Af Erik Høgh-Sørensen og Frode Larsen
Medlemmer af byrådet i Hjørring Kommune
For henhodlsvis Vendelbo-Listen og DF
Med et bredt samarbejde i Hjørring Byråd kan vi på næste byrådsmøde måske hjælpe Michelle og Nanna Røge med at få lidt fred med de voldsrædsler, som deres stofmisbrugende og nu afdøde forældre forårsagede.
TV2’s udmærkede dokumentarprogram er en god anledning til at bringe en form for afslutning til denne tragiske sag.
På byrådsmødet 29. januar foreslår Dansk Folkeparti og Vendelbo-Listen derfor, at kommunen indgår forlig med Michelle Røge, som på imponerende vis har formået at skabe sig et almindeligt liv med uddannelse, børn og familie.
Vi foreslår også, at Hjørring Kommunes forvaltning fremover forpligtes til at få udgifter til retssager godkendt i hele byrådet, inden retssagerne føres. Det er ikke tilfældet nu. I denne og tidligere sager har forvaltningen tabt flere skatteyder-kroner, end der var på spil i udgangspunktet.
Desværre har topforvaltningen valgt konfrontations-vejen. Borgmester Søren Smalbro fra Venstre har givet næsten en million kroner til advokatvirksomheden Norrbom Vinding for at tryne Michelle Røge.
Først fik advokatvirksomheden penge for at rådgive kommunen. Rådet var at være kompromisløs. Dernæst fik Norrbom Vinding økonomisk vinding på selve retssagen. Det virker inhabilt. Jo længere retssagen kører, desto flere penge tjener advokaterne. Uanset om kommunen taber eller vinder. Uanset de menneskelige omkostninger.
Samtidig er det lodret forkert, når Venstre-borgmester Smalbro på TV2 Nord påstår, at Hjørring Kommune ikke har lov til at indgå forlig. Forlig var netop, hvad Tønder Kommune lavede i 2014 i den forfærdelige såkaldte Tøndersag.
I Hjørring står det allerede nu klart, at alle kommunens børn og skoler betaler prisen via BFU-budgettet (børn, fritid, uddannelse). Dette er besluttet af borgmesteren og hans støttepartier, Venstre, Socialdemokratiet, Konservative, Radikale, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.
Forslaget om forlig tog Vendelbo-Listen op første gang i BFU-udvalget i sensommeren 2024, længe før forvaltningen fortalte om TV2’s dokumentarprogram. Vi forsøgte på de indre linjer at udvise rettidig omhu. Nu får samtlige 31 byrådsmedlemmer den chance i fuld åbenhed.
Vi foreslår, at forvaltningen omgående og selvstændigt afsøger muligheden for et mindeligt forlig med Michelle Røge.
Forvaltnings-direktørerne og borgmesteren vurderer som nævnt, at et forlig ikke er lovligt. Det er forkert. For det første er der risiko for at kommunen taber sagen i landsretten. For det andet kan kommunalfuldmagten benyttes som juridisk basis. For det tredje kan der henvises til Tønder-sagen.
Imidlertid skal det være topforvaltningen og ikke Norrbom Vinding, der forhandler.
Det er fordi, at Norrbom Vinding tidligere har vist sig at køre en retssag videre i uendelighed. Også i den sag afviste borgmesteren og hans byrådsflertal et forligsforslag. Også den sag endte med at koste langt mere end i udgangspunktet.
Til gengæld tjente Norrbom Vinding 630.000 kr. på at gældsætte tre mindreårige piger fra Sindal. I dag modtager pigerne jævnlige inkasso-breve fra Venstreborgmesterens forvaltning. Kommunen ruinerer pigerne med ”sagsomkostninger” for en retssag, de ikke har anlagt.
Baggrunden var, at de tre piger mod deres vilje blev tvangsfjernet i halvandet år fra deres forældre, Henrik og Linda Bom. Det skete tilsyneladende uden grund: I flere år har forvaltningen ulovligt og uden hjemmel nægtet at oplyse til byrådet, hvad anbringelsesgrundlaget var.
