I serien “Deporteret” dykker journalist Michael Schmidt-Olsen sammen med formidlingschef på Vendsyssel Historiske Museum Jens-Christian Hansen ned i tre nordjyske kz-fangers skæbner.
I første afsnit går de, med hjælp fra museumsinspektør ved Frøslevlejren Dennis Larsen, i fodsporene på Jacob Madsen, som hørte til de såkaldte asociale, skriver TV2 Nord.
En subsitensløs mand
For at forebygge kriminalitet i den politiløse tid foretog tyskerne i 1944 præventive arrestationer. Her anholdt de blandt andet de såkaldte asociale og sendte dem til Frøslevlejren. En af dem var Jacob Madsen.
DE ASOCIALE
De asociale var en gruppe mennesker fra den laveste del af samfundet. Nogle var småkriminelle eller havde tidligere været det, og andre befandt sig blot på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, da tyskerne lavede razziaer. Man har ikke fortællinger fra “de asociale” selv, men kun af omtale fra andre.
I Jacob Madsens papirer fra dengang kan man læse, at han var 46 år, da han blev deporteret til lejren. I hans papirer står der om ham, at han er tidligere straffet, asocial og “Glücksspieler” – altså ludoman. Derudover er det tilføjet, at han bor i campingvogn.
– Måske har de betragtet ham som subsitensløs, og derfor er han havnet her, fortæller museumsinspektør Dennis Larsen.
Ukendt kriminalitet
Hvor langt tilbage, den kriminalitet, Jacob Madsen tidligere er blevet straffet for ligger, vides ikke. Dennis Larsen giver et forsigtig bud på, at det kan have været, mens han var helt ung.
Under hvilke omstændigheder tyskerne tog ham i 1944, vides heller ikke. Igen er det gætterier, men det kan have været imens, han var ved at spille om sorte penge. Han var som sagt stemplet som ludoman.
– Tyskerne har tænkt, at han ikke er noget bidrag til noget som helst, og har derfor taget ham med til lejren, fortæller Dennis Larsen.
En gruppe for sig
Besøger man Frøslevlejren i dag, virker der forholdsvist fredeligt. Høje træer, grønt græs. Men ser man på arkivbilleder fra dengang, var træerne små, der var mudret, og så var der pigtråd og minefelter.
Det har været meget svært for dem. Dennis Larsen.
De asociale havde i lejren deres egne barakker og blev behandlet som en gruppe helt for sig selv.
– De har haft det helt vildt hårdt i her i lejren. Det har været meget svært for dem, fortæller Dennis Larsen.
Hvis man kigger godt efter, kan man skimte, at Jacob Madsen har hanekam på billedet i hans journal. Det gav man de asociale i lejrene, for at de var let genkendelige fra de øvrige fanger.
Kz-lejre som skæbne
Mange af de asociale blev deporteret videre til tyske koncentrationslejre såsom Neuengamme, og det var også her, Jacob Madsen endte sine dage.
I hans papirer fra dengang står der: Død 16/3-45 Neuengamme.
– Det er, hvad vi ved om den stakkels mand, som ender med at dø i tysk koncentrationslejr, hvis eneste forbrydelse formodentlig har været ludomani, og at han ikke har haft en fast bopæl, siger Dennis Larsen.