Hvert år modtager dansk landbrug praktikanter fra hele verden. Landmændene får en ekstra arbejdskraft på bedriften, og de studerende får værdifuld viden om moderne landbrug, som de efterfølgende kan bruge i hjemlandet. Hos Agillix har man flere års erfaring med at rekruttere medarbejdere til landbruget – herunder praktikanter. Derfor havde teamleder i Agillix HR | Rekruttering, Vittus Bernlow, inviteret den ugandiske ambassadør i Danmark, H. E. Margaret M. Otteskov, til Nordjylland for at styrke kontakten til landet.
– Når man arbejder professionelt med at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, så er det samtidig vigtigt at have de rigtige kontakter. Min erfaring er, at en god kontakt til landenes ambassader her i Danmark, er et rigtigt godt udgangspunkt for styrke samarbejdet, så vi kan sikre en stabil arbejdskraft til landbruget. Omvendt er ambassaderne interesseret i, at deres landsmænd får et så godt et ophold her i landet som muligt, siger Vittus Bernlow.
En stor del af husholdningerne i Uganda driver en eller anden form for landbrug, og H. E. Margaret M. Otteskovs ønske er, at de praktikanter, der har været i Danmark, vender hjem og er med til at modernisere landbruget i Uganda, så erhvervet bliver styrket på forædling af produkter og indtjening.
Vigtigt at få et godt match
Besøget hos Agillix var delt op i to. I første del besøgte Otteskov Agillix’ kontor i Aalborg, hvor hun fik en introduktion til det arbejde, som bliver udført i forbindelse med rekruttering. Her handler det blandt andet om at sørge for, at der er et godt match mellem landmand og praktikant. Det kan være i forbindelse med at få afstemt de forventninger, som partnerne har til hinanden i forhold til opgaver men også afstemt i forhold til dagligdagen generelt. Derudover handler det også om at følge op, hvis eller når der opstår problemer.
– Det er vigtigt for os at lære de organisationer, der arbejder med vores studerende, bedre at kende, så deres ophold bliver så godt som muligt. Det sikrer vi blandt andet ved at undgå for mange misforståelser mellem de studerende og de landmænd, de er i praktik hos. Ingen er interesseret i, at de studerende vender hjem og taler dårligt om deres ophold i Danmark. Derfor er det mit håb, at problemer bliver løst gennem en god dialog, og på en civiliseret måde, siger H. E. Margaret M. Otteskov og fortsætter. Derfor er jeg stolt af at se, at Agillix arbejder for at tage hånd om praktikanterne så de får en god indkøring på bedrifterne her i Danmark.
Efter besøget i Aalborg gik turen til Aars, med besøg hos mælkeproducent og næstformand i Agillix, Henrik Dalgaard, for at se på malkekøer og tale om hverdagen på et dansk landbrug.
Foto: Agilix.