forhold til borgere og virksomheder. Det er sket i stor hast og gælder tillige for de beslutninger, som forudsatte politikernes inddragelse, hvilket lige præcis er et de punkter, hvor der er paralleller til Hirtshals Havn og Hjørring Kommune.
Mange beslutninger er nødvendigvis blevet truffet og skal fremover træffes på et usikkert eller rent ud sagt uforudsigeligt grundlag. Ingen havde således med hensyn til coronakrisen sikre informationer om problemets karakter og slet ikke om, hvad den i situationen bedste løsning ville være, hvilket altså også i dén grad, men uden sammeligninger i øvrigt, kan siges om udviklingen af selvstyrende kommunale havne i en konkurrencesituation, hvor udefra kommende og ekstremt skærpede krav i forbindelse med klima og miljø skal tackles med enorme investeringer, der i sidste ende og værste fald kan risikere at skulle betales af skatteborgerne i Hjørring Kommune.
Situationer og sager af denne karakter kalder netop på åbenhed om beslutningsgrundlaget, konkluderer altså Jørgen Grønnegaard Christensen. Kun på den måde har borgerne og herunder ikke mindst andre fagfolk end beslutningstagerne mulighed for at efterprøve, om kursen er sikker eller bare nogenlunde acceptabel.