I onsdags måtte NordsøPostens læsere lægge øjne til følgende overskrift, som forårsagede uønskede billeddannelser hos enkelte sarte sjæle: Søren Homann (K): Vi er bange for at blive taget med bukserne nede.
Artiklen var en opsummering af et interview som onlinemediet Kommunen.dk havde gennemført med blandt andre formanden for Teknik- og Miljøudvalget Søren Homann og direktør for Kultur-, Teknik- og Miljøforvaltningen i Hjørring kommune Bettina Hedeby Madsen. Interviewet handlede om de udfordringer, som kommunerne står overfor i forbindelse med den statslige ambition om, at få etableret 10-15 store energiparker i Danmark inden 2030.
Men hvad er det egentlig, der bekymrer Søren Homann? Det har vi forsøgt at blive lidt klogere på. For umiddelbart synes det ret oplagt, at det må være lettere for byrådet, hvis det er Christiansborg, der træffer de virkelig vanskelige beslutninger. Fx om der skal ligge en flere hundrede hektar stor energipark et sted i Hjørring kommune.
Så vi spurgte Søren Homann, om han kunne forstille sig en situation, hvor man fra statens side pålagde Hjørring kommune at gennemføre planlægning af et VE-projekt uden at man fra centralt politisk hold også tog ejerskab/ansvaret for beslutningen?
– Det er altid farligt at gætte på om staten vil tage ejerskab eller ej. Lige nu ser vi en upopulær beslutning taget af en flertalsregering med stor modstand, svarer Søren Homann med slet skjult henvisning til regeringens planer om at afskaffe store bededag og fortsætter. – Min frygt er at, vi med den geografi (de store arealer) vi har – så kommer vi let til at være ”den lette løsning”.
For Søren Homann er der en overhængende risiko for at kommuner som Hjørring, vil kunne være et Quick-fix for beslutningstagerne på Christiansborg, da vi sammenlignet med mange af landets øvrige kommuner har ”masser af plads”. Men sådan spiller klaveret ikke, hvis det står til Søren Homann.
– Hvis vi skal være en del af løsningen og andre kommuner slipper for at løfte deres del af ansvaret, så vil vi kompenseres for det.
Søren Homann er altså langt fra modstander af VE-projekter. Hverken store eller små. Han vil gerne være med til at skabe gode rammer for VE-energi, men der skal være en fair balance. Et element af Win-Win. Uanset om det er med lokalt medejerskab, salg af andele, brug af energien lokalt til f.eks. fjernvarme til området eller noget fjerde. De som skal leve med ulemperne, skal i Søren Homanns øjne også have fordelene. Eller i det mindste tilbuddet om, at få del i dem. For ham er det vigtigt, at der er lokale interesser i de anlæg, der bliver opsat.
– Jeg ser ikke opgaven med, at vi skal skabe mere vedvarende energi som en uønsket opgave. Opgaven skal løftes og vi vil faktisk gerne være med til at løse opgaven – lige nu har vi bare ikke rigtigt hørt noget fra Christiansborg.
Det er det, der er kilden til bekymring – uvisheden – og man forstår det jo godt. For hvordan skal byrådet meningsfuldt kunne prioritere mellem de projekter, der pt. kommer ind gennem det ansøgningsvindue for VE-projekter, som blev vedtaget forrige år, længe inden regeringen iværksatte den landsdækkende screening efter egnede arealer til de store energiparker, så længe det ikke er afgjort, om regeringen vil gennemtvinge en energipark på flere hundrede hektar i Hjørring kommune. Derfor er Søren Homann bekymret for, at byrådet kan komme i en situation, hvor man spilder forvaltningens tid.
– Hvorfor skal vi bruge forvaltningens tid på at udpege områder, som vi politikere tænker kunne være en mulighed? Så vil vi skulle gå i dialog med dem, som bor i området uden en ide om, hvad der evt. kan komme. Måske vindmøller, måske solceller eller måske noget helt tredje? Måske kan de berørte naboer få ejerandel, måske kan de ikke – måske skal deres huses opkøbes – måske ikke? Vi aner ikke, hvad planen er fra Christiansborg. Til gengæld vil vi skabe total panik i vores kommune og det hele kan ende med ikke at blive til noget. Det er simpelthen ikke fair overfor borgerne i vores kommune, konstaterer Søren Homann.
Link til tidligere artikel
Søren Homann (K): Vi er bange for at blive taget med bukserne nede