Da vandledningen skal igennem en masse smuk og beskyttet natur, graves der ikke ét langt tracé mellem Hulsig og Skagen. Ledningen underbores og derfor forundersøger arkæologerne området med små borehuller på 4 gange 12 meter, skriver Vendsyssel Historiske Museum.
Finder de så noget i al den natur? Ja. De har fundet marksystemer, som ses i tværsnit på et af billede her. Marksystemerne fortæller om vendelboernes forsøg på at opdyrke landet, selvom sandet føg dem om ørene. Og en dag gav de op og flyttede agrene andet steds hen.
Arkæologerne finder også tørvelag dannet i de lavvandede vådområder, der blev dannet, efter Grenen var opstået. Og flyvesand med tynde mundlag imellem. Alt sammen brikker til at forstå dette barske landskab, hvor mennesket også før i tiden havde sin gang.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.
Det forstår Jeg slet ikke. Idag kan JORDRADAR se alt i mindste detaljer ned til mere end 12 meter på sand, hvor der ikke er vand.
Det har så i en række år været et helt mirakel, hvor alt er overlejret med sand. Sådanne områder har nu fund på linje med resten af landet, når og hvis man vil.
Der er masser af gode links for jorradar. Man anvender også søgnong med magneter, der døkker alt gammel jern og LIDAR, der fx kan finde gamle højdeforskelle fx som marker helt ned til 2 cm med kort og det hele.
Man har i årevis kunne finde fx gravhøje, der ikke er der mere. De har jo trykket jorden sammen. Sådanne høje har jo i tidens trend fx været brugt til at bygge veje og jernbaner med.