I Dansk Folkeparti og Vendelbo-Listen anerkender og understreger vi, at det ikke er nemt at være forvaltnings-ansat i disse sager. En forkert tvangsfjernelse i én sag kan være lige så katastrofal som en manglende tvangsfjernelse i en anden.
Men i familieafdelingen er der for mange svipsere. I dag er kommunen i øvrigt snarere ved at ende i den modsatte grøft end tilfældet Røge. Antallet af tvangsfjernelser og anbringelser af børn uden for hjemmet eksploderer. Familier knuses, og de enorme omkostninger betyder færre penge til skolerne.
Et konstruktivt samarbejde i byrådet kunne måske gøre en forskel 29. januar.
I DF og VL håber og ønsker vi, at Nanna Røge må få et godt liv. Michelle har trods en dårlig barndom udvist evner og vilje, de færreste har, ved at få et godt voksenliv.
De to søstre bør vi værne om og ikke bekæmpe.
Se Ingen kære kommune på TV 2 Play.
Symbolpolitik ?
Billige point og vælgertække ? Populisme som sædvanligt fra de herrers skarpe pen ? Ævl ?
Kan det lade sig gøre ? Er det en byråds politisk afgørelse – hvor ligger den korrekte vurdering og beslutning ? Vel i udvalget og ikke på taburetten.
MEN selvfølgelig skal begge liiiige spille med musklerne.
Hvor mange sager er der i alt ? Michellesagen er nok ikke den endte fra gl Hirtshals kommune og hvad med gl LøkkenVrå ? I Hjørring ?
Denne sag med Michelle er ulykkelig, og vi kan kun være enige om, at hun har oplevet et massivt svigt hele sin barndom – og at der bør være konsekvenser.
Det er rimeligt at der bliver udbetalt en erstatning.
Men det er endnu mere rimeligt at afskedige uduelige sagsbehandlere der har overhørt diverse underretninger.
Rimeligt at embedsværket får ansvaret for svigtet – og især vigtigt Michelle og hendes søster får en undskyldning og der indrømmes at der er begået fejl.
Jeg har selv arbejdet som pædagog, og har sendt underretninger og bekymringsbreve.
Aldrig hørt noget andet end “ nu kigger vi på det”.
Det skal bare ikke være en sovepude for myndighederne og slet ikke for de ansvarlige politikere.
Hej Anne.
Du kender jo selv fra dit job alt for godt kommunens listen uden om, når ansvarlige lovlydige borgere melder alvorlig bekymring / svigt til kommunen, og du ved også at “syltekrukkerne” er propfulde af årtiers ubehandlede henvendelser. Den billigste løsning. Hvem måtte betale dyrt? Det gjorde rigtig mange svigtede, bl.a. Michelle og hendes søster.
Kommunens måde på at håndtere disse sager er stadig lige så sølle som dengang, og man fatter ikke at den folkevalgte flok på taburetterne fortsat kan sidde med ” lukkede øjne” og blot lade stå til.
Vi er mange, der godt vil have fair behandling overalt i vores kommune, og den slags hændelser gjort til fortidsfejl. Ud af de 31 byrådsmedlemmer har vi desværre kun et par stykker med “mod og mandshjerte”. De har kæmpet og vil fortsat kæmpe for, at Hjørring kommune igen kan blive et godt sted for alle efter mottoet : Lytter man til borgerne, også dem der har det svært, og her, undskylde for påførte lidelser, om man ikke har andre “plastre”, og ved nye sager omgående handler, ja, så ville det være et stort plus for vores kommune. I dag betales fortsat svimlende beløb til advokater for at forsvare kommunens svigt frem for at yde en smule hjælp.
Hvem skal kontakte udvalg og embedsværk? Byrådet – og vælger de fleste her at fortsætte på “snorkeholdet” er det jo dejligt, at vi borgere i det mindste har et par ansvarlige medlemmer i salen, der på vore alles vegne kræver handling og fornuft. – Ja, det kan måske nok kaldes at “spille med musklerne”, når blot 2 skal vække så stor en flok?