Regeringen og Folketinget har i skrivende stund netop forhandlet en aftale om en pensionsmodel for værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på plads, som også indebærer en udvidelse af seniorpensionen. Regeringens mål var angiveligt fra start en ordning, der gør det muligt at trække sig fra arbejdsmarkedet, inden man er nedslidt eller syg, hvilket tilsyneladende er lykkedes.
Den forrige regering vedtog imidlertid og som allerede antydet i 2019 en lov om seniorpension, der kan søges tidligst seks år før folkepensionsalderen. Ordningen trådte i kraft den 1. januar 2020. Forvaltning og lokalpolitikere har nu lokalt de første data på, hvor mange borgere, der har anmodet om seniorpension, hvor mange der har fået tilkendt seniorpension og ikke mindst, om de kommer fra beskæftigelse eller allerede er på anden overførselsindkomst forårsaget af nedslidning eller sygdom.
– Status er for Hjørring Kommune, at til og med den 28. september 2020, er der 137 borgere, der har ansøgt om seniorpension, hvoraf 103 er bevilliget pension, mens der er givet to afslag. For den resterende gruppe på 32 borgere var der på opgørelsestidspunktet endnu ikke truffet afgørelse, forklarer socialdemokraten Thomas Klimek, som er formand for Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Hjørring Kommune.
– Dette betyder, at lige over 98 pct. af ansøgerne i Hjørring Kommune har fået bevilliget seniorpension. Begge afslag er begrundet i manglende opfyldelse af kravet om nedsat arbejdsevne. Lige under 90 pct. af ansøgerne til seniorpension er allerede på anden forsørgelse. Forventningen fra den forrige regering var, at 75 pct. ville ansøge, mens de var på en anden forsørgelsesydelse, uddyber Thomas Klimek.
Ansøgerne døjer ifølge lokalpolitikeren fra lidelser i bevægeapparatet, som er den primære årsag hos 50 procent af ansøgerne, mens psykiske lidelser sammen med sygdomme i nervesystem og sanseorgan udgør knap 28 procent. Hjerte- og kredsløbssygdomme og cancer udgør knap 20 procent.