Mange vendelboer har i tidens løb ytret ordene: ”Jeg er ikke blot stolt, men taknemmelig over at være vendelbo”. Vendsyssels eget flag har også en lang historie.
I 1954 fødtes ideen til en løsvielsesbevægelse i Hjørring, med det formål at løsrive Vendsyssel – selvfølgelig med en sarkastisk undertone. Men faktisk blev der gjort lidt alvor af sagen.
Ved byfesten i Hjørring samme år, gjorde rebelske Hjørringborgere oprør mod ”Københavneriet”, og kaldte til kamp for oprettelse af Fristaden Vendsyssel. Oprøret blev til en munter folkefest af usædvanlige dimensioner, og gjorde betegnelsen af Hjørring som Danmarks kedeligste by til skamme.
Tanken om Vendsyssel som fristad, blev aldrig helt glemt og i 1976 erklærede, under et redaktionsmøde på ”Bjæsken”, borgermester Poul S. Poulsen at ”Vi må have vort eget flag!”
Mogens Bohøj tegnede et udkast til flaget, der blev trykt i ”Bjæsken” 1976 og Kai Gustav Hansen, fandt på navnet ”Vendelbrog”.
Vendelbrog skulle, efter inspiration fra Dannebrog, selvfølgelig være et korsflag. Farverne symbolisere: Blå for vandet, gult for sandet og grønt for bakkerne. Oprindeligt skulle der også have været et lille Dannebrog i midten, men det skred mod flagreglerne.
I dag vajer Vendelbrog i mange af landsdelens flagstænger, men det har også fået en fremtrædende rolle i Aalborg Flyvestations eskadrille 723s logo.
Man kan læse mere om Vendelbrogs historie i ”Vendsyssel – Nu&Da” 2003.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.