Et måltid om dagen er et netværk for virksomheder, der har mod på at løfte et større socialt ansvar, og som har lyst til at sikre måltider til hjemløse og socialt udsatte.
Antallet af hjemløse og socialt udsatte stiger, ikke kun i storbyerne men i hele landet. Det lægger et stort pres på de cafeer og varmestuer, hjemløse normalt opsøger for at få et billigt måltid mad. Der er behov for mere af den gode mad, flere ressourcer og længere åbningstider for at sikre, at alle trængende får endnu bedre adgang til gode måltider.
“I Danmark har vi nogle stærke traditioner og fællesskaber omkring mad. Vi mødes og samles i sociale relationer omkring måltidet. Det oplever vi i kantinen i virksomhederne, omkring spisebordet, hjemme i stuerne. Hjemløse og socialt udsatte er ikke bare værdigt trængende, når det kommer til mad. De har præcis de samme behov for fællesskab som os andre,” siger Rasmus Wexøe Kristensen, sekretariatsleder i Hus Forbi.
”Erfaringen er, at virksomheder hellere end gerne vil engagere sig i meningsfulde og helt konkrete projekter. Virksomheder på tværs af alle brancher kan meget enkelt blive partner i Et måltid om dagen – og så koster det faktisk kun 20 kr. om dagen at sikre et godt måltid. Det er altså en pris, som vi nordjyder kan forstå,” udtaler den daglige leder af projektet Uffe Truelsen, der har aktiveret hele sit nordjyske netværk i opstarten af projektet.
Som ambassadør for projektet og i kø for at blive en af de første partnere finder vi Rasmus Mou Nielsen, CEO Euro Poultry: ”Et måltid mere hver dag, det skal vi have råd til, og vi ved, at de lokale væresteder har et behov for flere ressourcer. Et lille bidrag fra os gør en kæmpe forskel, og det har vi lyst til at være en del af – vi skal løfte vores udfordringer i fællesskab.”
Virksomhederne kan vælge mellem forskellige partnerskaber og forskellige beløb. Det skal være muligt for både store og små virksomheder at deltage. “Alle der har lyst, skal kunne bidrage til at løse denne opgave – der er behov for alle folk på dæk,” udtaler Uffe.
Målet er at indsamle 1 mio. kr. det første år, der skal gå ubeskåret til 50.000 måltider. Og der er brug for pengene – også lokalt i Nordjylland. ”Det er altid et evigt puslespil! – at få økonomien til råvarer til at hænge sammen, da vores krav er et sundt og fyldigt måltid, fordi det for de fleste af vores gæster er det eneste måltid om dagen,” siger Kaare Johansen, der er leder på Café Parasollen i Aalborg. ”Og” fortsætter han – ”en anden stor udfordring vores gæster har, er privatøkonomien. Et liv på gaden er dyrt. Derfor kan det ofte være svært at finde en flad tyver til dagens måltid. Vi ser frem til, at vi gennem Et måltid om dagen får mulighed for at give endnu flere udsatte borgere i Aalborg et godt måltid – hver dag,” slutter Kaare.
Pengene, projektet Et måltid om dagen indsamler, bliver som udgangspunkt fordelt i den region, de er indsamlet. Det er Hus Forbi, der fordeler midlerne til en lang række af de cafeer og varmestuer, som Hus Forbi allerede samarbejder med i dag, og som danner en strukturel ramme for en særlig udsat gruppe mennesker i Danmark.
Alle nysgerrige kan læse mere, og virksomheder kan tilmelde sig det nye netværk Et måltid om dagen via: www.etmåltidomdagen.dk