Mandag sidst på eftermiddagen indbød Venstre i Sindal og Omegn til politisk debat med Morten Dahlin og Preben Bang Henriksen.
Lokalformand Annette Jensen bød velkommen og gav derefter ordet til den første indlægsholder.
Morten Dahlin, som er minister for By og Land, Nordisk samarbejde, Kirke og Turisme, indledte med et blik ud i verden.
Der er nok at snakke om – oprustning i Rusland, situationen i Ukraine, eventuel fredsaftale – og så er der jo Trump, Grønland, det ændrede forhold til USA – man ved aldrig, hvad Trump postulerer, næste gang han taler.
Europa rykker til gengæld sammen – og det nordiske samarbejde er kommet til at fylde betydeligt mere, end Morten havde troet, da han tiltrådte som minister.
Forsvaret er i fokus – der skal investeres massivt og det styrer forsvarsminister og Venstre-formand Troels Lund med kyndig hånd.
De nødvendige investeringer i Forsvaret bliver dyrt, det vil kunne mærkes, og der skal prioriteres benhårdt – et budskab, som mange partier er ude med og enige om.
Morten taler også en form for oprustning ind i sit eget ministerresort, nemlig en slags åndelig oprustning, hvor vi bliver mere bevidste om vores historie, vores kirke og vores kultur – her har vi nemlig noget helt enestående i Danmark, og det skal vi være stolte af.
By og Land var selvfølgelig et relevant debatemne i Astrup og omegn, og Morten kunne tale længe om det lokale fællesskab og de mange foreninger, som drives i landdistrikterne – og som er nærmest ukendt i de store byer. En af de ting, han tager fat på, er at det skal være nemmere at drive en forening. Der er simpelthen for mange skøre regler – et eksempel er, at hvis spejdere bager pandekager til at sælge 9 gange i løbet af et år, er der ingen problemer, men når de op på 10 gange, skal de have et hygiejnekursus – er det nødvendigt?
Tilhørerne hørte om ny uddannelsesreform og beskæftigelsesreform – og om Planloven, som står over for en revidering. Planloven skal beskytte det åbne land og kystområderne, men den er så restriktiv, at den blokerer for vækst i yderområderne.
Morten nævnte et par eksempler:
På Samsø er der en nedlagt betonfabrik, der ligger ganske tæt på kystlinjen. Investorer ville ombygge den til et Strandhotel, men nej – man kan ikke ændre anvendelsen, når fabrikken er så tæt på kysten.
Et andet sted, hvor der blev ansøgt om en Bed & Breakfast i en tidligere ladebygning og ejer ønskede at sætte vinduer i bygningen ud mod en fantastisk havudsigt, blev det et nej til vinduerne, som kun må vende den anden vej ind mod en gårdsplads.
Morten understregede, at det selvfølgelig ikke er planen, at man skal ødelægge kystlandskaberne, men at en lempelse er på sin plads.
En sammenfatning af Mortens indlæg er: Ryd op i skøre regler – mere frihed, mere ansvar, mere lokal selvbestemmelse- ellers bliver Danmark mere og mere skæv – og så er det jo god Venstrepolitik.
Der var mange spørgsmål – om kirken og fredninger, solceller og vindmøller, maskinstationer og krav til minutiøst regnskab, kernekraft og meget mere.
Efter et traktement med lækre sandwich fra Cafeteriet i Astrup-hallen, tog folketingsmedlem Preben Bang Henriksen ordet.
Preben fortalte underholdende om sin vej til Christiansborg – født i Nørresundby, uddannet som jurist i Århus og derefter 40 år med selvstændig advokatvirksomhed.
Da Venstre i 2011 spurgte, om han ville stille op til folketingsvalg, var han klar til, der skulle ske noget nyt, sagde ja til opfordringen, og sagde i øvrigt nej til politiker-tovtrækning under valgkampen – mest fordi det var samme år, som Joachim B Olsen stillede op i Ålborg.
Men han blev valgt og gjorde sit indtog på Christiansborg, hvor han sidst havde været som 12 årig – og var ved at komme galt afsted ved at tage Birthe Rønn Holbæks plads. Livet på Christiansborg og udfordringer med pressen blev delt med salen – også fest hos dronningen og at man kan trykke forkert til en afstemning i Folketingssalen ( det blev rettet bagefter) nåede vi omkring.
Preben har som retsordfører rejst en del, men mest for at besøge fængsler – dog var han også med Troels Lund i Ukraine og mødte Zelensky, hvilket var en meget stor og bevægende oplevelse.
Tilhørerne var med gennem begivenhederne i Venstre siden 2019 – frem til nu, hvor der er ro og god stemning i Venstre.
Da regeringen blev dannet, var det ikke kønt – valgkampen taget i betragtning – men Preben understregede, at det var den rigtige beslutning at gå i regering. Der er blevet gennemført masser af god Venstrepolitik, som f.eks. mindre beskatning af generationsskifte, skattelettelser og ingen modregning i folkepensionen ved arbejdeindtægter – og det på trods af, at der er rødt flertal.
Søren Smalbro sluttede af med en status på situationen lokalt, som ikke efterlod tvivl om, at Smalbro er klar til endnu en runde som borgmester, og at Venstre foruden de nuværende byrådsmedlemmer har mange gode kandidater til KV25.
Lokalformand Annette Jensen takkede for den store interesse for arrangementet, og for den aktive deltagelse i debatten. Venstre i Sindal og Omegn kan se tilbage på et vellykket arrangement.
Foto: Privat.