Der er al mulig god grund til at glæde sig over, at sommeren endelig er kommet til Danmark, men de høje temperaturer er samtidig en udfordring for hundeejere.
For hunden skal i lighed med sin ejer sørge for at få vand, og de firbenede skal jo også ud og luftes. Men man skal passe på den varme asfalt, som kan skade hundens poter.
– Når luften når op over 20 grader, og asfalten er i direkte sollys, så gælder det om at være opmærksom. Asfalten kan på disse sommerdage let nå temperaturer over 45-50 grader. Tænk på det, når du skal gå med hunden, og undgå så vidt muligt at hunden skal færdes på asfalt, forklarer dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Mogens Brix.
Et trick til at vurdere, hvor varmt asfalten egentlig er, lyder, at man kan mærke på asfalten med hånden.
– Hvis det er for varmt at holde hånden på asfalten i fem sekunder, er det også for varmt for hundens poter, siger Mogens Brix.
Brandskader ses ved, at hunden viser, at poterne er ømme ved at begynde at halte, eller stoppe op og slikke på poterne. Trædepuderne rødmer, og den yderste hud kan løsne sig. Hvis brandskaden er alvorlig, kan der udvikle sig væskende sår og blærer, hvilket er meget smertefuldt for hunden.
– Ved en mild forbrænding kan du behandle skaderne hjemme, forklarer Mogens Brix.
Pas på giftige alger
Når sommervarmen for alvor rammer landet, så følger der ofte en fare for vandglade hunde med blågrønne alger. De kan ikke bare gøre hunden syg, men i de værste tilfælde slå den ihjel.
– Blågrønne alger kan både forekomme i søer, vandløb og i havet, og derfor skal du være ekstra opmærksom på dem, når du lader hunden køle af med en tur i vandet; eller for den sags skyld selv tager en tur i bølgen blå, siger direktør hos Agria Dyreforsikring, Tine Antvorskov.
Blågrønne alger er egentlig bakterier, der danner flere forskellige sygdomsfremmende giftstoffer, som er giftige for både hunde og mennesker. De forekommer efter længere tids varme og kan blomstre op alle de steder, hvor vandet ellers indeholder alger, det vil sige i størstedelen af det vand, der er i Danmark.
Risikoen for, at hunden bliver forgiftet, afhænger af, hvor store mængder der er af alge- toksinerne i vandet, hvor længe hunden bader, og om den drikker af vandet. En stor koncentration af alger kan derfor godt være farlig for din hund, selvom den ikke er i vandet, men blot drikker af det.
SÅDAN SPOTTER DU DE BLÅGRØNNE ALGER
På trods af navnet, så er blågrønne alger ikke altid blågrønne. De kan også være gullige, røde eller brunlige. Algerne vil ligne et grumset “tæppe” nær vandoverfladen, og oftest vil der også være skum på selve overfladen.
Derfor bør du altid holde hunden væk fra grumset vand og vand med skum på overfladen – selvom skummet blæser ind til kanten, så kan det stadig indeholde algernes giftstoffer.
Derudover skal du selv hurtigst muligt bade hunden med shampoo og skylle den grundigt. Det er meget vigtigt, at du sørger for at den ikke slikker sig i pelsen, inden du vasker den, da det kan forværre forgiftningen.
Kilde: Agria Dyreforsikring
Ved du eller er du i tvivl, om hunden kan have været i kontakt med blågrønne alger, så er der en række klassiske symptomer på forgiftning: Diarré, opkastning, fråde om munden, hudirritation, krampe, lammelser, leverskader, nyreskader, nerveskader, lungepåvirkning og indre blødninger.
– Da en forgiftning med blågrønne alger kan være livstruende, så er det vigtigt altid at kontakte en dyrlæge, selv hvis du er i tvivl, forklarer Tine Antvorskov.
