Af Erik Høgh-Sørensen
Medlem af Hjørring Byråd samt Børne-, Fritids-, og Undervisningsudvalget
Vendelbo-Listen
Hjørring Kommunes skoler er efterhånden skåret så hårdt, at selvom børnetallet falder, ja så er der alligevel ikke ordentlig plads til de resterende børn.
Dette problem er en tikkende bombe under kommunens ambition om mere bosætning i stedet for affolkning, for hvem flytter til en kommune, der i ramme alvor vil have tre søskende til at gå på tre forskellige skoler?
Derfor foreslår Vendelbo-Listen i byrådet 26. marts, at de 19 børn, der kommet i indskrivnings-klemme næste skoleår, skal have dispensation, og at problemet løses permanent.
Forslagets principper er som følger:
1. Byrådet indfører de nødvendige dispensationer, herunder fra Styrelsesvedtægten, så der fra 2025/26 kan leveres en søskendegaranti, hvorefter børn fra samme familie kan komme på samme skole.
2. Skoledistriktsgrænserne fjernes. Det skader børns trivsel, hvis de ikke har ret til at komme på nærmeste skole. Samtidig fjernes et administrativt led i bureaukratiet svarende til en besparelse på 3-5 millioner kroner.
3. Samtlige politiske partier, som stiller op til dette års kommunalvalg, indgår en frivillig politisk aftale om garanti mod skolelukninger frem til kommunalvalget i 2029. Dette er finansielt muligt, og selv små skoler kan være supergode.
4. Fsv. skoler med fysiske pladsproblemer bedes forvaltningen vurdere, om det er muligt at bruge hus-container-moduler til undervisning. Denne løsning er midlertidig og ikke optimal, men måske brugbar til valgfagsundervisning.
Det står Vendelbo-Listen frit at foreslå problemløsninger, fordi vi ikke deltager i de spareforlig, som Venstreborgmesteren har lavet sammen med sine støttepartier Socialdemokratiet, Konservative, Radikale, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Venstre.
I dette tilfælde leverer forslaget ny ekstra finansiering ved at spare skoledistriktslederne væk. De deraf følgende 3-5 millioner kroner kan kanaliseres ind i midlertidige lokaler eller ekstra undervisningshjælp. Forslaget er i øvrigt ikke ment som nogen personlig kritik af de pågældende mellemledere, herunder tidl. S-byrådsmedlem Michael Harritslev.
Blot har kommunen ikke længere råd til så mange administratorer.
Mht. skolelukninger er det nødvendigt med klare linjer.
I 2022 og 2023 prøvede Gry Bruun Nielsen (R), der er forperson for børne-, fritids-, og uddannelsesudvalget (BFU), sammen med Venstreborgmesteren og de Konservative at lukke skoler.
Dette var et brud med deres afgivne løfter i valgkampen i 2021.
Skolelukninger kunne have ramt Horne, Tornby eller Lendum, men blev forpurret af Vendelbo-Listen. Nu er der så valg 18. november i år, og hvis Gry Bruun Nielsen og co. stadig vil lukke skoler, bør de sige det ligeud inden valget. Derfor foreslås en garanti mod skolelukninger. De der stemmer nej, bevarer en fri hånd til at lukke skoler.
Det hører med at nævne, at én skolelukning kun sparer op til 3 millioner kroner, hvilket svarer til det beløb, som de seks forligspartier vil bruge på at føre retssag mod Michelle Røge fra TV2-dokumentaren ”Ingen kære kommune”.
En god kommune bruger naturligvis ikke skatteyder-millioner på at genere mønsterbrydere som Michelle Røge, der sammen med søsteren Nanna i deres volds- og misbrugsfyldte barndom blev svigtet groft af kommunen.
En god kommune prøver at sikre det gode (børne)liv i både land og by, og her skal vi naturligvis passe godt på de børn, vi har tilbage i folkeskolerne.
Som politisk leder af borgerlisten “Vision Hjørring 2050 – Demokratisk Forum” under stiftelse støtter jeg det gennembearbejdede forslag fra Vendelbo-Listen i alle aspekter.
Det er udtryk for det væsentlige:
Vi skal sætte individet før systemet.
Her omsat til helt konkret kommunalpolitik: Væk med skoledistrikterne og frit skolevalg.
Individet før systemet! Hjørring Byråd er præget af det modsatte.
Et tungt flertal evner ikke at sætte individet før systemet og ender derfor i systemtænkning, klientgørelse og tingsliggørelse af borgerne, ugennemsigtigt bureaukrati og tung administration til stor skade for den demokratiske samtale og det åbne og borgervendte folkestyre.
Tænk f.eks. på sidste byrådsmøde hvor de treenige magtpartier S, V og C nedgjorde borgerne i Rakkeby-omrrådet og deres stigende skepsis for ikke at sige frygt for energianlæggene der.
Tænk f.eks. på det store flertal af borgere i Tversted og deres helt relevante forslag til en alternativ trafikomlægning.
Også i det tilfælde valgte de treenige magtpartier S, V og C systemet før individet og sendte borgerne slukørede hjem.
Nu er det så skolepolitikken, der dokumenterer, at byrådsflertallet helt har mistet forbindelsen til den virkelighed, der efterspørger et åbent og borgervendt lokalt demokrati, hvor borgerne har indflydelse på deres eget liv.
Jeg støtter derfor forslaget fra Vendelbo-Listen som det foreligger som en konkret ændring af skoleoilitikken, men også fordi det udtrykker et progressivt og moderne demokratisyn og menneskesyn.