Brug den sunde fornuft
Sommerens varme er godt nyt for dem, som holder sommerferie i Danmark og glæder sig til at bruge dagene på stranden – og det kan man også godt som hundeejer, man skal bare bruge sin sunde fornuft, lyder det fra dyreekspert René Zimmerman.
– Har du det varmt, så har din hund det lige så slemt, siger Plantoramas dyreekspert, René Zimmerman, som er uddannet dyrepasser og har mere end 18 års erfaring med pasning og pleje af dyr.
– Ligesom vi får det varmt, så gør dyr det også, men dyr har sværere ved at regulere deres temperatur og kommunikere deres behov. Derfor skal vi være meget opmærksomme på hundens signaler og gerne komme dem i forkøbet, så en varm dag bliver en god dag, der ikke ender med en tur til dyrlægen, siger René Zimmerman.
FEM GODE SOMMERÅD TIL HUNDEEJERNE:
- Sørg for skygge. Helt åbenlyst skal hunden kunne søge skygge i sommersolen. Strejfer den omkring i haven, vil der ofte være et træ at ligge under, men er man til sportsstævne eller loppemarked på en græsmark uden skygge, så skal der tænkes strategiske hvilepauser med mulighed for en parasol ind i dagsplanen.
- Sørg for vand. På en varm sommerdag sveder vi, og det gør hunden også. Sørg derfor for frisk vand, så ofte hunden er interesseret. Er du på tur, kan en drikkedunk til hunden eller en sammenfoldelig skål være gode redskaber.
- Giv hvile i varmen. I sydens sol er siesta en naturlig del af dagen, fordi det bliver for varmt med fysisk udfoldelse, når solen står på. Samme lektie gælder hunden. Lad være med at gå lange ture, når solen brænder værst mellem 12 og 15. Så er det bedre med en morgen- eller aftentur.
- Læs hundens signaler. Hvis dyr kunne tale, er præmissen for mange sjove tanker. Men selvom hunden ikke kan tale, kan de sagtens kommunikere deres behov. Udviser en hund eksempelvis utilpashed i form af forvirring, svimmelhed eller hurtige gisp efter vejret, så skal alarmklokkerne ringe. Det er tegn på hedeslag. Sker det, skal man straks få hunden i skygge, og alt efter, hvor alvorligt det er, skal hunden dækkes med opvredne håndklæder eller bruses med lunkent vand.
- Brug sund fornuft. Har du det varmt, har hunden det også varmt. Er du tørstig, så se om hunden ikke også vil have en skål vand. Hunden er menneskets bedste ven, og skal behandles sådan. Heldigvis er det nemt at gøre noget godt for hunden. Og vil du rigtig forkæle hunden, så kan hundeis, hvor vådfoder nedfryses i en kopform med en tyggepind i midten, være en rigtig lækkerbisken i sommervarmen.
Kilde: Plantoramas dyreekspert, René Zimmerman.
Faren lurer også i skoven
Og som om det ikke skulle være at holde øje med, så lurer der også farer i mark og skov.
De fleste af os ser ikke den danske natur som værende særligt farlig. Der er ingen store rovdyr, ingen giftige edderkopper, ingen klamme kryb, men så er der fare for insektbid- og stik fra f.eks. hvepse og bier.
– Og det gør ikke bare ondt, stikkene kan også blive farlige, hvis hunden får for mange af dem, siger Tine Antvorskov.
For ikke at tale om flåter og hugorme-bid. De små blodsugende flåter findes de fleste steder i Danmark. Faren ved dem er, at de kan overføre en række blodbårne sygdomme og bakterier. Mange tror, at hugormebid ikke er farlige for dyr, men det kan de sagtens være.
Årsagen til skrønen er nok, at hugormebid er langt mindre farlige for katte, end de er for hunde. Hvis dyret bliver bidt, er det vigtigt at søge hjælp hos dyrlæge og i øvrigt holde dyret så meget i ro som muligt, så giften ikke spreder sig hurtigt i kroppen.
Kilde: TV2 Nord.
Foto: Pixabay.